Suomen terveydenhoidossa on pulaa hoiva-avustajista!

Suomessa on pula osaavista työntekijöistä. Pulaa osaavista tekijöistä on kaikilla aloilla, ja siksipä juuri alalle kuin alalle koulutetaan uusia päteviä tekijöitä – riittävän päteviä. – – – ?

Jos olet autoasentaja niin veikkaan, että vetonivelen vaihtaminen sujuu yhtä hyvin täysin riippumatta siitä millä kielellä kiroilet. Sen sijaan jos olet läheispalveluammatissa, kuten vaikkapa siistimässä siilitukkaa, niin jo silloin on kielitaidollakin merkitystä. Itsekin viimeksi sanoin Atada, kun olisi pitänyt sanoa Itada. -…kimasu. No joo, silleen.

Suomessa on 300. tuhatta suomen kieltä hyvin osaavaa henkilöä. He ovat sellaisia henkilöitä joista moni olisi kyllä pätevä tekemään "sitä sun tätä" mutta "pätevyys" puuttuu.

Olen itse toiminut myös sairaanhoidon alalla – työkokemustakin on. Pätevyyttäni kukaan ei ole koskaan kyseenalaistanut mutta tutkintoa th-alalta minulla ei ole. Miten saisin edes minimitutkinnon? Hoiva-avustajan tutkinnon?

Se on helppoa! Ole maahanmuuttaja! (kuvat)

Suomalaisen on vaikea hankkia tuollainen tutkinto ilman opintolainaa. Sama juttu kuin sekin, että jos alkaisi vaikka bussikuskiksi. Ei siihen minun C-korttini riitä, ei se riitä nykyään mihinkään. On minulla sentään sähköalan ammattipätevyys kautta EU:n – se vaan on liian vanha, vaikkakin voimassa.

TE-keskus kyllä kouluttaa: saat koulutuksen kun on työpaikka koulutuksen jälkeen valmiina. Vaan moniko työnantaja tuumaa: mene koulutukseen: kun valmistut niin pääset meille töihin. Ehkä – niin…

Itse näen suurinpana ongelmana tuossa sen, että kun menet hakemaan töitä niin kerro: en ole vielä pätevä mutta jos lupaatte ottaa minut töihin niin suoritan tarvittavat tutkinnot. (Koska aloitan?)

 

Ja nimi tähän, kiitos!

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu