Kela jättää korvaamatta miljoonia – miksi?

Kun perustoimeentulotuen maksaminen siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi niin se johti joidenkin asiakkaiden kohdalla merkittäviin viivästyksiin. Noiden viivästysten aiheuttamaa mielipahaa ja vahinkoa Kela sitten korvasi hyvitysmaksuilla.

Hyvä, että Kela noista viivästyksistä jotain korvasi. Toki viivästyksiä oli tapahtunut jo silloinkin kun toimeentulotuki oli yksinomaan kuntien vastuulla. Nyt kun tuki oli Kelan vastuulla niin sattui ihme: laillisuusvalvoja huomasi, että siitä saattaa aiheutua tuen saajalle taloudellisia ongelmia, ja ainakin korvattavaa mielipahaa.

Montako päätöstä laittomasta viivästyksestä löytyy oikeusasiamiehen sivuilta hakusanalla: toimeentulotuki?

Silloin kun tuki oli vielä yksinomaan kuntien vastuulla ei asiakkaille aiheutunut, siis ainakaan laillisuusvalvojien mielestä, sellaista vahinkoa, tai mielipahaa, joka oli pitänyt jollain tapaa rahallisesti korvata tai hyvittää.

Tuonakin aikana noita laillisuusvalvojankin tietoon tulleita pitkiäkin viivästyksiä oli kymmeniä, jopa satoja. Itse tiedän ainakin yhden viivästyksen olleen noin 12 kuukautta, joka korjattiin vasta hallinto-oikeuden päätöksellä. Tuen saaja ei saanut minkäänlaista hyvitystä koska viivästys johtui siitä, että perusturvalautakunnalla oli ollut virheellinen käsitys siitä miten tuen määrä lasketaan.

KELA JUHLII?

Kyllä – Kela piti keväällä juhlat: vihdoinkin oli homma saatu rulaamaan. Ennen kesäkuuta 2017 oli toimeentulotukiasioiden käsittely vihdoinkin lain mukaisissa määräajoissa.

TOTUUS?

Tällä hetkellä Kelan ratkaisemista toimeentulotukihakemuksista noin 1/3 menee yliajalle. Kelalla olisi saatavissa käyttöön pätevää henkilöstöä mutta sitä ei oteta käyttöön. Maksaako Kela jatkossa viivästysmaksuja – tuskin maksaa koska harvassa lienevät ne asiakkaat joilla on mahdollisuuksia lähteä Kelalta kymppiä kahta oikeusteitse karhuamaan.

Köyhät saavat kärsiä – Kela rulaa! (?).

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu