24h (humalassa töissä)

Aivan aluksi haluan palata eiliseen koronakirjoitukseeni, koska se koski asiaa josta tultaneen vielä kovasti keskustelemaan. Asia  on tuo Krista Kiurun toteamus pakkotesteistä ja karanteeneista. Riittääkö, että ”lääkäri ohjeistaa”? (AL 11.8.)

24/7

On paljon töitä joita pitää tehdä joka päivä, ympäri vuorokauden. Kolmivuorotyöt, viisivuorotyöt, periodityöt

Töitä humalassa?

Muistatko kuulleesi – varmasti muistat – että väsymys vastaa humalaa? ”Suoritustaso ajosimulaattorissa 20–21 tunnin valvomisen jälkeen vastaa tilannetta, jolloin veressä on 0,8 promillea alkoholia.”

Katselin eilen Elossa24 -sarjan jakson. ”Vuorot meillä kestää 24 tuntia aina kerrallaan…” – pitäisikö asialle tehdä jotain?

  • Olisiko se hyväksyttävää, että ambulanssikuski kiiruhtaisi A-kiireellisyysluokan tehtävälle pillit päällä pikkupöhnässä?
  • Olisiko se hyväksyttävää, että ensihoitaja tai lääkäri lääkitsisi vaikeasti vammautunutta potilasta pikkupöhnässä?
  • Olisiko se hyväksyttävää, että tulipaloa sammuttamaan tai loukkaantunutta irroittamaan mentäisiin pikkupöhnässä?
  • Onnistuuko kaikilta nukkuminen hyvin pitkän valvomisen jälkeen, eli kertyykö vaarallista univajetta?
    Riittämätön uni on iso ongelma työtehtävissä, joissa valppauden ja tarkkaavaisuuden vaatimus on tärkeää. Esimerkiksi joissakin sairaaloissa on edelleen käytäntönä, että lääkärit päivystävät päivävuoron jälkeen.”

Jos kerran pitkä valvominen vaikuttaa kuten humalatila, niin miksi ihmishenkien ja turvallisuuden kannalta kriittisillä aloilla sallitaan työnteko väsyneenä? Vai onko niin, että jonkinlaista ”piriä” he käyttävät pysyäkseen pirteinä – ainakin lääkärit?

Missä määrin väsyhumaus (lyh. väsymyksen aiheuttama humalan kaltainen tila, indigentiam somno ebrietas) sallitaan siitä johtuen, että tuolla tavalla järjestettynä työstä maksetaan parempaa palkkaa?

Voiko 24 tunnin vuoroihin olla syynä se, että johtajat/päättäjät eivät osaa järjestää töitä normaaleina vuorotöinä siten, että töitä tehtäisiin kahdeksan tunnin vuoroissa, tai edes kahdentoista. Kuuden tunnin vuoroistakin on puhuttu, mutta…. 😀
– On selvää, että kriittisen tehtävän ollessa kesken ei paikalta poistuta – olipa työvuoro sitten 4,6,8,11,12,24 tuntia, tai mitä tahansa.

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu