24h (humalassa töissä)
Aivan aluksi haluan palata eiliseen koronakirjoitukseeni, koska se koski asiaa josta tultaneen vielä kovasti keskustelemaan. Asia on tuo Krista Kiurun toteamus pakkotesteistä ja karanteeneista. Riittääkö, että ”lääkäri ohjeistaa”? (AL 11.8.)
24/7
On paljon töitä joita pitää tehdä joka päivä, ympäri vuorokauden. Kolmivuorotyöt, viisivuorotyöt, periodityöt…
Töitä humalassa?
Muistatko kuulleesi – varmasti muistat – että väsymys vastaa humalaa? ”Suoritustaso ajosimulaattorissa 20–21 tunnin valvomisen jälkeen vastaa tilannetta, jolloin veressä on 0,8 promillea alkoholia.”
Katselin eilen Elossa24 -sarjan jakson. ”Vuorot meillä kestää 24 tuntia aina kerrallaan…” – pitäisikö asialle tehdä jotain?
- Olisiko se hyväksyttävää, että ambulanssikuski kiiruhtaisi A-kiireellisyysluokan tehtävälle pillit päällä pikkupöhnässä?
- Olisiko se hyväksyttävää, että ensihoitaja tai lääkäri lääkitsisi vaikeasti vammautunutta potilasta pikkupöhnässä?
- Olisiko se hyväksyttävää, että tulipaloa sammuttamaan tai loukkaantunutta irroittamaan mentäisiin pikkupöhnässä?
- Onnistuuko kaikilta nukkuminen hyvin pitkän valvomisen jälkeen, eli kertyykö vaarallista univajetta?
”Riittämätön uni on iso ongelma työtehtävissä, joissa valppauden ja tarkkaavaisuuden vaatimus on tärkeää. Esimerkiksi joissakin sairaaloissa on edelleen käytäntönä, että lääkärit päivystävät päivävuoron jälkeen.”
Jos kerran pitkä valvominen vaikuttaa kuten humalatila, niin miksi ihmishenkien ja turvallisuuden kannalta kriittisillä aloilla sallitaan työnteko väsyneenä? Vai onko niin, että jonkinlaista ”piriä” he käyttävät pysyäkseen pirteinä – ainakin lääkärit?
Missä määrin väsyhumaus (lyh. väsymyksen aiheuttama humalan kaltainen tila, indigentiam somno ebrietas) sallitaan siitä johtuen, että tuolla tavalla järjestettynä työstä maksetaan parempaa palkkaa?
Voiko 24 tunnin vuoroihin olla syynä se, että johtajat/päättäjät eivät osaa järjestää töitä normaaleina vuorotöinä siten, että töitä tehtäisiin kahdeksan tunnin vuoroissa, tai edes kahdentoista. Kuuden tunnin vuoroistakin on puhuttu, mutta…. 😀
– On selvää, että kriittisen tehtävän ollessa kesken ei paikalta poistuta – olipa työvuoro sitten 4,6,8,11,12,24 tuntia, tai mitä tahansa.
Poliisitkin ajelevat maijojaan 12h työvuoroissa. Liikennesilmä ei välttämättä ole terävimmillään enää aamuyön pikkutunteina, kun työvuoro on alkanut vaikkapa klo 19.00. Siinä ei välttämättä huomaa malkaa omassa silmässään.
Ilmoita asiaton viesti
Muutos tohon pitää saada. Poliiseillekin 24h. vuorot.
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan lääkärit päivystävät normaalin työvuoron jälkeen. Pahimmillaan tehdään yli vuorokausi töitä putkeen. 80-luvulla päivystin terveyskeskuksessa perjantai-iltapäivästä maanantaiaamuun, muutama tunti unta öisin siinä välissä.
Ilmoita asiaton viesti