Kehitys kehittyy – huomenna kaikki on paremmin?

Kun minä synnyin niin ei ollut ihminen vielä käynyt kuussa. Pikkusiskoni syntyi vuonna 1969 ja sen kunniaksi ihminen sitten jo kävikin kuussa. Kyllä joo. Tänä päivänä suunnitellaan jo matkoja Marsiin, ja luotaimia on ainakin Jupiterissa asti – no on niitä kauempanakin.

Kun olin pikkupoika, alle kouluikäinen, niin naapurista lapset juoksivat meille kun oli tarpeen soittaa ambulanssi mummon sairaskohtauksen vuoksi. Meille he juoksivat koska meillä oli seudun ainoa puhelin. Eikä siihen aikaan tarvinnut kenenkään miettiä ongelmaa joka monella on tänään: minkä soittoäänen valitsisi.

Ennen vanhaan autot olivat paljon edullisempia kuin nykyään. Mutta eipä niisä ollut ilmastointeja – tai olipa: ikkuna vaan auki. Ei ollut lukkiutumattomia jarruja. Ei yleensä edes sähkölaseja. Tuulilasinpyyhkimet oli jo silloin.

Meilläkin kotona sai lämmintä vettä ihan kun vaan kattilassa puuhellalla lämmitti. Saunassakin oli oikein pata veden lämmitämistä varten. Kiuas oli tietysti kertalämmiteinen puukiuas.

Lapsi kun vielä olin niin eräs naapuri oli VR:llä töissä. Hän sai työnantajalta ilmeisesti ilmaiseksi, tai ainakin halvalla, käytöstä poistettuja kreosiitillä kyllästettyjä ratapölkkyjä – niillä kelpasi asuntoa lämmittää.

Junat kulkivat niin lapsuudessani kuin nuoruudessani, eivät kuitenkaan yhtä hyvin kuin nykyään sillä kovilla kesähelteillä saattoi käydä niin, että kiskot menivät mutkalle eikä junalla silloin ollut mitään asiaa niillä raiteilla ajaa. Toista on nykyään kun on betoniset ratapölkyt ja päittäishitsatut kiskot – ei ole ongelmia lämpölaajenmisesta. Ei ole.

Moni muukin asia oli ennen paremmin. Jos joskus tuolloin olisit mennyt tekemään gallupin siitä, että kuinka moni uskoo, että joskus tulevaisuudessa teleportaatio on mahdollista niin todennäköinen vastaus olisi ollut: mikä ihmeen teleportaatio?

Silloin kun minä olin lapsi ja nuori niin ei ollut mitään tietoa siitä, että ilmasto tulisi joskus lämpenemään. Ei kukaan voinut edes aavistaa että edessä olisi talvia jolloin Länsi-Suomessa on mahdotonta hiihtää luonnonlumilla.

Eikä ennen muinoin kukaan voinut edes kuvitella, että tänä päivänä joku ihminen istuisi kirjoittamassa huoneensa nurkassa jotain ihme tarinaa ja se olisi hetken kuluttua luettavissa kaikkialla maailmassa.

Huomenna kaikki on takuuvarmasti vielä paremmin kuin nyt. Elämä on huomenna helpompaa.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu