Maallikon ajatuksia kasvihuoneilmiöstä

Kasvihuoneilmiö on tosiasia. Sen me olemme Suomessa huomanneet. Osa-Suomesta on talvisin liki lumetonta. Menneinä vuosikymmeniä saattoi missä tahansa hiihtää talvella luonnonlumilla. No ehkä nykyisinkin viikon pari, sattumalta syksyisin – alkutalvella. Jäänmurtajat ovat harvoin lakossa – eivät voi lakkoilla kun juurikaan ei ole jäitä murrettaviksi.

Vuodenajat ovat siirtyneet. Ennen kesä alkoi kesäkuussa. Vähitellen vuosien saatossa kesä on siirtynyt syksymmälle. Heinäkuun helteet ovat joko osittain tai joinakin vuosina lähes kokonaan siirtyneet elokuulle.

Miksi sitten ilmasto lämpenee? Yksi tekijä ovat tottakai kasvihuonekaasut. Mutta kuinka suuri on niiden rooli? Aiemmin uskoin, että ne ovat pääosassa. Enää en ole asiasta lainkaan varma. Ihminen tottakai lämmittää maapalloa monin eri tavoin. Ihan siis muutenkin kuin kasvihuonekaasupäästöillä. Lämmitämme asuntoja, ja minne se lämpö menee? Autoilla kun ajamme niin siitäkin syntyy lämpöä, ja monesta muusta toiminnasta. 

Maapallon väkiluku lisääntyy jatkuvasti. Jokainen asukas tuottaa keskimäärin kai noin kuudenkymmenen Watin lämpökuorman. Vedet eivät virtaa vapaasti – tuulikin valjastetaan, molemmista saadaan energiaa joka osittain käytetään lämmön tuottamiseen. Valjastamaton tuuli- tai vesivoima ei tuottaisi juurikaan lämpöä. Mutta tottakai sekin lämpö joka niillä nyt tuotetaan tuotettaisiin jotenkin muuten ellei tuuli- ja vesivoimaa olisi.

Yhä vakuuttuneempi olen siitä, että yksi syy ilmakehän lämpenemiseen on se, että maapallon kiertorata lienee tällä hetkellä lähempänä aurinkoa kuin mitä se oli 20-30 vuotta sitten. Varmasti on totta myös se, että fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen on vähentänyt hiukkaspäästöjä ilmakehään jonka vuoksi suurempi määrä auringon säteilyä päätyy maan pinnalle ilmakehää lämmittämään.

En tiedä pitäisikö vallan sivuuttaa se tosiseikka, että aurinko kasvaa koko ajan ja senkin vuoksi maapalloon kohdistuu aina vaan suurempi lämpösäteilymäärä – itse asiassa aurinko kasvanee niin hitaasti, että tuo seikka on merkityksetön.

 [kommentointi estetty]

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu