Naisiin kohdistuva väkivalta

Turun yliopiston emeritusprofessori Kevät Nousiainen on sitä mieltä, että Suomessa ei pystytä suojelemaan naisia väkivallalta tai sen uhalta riittävän hyvin. Nousiaisen mukaan viranomaiset voisivat hakea lähestymiskieltoa sitä tarvitsevalle mutta he eivät yleensä niin tee. Lähestymiskiellon hakeminen jää siis uhrin itsensä harteille. Selvää on, että uhri ei aina uskalla hakea lähestymiskieltoa.

Yksi syy siihen, että lähestymiskieltoa ei aina haeta vaikka se koettaisiin tarpeelliseksi on, että uskotaan, että lähestymiskieltoa ei kuitenkaan tuomittaisi. Lain mukaan lähestymiskielto voidaan määrätä jos "on perusteltu aihe olettaa, että henkilö, jota vastaan kieltoa pyydetään, tulisi tekemään itsensä uhatuksi tuntevan henkilön henkeen, terveyteen, vapauteen tai rauhaan kohdistuvan rikoksen tai muulla tavoin vakavasti häiritsemään tätä."

Lähestymiskielto voidaan määrätä vaikka uhkaava henkilö ei olisi koskaan syyllistynyt väkivaltaan tai edes uhannut käyttää väkivaltaa. Esimerkiksi toistuva kotirauhan häiritseminen voi olla peruste lähestymiskiellon määräämiseksi. Keskeistä on se, että uhri kokee toiminnan pelottavana. Kokemusta arvioidaan subjektiivisesti.

Naisiin kohdistuva väkivalta lienee enimmäkseen parisuhdeväkivaltaa, ja se tapahtunee usein kotona seinien sisällä siten, että muita ei ole näkemässä. Ehkä se on yksi syy miksi naiset ajattelevat, että lähestymiskieltoa ei kuitenkaan tuomittaisi?

Miehiinkin kohdistuu väkivaltaa. Miehiin kohdistuva väkivalta lienee varsin usein ns. "katutappeluita" ja jopa ihan, ja varmasti jopa usein, ihan tuntemattomien kesken. Niihin ei lähestymiskielloilla voida puuttua. Mitä voitaisiin tehdä?

Kohdistuipa väkivalta sitten naiseen tai mieheen, ja mikä vielä pahempaa lapseen, niin se on aina väärin. Väkivalta pitäisi saada loppumaan, tai ainakin vähenemään. Yksi suuri syy välkivaltaan on mielestäni alkoholi. On nimittäin niitä ihmisiä, niin miehiä kuin naisiakin, jotka juovat rähinäviinaa – sellaisille pitäisi asettaa totaalinen alkoholin käyttökielto.

Totta, että tuskin he silti ilman alkoholia olisivat mutta olisivatpa ainakin poliisin rekisterissä ja tuo käyttökielto voitaisiin sitten ottaa mahdollisen rikoksen kohdalla rangaistusta korottavana tekijänä huomioon.

Itse voin sanoa, että en ole koskaan syyllistynyt väkivaltaan, enkä edes väkivallalla uhkaamiseen. Lapsia minulla on kaksi enkä kummallekaan ole antanut sen paremmin luunappia kuin tukkapöllyäkään – nehän ovat lapsiin kohdistuva väkivallan muoto jonka osa kasvattajista yhä hyväksyy, ja jota jotkut jopa käyttävät.

Naisia ei siis suojella väkivallalta. Se on varmasti totta, mutta ei sen paremmin suojella miehiäkään. Miehet lienevätkin useammin ainakin vakavan väkivaltarikoksen uhreina kuin naiset. Entä lapset sitten?

Miten voisimme suojella kaikkia kansalaisia väkivallalta. Miten väkivalta saataisiin loppumaan? Yksi ongelma lienee siinä, että kaikille keskustelutaidot eivät aina riitä ja siinä vaiheessa otetaan nyrkit apuun. Ehkä joskus tilanne on sellainenkin, että toinen osapuoli pyrkii keskustelemaan mutta se ei toiselle sovi. Jotenkin ymmärrän sen, että mykkäkoulu voi suhteen toista osapuolta ärsyttää – mutta ei se saisi välkivaltaan johtaa.

Jotta ihmisiä voitaisiin riittävästi suojella väkivallalta pitäisi tietää väkivallan syyt ja puuttua niihin.  Toivon mukaan tulevaisuuden ihmiset ovat parempia hoitamaan asiat puhumalla.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu