Puu palaa ja suolahappo syövyttää – vai syövyttääkö?

Moni ammentaa tietoa televisiosta mutta ei se tieto jota tv:stä saa aina ole ihan oikeaa. Ei vaikka kyseessä olisivat tietokilpailutyyppiset vastaukset. Puhumattakaan hyvät ja huonot -uutiset tyyppisissä viihdeohjelmissa esitetyistä "faktoista".

Eilen katselin TV:stä heikoin lenkki -ohjelmaa. Se on ihan mukavaa ajankulua ja samalla saa testata omaakin tietämystään, ja ehkä oppiakin jotain. Kun kuitenkin muistaa, että ei se oppi välttämättä ole oikeaa. Eilisessä ohjelmassa kysyttiin, että miksi kutsutaan aineen yhtymistä happeen. Oikea vastaus oli palaminen.

On totta, että kun aine yhtyy happeen niin kyseessä voi olla palaminen mutta vähintäänkin yhtä oikea vastaus olisi ollut oksidoituminen. Mm. alumiini, kupari, ja hopea oksidoituvat kun yhtyvät happeen. Tietysti myös ruostuminen olisi ollut oikea vastaus – sekä tottakai: hapettuminen.

Hyvistä ja huonoista uutisista on jäänyt korvan taakse sellainen esityskerta kun juontaja kovasti selitti sitä kuinka kova happo on elimistömme ruoansulatukseenkin käyttämä suolahappo, ja suoranainen ihme on, että vatsamme sen kestää – kuulemma. Se kun heti syövyttää rein läpi käden jos sitä vaikka kämmenelle kaataa – tottako?

Suolahappo on väkevimmillään 37%:sta ja sitä ainakin minä uskallan pieniä määriä vaikka juoda. Jos jokin kappale olisi tarpeen suolahapolla pestä niin helpoiten se kävisi tietysti laittamalla suolahappoa astiaan ja vaikkei suojahanskoja löytyisikään niin ihan paljain käsin pesun uskaltaisi suorittaa. Käsille sitten vesipesu sen jälkeen.

Jos saisin kohtuullisen summan rahaa voisin upottaa paljaat käteni jopa 68%:een typpihappoon. En pelkäisi että käteni sinne liukenisivat – sen sijaan keltaiseksi iho muuttuisi kun typpihappo söisi iholta valkuaisaineet. Ei taida olla olemassa sellaista happoa joka täysin tuhoaisi ihmisen ruumiin, luineen päivineen, hampaineen, ainakaan kovin nopeasti, vaikka ruumiin happoon upottaisikin, kuten breaking bad -sarjassa tapahtuu. Moni voi kyllä toisin luulla jos uskoo tuollaisten ohjelmien faktatietoja.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu