Yhteiskunnan asukit – kommentti

Olen moneen kertaan yrittänyt kommentoida Pälvi Uusitalon blogikirjoitusta otsikolla: Yhteiskunnan asukit.

Jostain syystä kommentointi ei onnistu. Pälvi käsittelee kirjoituksessaan Kelan maksamia asumistukia ja toimeentulotukia. Hän kysyy mm. onko Suomessa todellakin noin 235.000 kotitaloutta jotka joutuvat maksamaan osan vuokrastaan toimeentulotuen perusosasta?

Asia on kiinnostanut minuakin. Olen yrittänyt saada viranomaisilta tietoa siitä kuinka monen toimeentulotuen saajan pitää jollakin tietyllä paikkakunnalla maksaa osa vuokrastaan perusosasta. Viranomaisen mukaan asiasta ei ole tilastoja.

Tuo asia kiinnostaisi minua mm. siksi, että toimeentulotuessa hyväksyttävän vuokran määrän kohtuullistamisen edellytyksenä on, että tuen saajan on mahdollista saada edullisempi (normihintainen) vuokra-asunto.

Onkin ymmärrettävää, että asiaa ei tilastoida.

Ajatellaanpa, että jos jollakin paikkakunnalla olisi vaikkapa 1000 toimeentulotukea saavaa ruokakuntaa ja heistä 800 ruokakunnan asumiskuluja kohtuullistettaisiin mihin perusteena pitää olla, että tuen saajan on mahdollista saada tyydyttävän asumistason edullisempi (normihintainen) asunto.

Jos paikkakunnalla sitten olisi vuokrattavissa vaikkapa viisisataa asuntoa niin se merkitsisi, että ainakin 300 ruokakunnalla olisi jo tuolla perusteella oikeus saada vuokraan toimeentulotukea täysimääräisesti.

Miten sitten hakija voi osoittaa, että hän ei saa edullisempaa asuntoa? Tietysti hakemalla niitä asuntoja ja saamalla aina vuokranantajalta todistus siitä, että on asuntoa hakenut mutta juuri hän ei sitä saanut – ja moniko vuokranantaja tuollaisia todistuksia sitten kirjoittaa? Kuinka montaa asuntoa vuokralaisen pitäisi kuukausittain hakea jotta saisi "ylihintaiseen" asumiseen täyden toimeentulotuen?

Toisaalta: onko asuminen ylihintaista jos edullisempia (lue: normihintaisia) asuntoja ei ole saatavilla?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu