Sosiaalisten tulonsiirtojen laskemisen automatisointi

Sosiaalisten tulonsiirtojen automatisointi

Yksi merkittävä askel siirryttäessä kohti perustuloyhteiskuntaa on sosiaalietuuksien laskennan automatisointi. Uutisissa on ollut otsikko jossa on kerrottu, että Kelan asumistukihakemukset saattavat ruuhkautua kun opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin.

Jo nykyisin Kela käsittelee automaattisesti mm. työttömyysturvahakemukset. Tosin ensimmäistä hakemusta ei käsitellä automaattisesti ja se johtaa monesti siihen, että asiakas joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, jonka käsittely myös olisi mahdollista automatisoida – ja pitäisi automatisoida.

Sosiaalitukien käsittely pitäisi mielestäni automatisoida.

Esimerkiksi asumistukea hakeva täyttäisi tietokantaan tietonsa, kuten; asumismuoto, vuokran määrä, ja tulot. Tietojen perusteella kone saman tien laskisi henkilölle myönnettävän asumistuen määrän. Ratkaisun saisi siis heti kun hakemuksen tekisi jos vaan pystyisi antamaan tarpeelliset tiedot. Kelaan tulisi luonnollisesti lähettää kopio vuokrasopimuksesta yms. asiakirjat.

Huijaukset?

Johtaisiko käytäntö huijauksiin – en usko. Hakemukset pitäisi tottakai tarkastaa jälkikäteen. Tuolloin huijarit jäisivät kiinni mutta tuen saaminen ei viivästyisi siksi, että henkilökuntaa ei olisi ruuhkahuipun hetkellä riittävästi. Lisäksi tottakai ohjelmallisesti tulisi aina tarkastella onko hakijan hakemus realistinen – automatiikka poimisi siis "kummalliset" hakemukset sivuun käsityönä käsiteltäviksi, ja siitä menisi saman tien ilmoitus myös tuen hakijalle joka voisi sitten heti lähettää lisätietoja Kelaan.

Toimeentulotukihakemusten automatisointi

Myös toimeentulotukihakemukset voitaisiin automatisoida, ainakin niiden kohdalta joilla tarve on jatkuva. Homma toimisi yksinkertaisimmillaan siten kuin Kelan maksamien työttömyysetuuksien hakeminen nykyisin: rasti ruutuun; haen toimeentulotukea ensi kuulle.

Toimeentulotuki laskettaisiin sitten automatiikalla samantien kun tiedettäisiin: vuokran määrä, kiinteä vesimaksu, säännölliset tulot. – – > Ja hups: tuki olisi tilillä heti kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä.

Lisäksi monella toimeentulotuen saajalla lienee muitakin huomioon otettavia menoja, kuten sähkölasku. Mielestäni senkin voisi siirtää automatiikkamaksuun. Asiakas ilmoittaisi hakemuksessa laskun määrän ja raha maksettaisiin asiakkaan tilille. Asiakkaan tulisi tottakai lähettää lasku tiedoksi Kelaan jotta väärinkäytöksiltä vältyttäisiin. Asiakas voisi myös halutessaan pyytää Kelaa maksamaan laskun suoraan laskuttajalle ilmoittamalla maksun saajan tilinumeron. Automatiikka ei tietenkään maksaisi kohtuutonta sähkönkulutusta vaan suuret sähkölaskut siirtyisivät virkailijan käsittelyyn.

Tasapäistäminen = vähemmän byrokratiaa

Toisaalta voisi olla helpompaa ja järkevämpää, että toimeentulotuen saajalle maksettaisiin talouden henkilöluvun mukaan suhteutettu summa sähkölaskuun. Esim. 30e/kk. Jos tuen saaja kuluttaisi sähköä vähemmän niin hän siitä vähän hyötyisi, ja silloin hänen olisi järkevää jopa kilpailuttaa sähkönhankintansa. Noin menetellen säästyisi myös virkailijoiden aikaa kun kaikkia sähkölaskuja ei olisi tarpeen tarkistaa.

Sama kuin sähkölaskuun pätee öljylämmitteisessä omakotitalossa asuvan osalta öljylaskuun.

Robotiikassa on tulevaisuus!

Kaikki sosiaalitukien maksatus olisi järkevää, ja jopa inhimillisitä, siirtää automatiikalla toteutettavaksi. Roboteille siis kuten nykyään on tapana mediassa sanoa – heh. Sitä, että tukia olisi maksettu oikein tarkasteltaisiin sitten jälkikäteisvalvonnalla joka olisi mahdollista merkittävästi nykyistä pienemmin henkilöstöresurssein. Säästöä siis syntyisi – enemmän kuin mitä huijausyrityksiin menisi rahaa.

Suurimpia vastalauseita voivat esittää ne jotka omaavat huijariluonteen ja uskovat sen vuoksi, että kaikki muutkin lähtökohtaisesti huijaavat heti kun se on mahdollista siten että saa edes hetken hyödyn.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu