Ajatuksiani oikeansuuntaisesta perustulojärjestelmästä lyhyesti.
Tulevaisuudessa lähes kaikki saavat perustuloa
Pidän täysin varmana sitä, että Suomesta tulee tulevaisuudessa perustuloyhteiskunta. Perustulon avulla saadaan poistettua monia ongelmia. Varmasti tilalle tulee joitakin uusia ongelmia joihin ei perustulomallia luotaessa osata varautua.
Maahanmuuttajat?
Jokainen syntyperäinen suomalainen tulee tulevaisuudessa saamaan perustuloa heti syntymästään lukien aina kuolemaansa saakka. Maahanmuuttajien oikeus perustuloon pitää määritellä erikseen. Saisiko oikeuden esim. oltuaan Suomen kansalainen kymmenen vuotta, tai kahdeksantoista. Siihen saakka maahanmuuttajan pitäisi pärjätä nykyisenkaltaisella toimeentulotuella. Toimeentulotukijärjestelmä tulisikin säilyttää perustulon rinnalla, myös perustuloa saaville.
Esitin blogikirjoituksessani 30.7.:
Perustulon määrä tämän päivän tasossa voisi olla 1012 euroa kuukaudessa aikuiselle. Määrän tulisi olla sama riippumatta siitä asuuko parisuhteessa vai onko kyseessä yksinasuva henkilö. Summa sisältäisi asumiskulut ja tavanomaiset elantokulut, kuten; puhelin, lehdet, käsikauppalääkkeet, paikallisliikenteen kulut, yms.
Ulosmittaus
Perustulo olisi tuloa jota voitaisiin ulosmitata. Jatkuva ulosmittaus voisi olla luokkaa 10%, ja tilapäisesti jopa 20%. Se merkitsisi, että esim. rikolliselta voitaisiin ulosmitata rikosvahinkokorvaukset. Nykytilanteessahan toimeentulotukea saava ei käytännössä joudu maksamaan tuollaisiakaan velkojaan lainkaan.
Kuntaryhmäjako
Perustulo olisi samansuuruinen kaikkialla Suomessa. Helsingissä voisi se yksinelävä nainen asua siinä 700e/kk maksavassa kodissaan ja käyttöön jäisi vielä ”ruhtinalliset” 300 euroa. Käyttöön jäävää summaa voisi kasvattaa töitä tekemällä. Perustulon rahoitus tulisikin osin työntekoa verottamalla. Vero voisi olla tasamääräinen, vaikkapa 40%, kuten olen aiemminkin esittänyt.
Lisäksi voisi käydä töissä!
Jos henkilö saisi palkkaa 500e/kk hän maksaisi siitä veroa 200e/kk, veroprosentti olisi 13,2%
Jos henkilön palkka olisi 1000e/kk vero olisi 400e/kk, veroprosentti olisi 19,9%
Jos palkka olisi 2000e/kk niin veron määrä olisi 800e/kk, veroprosentti olisi 26,6%
Palkan ollessa 3500e/kk veroa menisi 1400e/kk joilloin veroprosentti olisi 31%
Kymppitonnin kuukausiansioilla veroprosntiksi muodostuisi 36,3%.
Sairastuminen ja lääkkeet
Henkilö joka ei olisi töissä saisi perustulon lisäksi maksutta tarpeellisen terveyden- ja sairaanhoidon sekä lääkkeet. Töissä käyvän osalta pitäisi ottaa huomioon se, että kaikki palkka ei saisi koskaan mennä noihin kuluihin vaan osan maksaisi yhteiskunta toimeentulotukityyppisesti.
Yhden asunnon linja
Kun perustulo olisi kaikille samansuuruinen niin se ei johtaisi nykyiseen käytäntöön jossa monilla parisuhteessa olevilla on kaksi asuntoa vain siksi, että siten he saavat paremmat taloudelliset edut.
Perustuloa tulisi maksaa myös lapsille kuten olen aiemmin esittänyt – esittämäni summat eivät ehkä ole täysin realistiset, tai ehkä ne ovat. Lapsen saamalla perustulla perhe kattaisi isomman asunnon kuluja, ja tottakai kaikki muutkin lapsen aiheuttamat kulut jos niihin ei saisi ”toimeentulotukea”.
Maallemuuton lisääntyminen
Kun perustulo olisi sama kautta Suomen niin se voisi kannustaa ihmisiä asumaan muuallakin kuin pk-seudulla ja muuttamaan jopa pois pk-seudulta mikä loisi kulutuskysyntää pk-seudun ulkopuolelle. Perustuloa saavalla olisi helposti mahdollisuus ostaa jopa omistusasunto. Lainoittajan kanssa tulisi voida sopia, että tietty osa perustulosta, enintään kuitenkin 50%, menisi aina suoraan lainan antajalle.
Käytössä jo v. 2030?
Perustulon käyttöönotto esittämälläni tavalla saattaisi johtaa siihen, että vuokralaisia ei enää riittäisi niin hyvin kaikkiin sijoitusasuntoihin jolloin vuokrat laskivat, ja asunnoista saatava tuotto siten myös. Se puolestaan johtaisi siihen, että osa sijoittajista etsisi muita tuottavampia sijoituskohteita ja myisi sijoitusasunnot pois mikä puolestaan saattaisi merkitä asuntojen hintojen laskua.
Todennäköisesti esittämäni perustulo johtaisi myös asuntojen hintojen nousuun kun ihmiset muuttaisivat ainakin jossain määrin pois kasvukeskuksista pienempiin kuntiin.
Yhtä kaikki: perustulon tulisi olla riittävä suuri jolla sillä voisi maksaa elämisen ja asumisen. Asumistuki olisi tarpeeton perustulon lisä ja siksi asumiskulut pitäisi sisällyttää esittämälläni tavalla perustuloon mikä osaltaan mahdollistaisi jokaiselle perustuloa saavalle nykyistä paremmin oikeuden valita vapaasti asuinpaikkansa. Perustuloa saavalla olisi myös ideaa mm. säästää sähköä ja muutakin energiaa – hyöty ei valuisi Kelan kassaan.
Perustulon määrä pitäisi ehdottomasti sitoa indeksiin.
Miten ulkomailla oleskelevia seurattaisiin? Latviassa asuessa Suomesta tuleva 1012 euroa olisi oikein hyvä summa siellä elämiseen. Voittaisi paikallisten lääkärien palkat. Jopa maksimaalisesti ulosmitattu perustulo, 800e, riittäisi siellä elämiseen oikein mainiosti.
Itse en varmaan ulkomaille kehtaisi muuttaa. Lopettaisin tosin edellämainitun kaltaisesti esitettyjen tuloverojen maksamisen ja alkaisin ottaa työtulot osinkoina kerran vuodessa. Eläisin perustulolla ja edellisen vuoden osingoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkomaille muuttaville voitaisiin maksaa perustuloa lyhyen aikaa. Ehkä kuusi kuukautta, kuten nykyisin töitä ulkomailta etsiville työttömille päivärahaa.
En tuossa suppeassa esityksessäni käsitellyt lainkaan pääomatuloja, kuten huomasit.
Osingot voisi ehkä laittaa saman verokohtelun alle, eli niistäkin 40%. Pitäisi tarkkaan miettiä mitkä olisivat seuraukset: haitat ja hyödyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Osingot voisi ehkä laittaa saman verokohtelun alle, eli niistäkin 40%. Pitäisi tarkkaan miettiä mitkä olisivat seuraukset: haitat ja hyödyt.”
Ulkomaalaiset sijoittajat miettisivät kahdesti, että investoivatko Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Totta – eikä minulla tuohon pääomatulojen verottamiseen olekaan mitään lähellekään valmiiksipureskeltua ratkaisua.
Ilmoita asiaton viesti
”Ulkomaille muuttaville voitaisiin maksaa perustuloa lyhyen aikaa.”
Mikä estäisi olemalla kirjoilla Suomessa, mutta oleskelemalla suurimman osan ajasta ulkomailla perustulon turvin? Rajakontrollia ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Tuollaisen toiminnan karsiminen ei olisi lainkaan hankalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lisää ongelmakohtia täällä: http://puppek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215602-peru…
Ilmoita asiaton viesti
Nytkin kokeilussa olevan perustulosta ei saa ottaa mitään ulosottoon vaan ainoastaan palkasta otetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten kirjoituksessani esitän niin mielestäni perustuloa tulisi voida ulosmitata mm. rikosvahinkokorvausten maksamiseksi.
Samaa asiaa pohtii Tuomas Karhunen seuraavasti: ”Voisiko perustuloani ulosottaa, mikäli minulla olisi vaikkapa vahingonkorvauksia maksettavana, mutta ei muita tuloja?” blogikirjoituksessaan: http://puppek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215602-peru…
Ilmoita asiaton viesti
@9. Kun ei voi. Se on jo säädetty lakiin perustulokokeilusta:
”20 §
Perustulon ulosmittaus- ja siirtämiskielto
Perustuloa ei saa ulosmitata.
Sopimus, joka tarkoittaa perustulon siirtämistä toiselle, on mitätön.
21 §
Työttömyysturvalain mukaisen työssäolovelvoitteen voimassaolo
Jos perustulon saajalle on asetettu perustulokokeilun aikana työttömyysturvalain 2 a luvun 14 §:n 1 momentissa tarkoitettu työssäolovelvoite, se on voimassa enintään 31 päivään joulukuuta 2018.”
Sitten tähän, että miksi ei voi ulosmitata ihan miten haluaa. Perustuslaki:
”19 §
Oikeus sosiaaliturvaan
Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.
Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.
Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.
Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.”
Mitä jos odotetaan syksyn perustulokokeilun väliaikaistuloksia ja tätä kokeilua ei voi muuttaa tai lopettaa ennen 31.12.2018?
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa. Mutta en tarkoittanut ulosmittausmahdollisuutta kannanottona nykyisiin sosiaalietuuksiin, vaan tulevaisuuden perustuloon.
IO-sopimuksia pitää tottakai noudattaa, ja KHO:n mikaan 300e/kk riittää ihmisarvoiseen elämään.
Ilmoita asiaton viesti
@11. Enintään 30% palkasta voi ulosmitata.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. En pitäisi sitä suurena ongelmana, että muodostuisi ihmisryhmä joille perustulo ei riittäisi. Eihän nykyinen ttt:kaan riitä joka köyhälle.
Ilmoita asiaton viesti