Ajatuksiani oikeansuuntaisesta perustulojärjestelmästä lyhyesti.

Tulevaisuudessa lähes kaikki saavat perustuloa

Pidän täysin varmana sitä, että Suomesta tulee tulevaisuudessa perustuloyhteiskunta. Perustulon avulla saadaan poistettua monia ongelmia. Varmasti tilalle tulee joitakin uusia ongelmia joihin ei perustulomallia luotaessa osata varautua.

 

Maahanmuuttajat?

Jokainen syntyperäinen suomalainen tulee tulevaisuudessa saamaan perustuloa heti syntymästään lukien aina kuolemaansa saakka. Maahanmuuttajien oikeus perustuloon pitää määritellä erikseen. Saisiko oikeuden esim. oltuaan Suomen kansalainen kymmenen vuotta, tai kahdeksantoista. Siihen saakka maahanmuuttajan pitäisi pärjätä nykyisenkaltaisella toimeentulotuella. Toimeentulotukijärjestelmä tulisikin säilyttää perustulon rinnalla, myös perustuloa saaville.

 

Esitin blogikirjoituksessani 30.7.:

Perustulon määrä tämän päivän tasossa voisi olla 1012 euroa kuukaudessa aikuiselle. Määrän tulisi olla sama riippumatta siitä asuuko parisuhteessa vai onko kyseessä yksinasuva henkilö. Summa sisältäisi asumiskulut ja tavanomaiset elantokulut, kuten; puhelin, lehdet, käsikauppalääkkeet, paikallisliikenteen kulut, yms.

 

Ulosmittaus

Perustulo olisi tuloa jota voitaisiin ulosmitata. Jatkuva ulosmittaus voisi olla luokkaa 10%, ja tilapäisesti jopa 20%. Se merkitsisi, että esim. rikolliselta voitaisiin ulosmitata rikosvahinkokorvaukset. Nykytilanteessahan toimeentulotukea saava ei käytännössä joudu maksamaan tuollaisiakaan velkojaan lainkaan.

 

Kuntaryhmäjako

Perustulo olisi samansuuruinen kaikkialla Suomessa. Helsingissä voisi se yksinelävä nainen asua siinä 700e/kk maksavassa kodissaan ja käyttöön jäisi vielä ”ruhtinalliset” 300 euroa. Käyttöön jäävää summaa voisi kasvattaa töitä tekemällä. Perustulon rahoitus tulisikin osin työntekoa verottamalla. Vero voisi olla tasamääräinen, vaikkapa 40%, kuten olen aiemminkin esittänyt.

 

Lisäksi voisi käydä töissä!

Jos henkilö saisi palkkaa 500e/kk hän maksaisi siitä veroa 200e/kk, veroprosentti olisi 13,2%

Jos henkilön palkka olisi 1000e/kk vero olisi 400e/kk, veroprosentti olisi 19,9%

Jos palkka olisi 2000e/kk niin veron määrä olisi 800e/kk, veroprosentti olisi 26,6%

Palkan ollessa 3500e/kk veroa menisi 1400e/kk joilloin veroprosentti olisi 31%

Kymppitonnin kuukausiansioilla veroprosntiksi muodostuisi 36,3%.

 

Sairastuminen ja lääkkeet

Henkilö joka ei olisi töissä saisi perustulon lisäksi maksutta tarpeellisen terveyden- ja sairaanhoidon sekä lääkkeet. Töissä käyvän osalta pitäisi ottaa huomioon se, että kaikki palkka ei saisi koskaan mennä noihin kuluihin vaan osan maksaisi yhteiskunta toimeentulotukityyppisesti.

 

Yhden asunnon linja

Kun perustulo olisi kaikille samansuuruinen niin se ei johtaisi nykyiseen käytäntöön jossa monilla parisuhteessa olevilla on kaksi asuntoa vain siksi, että siten he saavat paremmat taloudelliset edut.

Perustuloa tulisi maksaa myös lapsille kuten olen aiemmin esittänyt – esittämäni summat eivät ehkä ole täysin realistiset, tai ehkä ne ovat. Lapsen saamalla perustulla perhe kattaisi isomman asunnon kuluja, ja tottakai kaikki muutkin lapsen aiheuttamat kulut jos niihin ei saisi ”toimeentulotukea”.

 

Maallemuuton lisääntyminen

Kun perustulo olisi sama kautta Suomen niin se voisi kannustaa ihmisiä asumaan muuallakin kuin pk-seudulla ja muuttamaan jopa pois pk-seudulta mikä loisi kulutuskysyntää pk-seudun ulkopuolelle. Perustuloa saavalla olisi helposti mahdollisuus ostaa jopa omistusasunto. Lainoittajan kanssa tulisi voida sopia, että tietty osa perustulosta, enintään kuitenkin 50%, menisi aina suoraan lainan antajalle.

 

Käytössä jo v. 2030?

Perustulon käyttöönotto esittämälläni tavalla saattaisi johtaa siihen, että vuokralaisia ei enää riittäisi niin hyvin kaikkiin sijoitusasuntoihin jolloin vuokrat laskivat, ja asunnoista saatava tuotto siten myös. Se puolestaan johtaisi siihen, että osa sijoittajista etsisi muita tuottavampia sijoituskohteita ja myisi sijoitusasunnot pois mikä puolestaan saattaisi merkitä asuntojen hintojen laskua.
Todennäköisesti esittämäni perustulo johtaisi myös asuntojen hintojen nousuun kun ihmiset muuttaisivat ainakin jossain määrin pois kasvukeskuksista pienempiin kuntiin.

 

Yhtä kaikki: perustulon tulisi olla riittävä suuri jolla sillä voisi maksaa elämisen ja asumisen. Asumistuki olisi tarpeeton perustulon lisä ja siksi asumiskulut pitäisi sisällyttää esittämälläni tavalla perustuloon mikä osaltaan mahdollistaisi jokaiselle perustuloa saavalle nykyistä paremmin oikeuden valita vapaasti asuinpaikkansa. Perustuloa saavalla olisi myös ideaa mm. säästää sähköä ja muutakin energiaa – hyöty ei valuisi Kelan kassaan.

 

Perustulon määrä pitäisi ehdottomasti sitoa indeksiin.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu