Äänioikeus pitäisi poistaa myös vanhuksilta

Meillä täällä Suomessa on kaikilla yhtäläinen äänioikeus. Siis sen jälkeen kun olemme täysi-ikäisiä. Samanlainen on tilanne monessa muussakin oikeusvaltiossa – itse asiassa kai kaikissa oikeusvaltioissa. Nyt olisikin Suomen aika näyttää esimerkkiä ja poistaa äänioikeus yli 80-vuotiailta sekä niiltä joiden odotettavissa oleva elinaika on alle vuoden.

Äänioikeuden antamista 16-vuotiaille pitäisi harkita ainakin kuntavaalisessa ja maakuntavaaleissa.

Jokaisella äänestäjällä pitäisi olla sitä suurempi mahdollisuus vaikuttaa tulevien päätöksentekijöiden valintaan ja sitä kautta tuleviin päätöksiin mitä enemmän hän todennäköisesti tulisi noista päätöksistä kärsimään – no ehkä joku voisi hyötyäkin.

18-25 vuotiailla tulisi kullakin olla kaksi ääntä kaikissa vaaleissa. Ehkä eduskuntavaaleissa jopa kolme!

26-vuotta täyttäneellä olisi sitten enää yksi ääni, kunnes hän täyttäisi 50-vuotta. 50 vuotta täyttäneillä ja sairaseläkeläisillä olisi kullakin vain 0,5 ääntä, ja yli 70-vuotiailla vain 0,25 ääntä. 80-vuotta täyttäneillä ei olisi äänioikeutta lainkaan.

Käytäntö olisi kiistämättä oikeudenmukaisempi kuin nykyinen systeemi jossa jokaisella on yksi ääni. Kun nuoremmilla olisi enemmän ääniä niin he voisivat paremmin vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. Vanhoilla kääkillä taasen on niin vähän sitä tulevaisuutta jäljellä, että ei se juurikaan äänestämällä parane – päätökset kun eivät politiikassa synny hetkessä. Minulla olisi seuraavissa vaaleissa 0,5 ääntä.

Moni ajattelee, että esittämälläni tavalla äänioikeutta rajoittaen ei eläkeläisten ääni kuuluisi riittävästi. Kyllä se silti kuuluisi koska eläkeläisten lapset ottaisivat heidätkin huomioon, koska heidät olisi hyvin kasvatettu, ja kasvatettu ajattelemaan myös vanhuksia, ja oikeudenmukaisuutta. Nuori varmasti ajattelisi äänestyspäätöstä tehdessään sitäkin, että miten vanhuksia kohdellaan – millaisia vanhuksia koskevia päätöksiä tehtäisiin, hän mieltäisi, että eipä aikaakaan kun hän itse on vanhus. 

"Kuolinvuoteella" makaavan potilaankaan ei ole tarpeen saada äänioikeutta. Miksi kuolevalle pitäisi antaa minkäänlaista valtaa päättää siitä millaisia edustajia hänen kuolemansa jälkeen on päätöksiä tekemässä?

* * *

Esitystä pitävät varmasti hyvänä kaikki ne joilla on empaattisia lapsia, ja sellaisiahan me kaikki pyrimme lapsistamme kasvattamaan, vai kuinka?

Kuitenkin eduskuntapoliitikot tyrmäävät tämän idean koska eläkeläisillä on niin suuri äänimäärä.

Jos voisin keskustella asiasta eläkeläisten kanssa kasvotusten niin olen varma, että saisin heistä suurimman osan olemaan kanssani samaa mieltä. Itsekkäät ihmiset ovat asia erikseen, kuten myös dementikot.

* * *

Sanokaa vaan: tämä on Juhanin viimeaikaisista ideoista paras ja kannatettavin! Elokuu alkoi siis hyvin yes

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu