Kela on lähes aina oikeassa!

Kela on lähes aina oikeassa. Asiasta uutisoi näkyvästi eilen ainakin YLE.  Uutisen mukaan 94% päätöksistä on tehty oikein, niitä ei ole tarpeen muuttaa. Asian kyllä tietävät ne jotka ovat koittaneet hakea muutosta vaikkapa päätökseen päivärahasta tai työkyvyttömyydestä.

Kela on siis yleensä aina oikeassa. Miksi sitten ihmiset valittavat niin paljon? Jokainen Kelan kanssa asioinut tietää, että ei siinä useampikaan lääkärinlausunto paljoa paina jos Kela toteaa, että olet heidän mielestään riittävän työkykyinen.

Kela käyttää perusteluina ns. näennäisperusteluita. Näkemättä asiakkaita. Luottamatta esim. virkavastuullisten lääkäreiden lausuntoihin. Tyypillinen Kelan päätös on: "Työkykynne on rajoitteinen mutta ei niin vaikea-asteisesti, että olisitte arvioitavissa työkyvyttömäksi".

Mitä sitten asiakas voi tehdä kun lääkärinlausunnot jotka todistavat asiakkaan työkyvyttömäksi sivuutetaan?

Yleensä Kela ei edes kerro mitä lisäselvityksiä olisi tarpeen esittää, että hakemus hyväksyttäisiin? Kela saattaa hyvinkin pitää asiakasta työkykyisenä mutta ei kykene kertomaan mitään sellaista työtä jota asiakas olisi kykenevä tekemään. Edes pyynnöstä Kela ei tuollaista selvitystä anna – vaikka sillä ilman muuta siihen pätevyys olisi.

Mielestäni olisi varsin kohtuullista, että esim. työkykyisyystapauksissa Kela listaisi luettelonomaisesti töitä joita esim. eläkettä tai sairaspäivärahaa hakenut henkilö, jolta ko. etuus on evätty, pystyy tekemään. Siitä varmasti olisi asiakkaallekin hyötyä kun voisi työnantajalle näyttää virallisen dokumentin: pystyn tekemään näitä töitä.

Itse asiassa sen, että Kela tuollaisia listauksia ja vastauksia antaisi pitäisi olla automaatio hallintolainkäyttölain 33§:n nojalla, joka kuuluu:

"Valitusviranomaisen on huolehdittava siitä, että asia tulee selvitetyksi, ja tarvittaessa osoitettava asianosaiselle tai päätöksen tehneelle hallintoviranomaiselle, mitä lisäselvitystä asiassa tulee esittää.

Valitusviranomaisen on hankittava viran puolesta selvitystä siinä laajuudessa kuin käsittelyn tasapuolisuus, oikeudenmukaisuus ja asian laatu sitä vaativat."

Totta, luin ajatuksesi, mutta tuota pykälää pitää soveltaa jo Kelan käsittelyssä, ja viimeistään siis muutoksenhakulautakunnassa. Miksi lautakunnat eivät kerro asiakkaalle: toimittakaa vielä tämä ja tämä selvitys, ja pyytäkää Kelan lausunto niistä töistä joita pystytte tekemään.

No ei se noin mene – olisi liian helppoa asiakkaalle. Parempi on vatvoa asioita vuosikausia byrokratian rattaissa niin ainakin työllistämme valitusten käsittelijöitä.

Monella muutoksenhakulautakuntaan valittaneella lienee ainakin omasta asiastaan parempi tietämys kuin yhdelläkään lautakunnan jäsenellä – puheenjohtajasta puhumattakaan?

 

* * *

Lakimiehistä 16:16

Oppilaista…

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu