ILO ja Lapsityövoiman oikeudet Suomessa?

Partanen on ansiokkaasti kirjoittanut täällä ILO:n 106.:sta yleiskokouksesta. Hän on kiinnittänyt huomiota lapsityövoiman käyttöön ulkomailla.

Pitäisikö meidän täällä Suomessa kiinnittää enemmän huomiota lapsityövoiman käyttöön Suomessa. Tai ainakin siihen missä määrin maahanmuuttajalapset joutuvat tekemään töitä leipänsä eteen?

Totuus on, että Suomessakin lapsityövoimaa käytetään. Onneksi lasten käyttäminen työvoimana on sallittua ja kohtuullisen hyvin säädeltyä. Pahoja puutteitakin toki on – vai onko sittenkään?

Kun vaikkapa koululuokka toteuttaa demokratiaa ja päättää tehdä luokkaretken – ties minne – niin miten se rahoitetaan? No tottakai äidit leipovat kakkuja, kutovat pipoja, jne., ja sitten järjestetään myyjäiset: rahaa tulee!

Vaan ei se aina riitä, eikä kuntakaan kaikkea maksa vaikka pitäisi kyllä. Avuksi tulee lapsityövoima. Ala-asteikäiset alkavat kulkea pitkin rappukäytäviä asukkaiden kelloja soitellen ja sukkia tai keksejä edullisesti myyden. Hyvä?

Ei siinä kukaan omista eikä naapurin kakaroistakaan mieti, että kuinka pitkiä päiviä koulupäivien lisäksi tehdään. Mikä vielä ikävempää niin usein jää miettimättä sekin, että mitä jos se naapurin pikkaisen tumpelo lapsi myyntireissullaan kompastuu, lyö päänsä, ja…

Kuka on siis vastuussa alaikäisten tekemästä "palkattomasta" työstä jota tehdään… en tiedä sanaa, että miten tehdään, mutta tehdään kuitenkin.

Saattaa toki olla, että minä vain omiani höpisen – monen mielestä. Niin kauan ainakin kaikki on hyvin kun omalle lapselle ei mitään satu ihmisten ovikelloja rimputellessa.

Kysymys siis kuuluu: onko Suomessa lapsityövoimaa, ja jos on niin onko se kaikki laillista?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu