Pori – asumiskulut – toimeentulotuki

Tämä nyt on tavallaan pikkaisen vanha juttu koska kantelu jonka kopion jäljenpänä julkaisen on tehty jo vuonna 2016 kun toimeentulotuen myönsivät vielä kunnat. Mutta itse asia on edelleen ajankohtainen.

Seuraavansisältöinen asiakkaani tekemä kantelu on siis oikeusasiamiehen tutkinnassa. Uskon, että hän saa vastauksen kanteluunsa melko pian.

"Pyytäisin teitä lausumaan kantanne siitä onko asumiskulujen huomioiminen Porissa oikeudenmukaista ja yhdenvertaista?

Porissa on käytössä vuokranormi, kuten monissa kunnissa. Lisäksi otetaan huomioon sähkö ja vesi.

Sähkön osalta ei ole selkeää eurorajaa, kuten muissa asumiskuluissa. Itselläni on ollut muutamana kuukautena sähkölasku vain alle 7 euroa.

Joinain kuukausina sähkölasku on ollut yli 40 euroa. Tiedän, että yksin asuville huomioidaan Porissa muiden asumiskulujen lisäksi jopa 60 euron kuukausittaisia sähkölaskuja.

Onko oikein, että kun asumiskuluni ovat: vuokra+vesi = 514,25 euroa ja sähkö 7 euroa niin huomioon otetaan asumiskuluina vain 477 euroa.

Jos sen sijaan vuokrani ja vesimaksu olisivat 470 euroa ja sähkö 50 euroa niin huomioon otettaisiin 520 euroa kuukaudessa asumismenoina."

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että asumiskuluja tulisi käsitellä kokonaisuutena. Eli siten, että esim. Porissa maksumiasumismenot yksin asuvalla voisivat olla 500 euroa kuukaudessa – ei olisi merkitystä sillä paljonko olisi vuokra, paljonko sähkö, ja paljonko vesi. Ei olisi pulmia siinä miten sähkölämmitteisen talon sähkön osuutta jaettaisiin lämmitykseen ja taloussähköön.

Parasta tottakai olisi kun tuen saajille myönnettäisiin könttäsumma asumiseen. Yksin asuvalle Porissa vaikkapa 480 euroa kuukaudessa. Jos asumiskulut olisivat tuon alle niin tuon summan henkilö silti saisi jos vaan asuisi virallisesti asunnossa jossain ko. kunnassa ja maksaisi asumismenoja. Silloin tuen saajan kannattaisi jopa kilpailuttaa sähkönsä ja saada syntynyt säästö sitten itselleen.

Pitkässä juoksussa yhteiskuntakin säästäisi merkittävästi! Mutta ei unohdeta jutun alkoperäistä pointtia, joka oli siis: onko toimeentulotuen saajien asumiskulujen huomioiminen Porissa oikeudenmukaista ja yhdenvertaista?

 

* * *

Seuraavaksi: Puheenvuoron blogipalvelusta kello 14:00 

* * *

Korjasin jutun otsikon 1. sanan Kela tilalle Pori 9:14.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu