Työttömyysturvan uudistus johtaa outoihin ongelmiin!

Hallitus suunnittelee yhä toteuttavansa voimakkaasti kritisoidun ja asiantuntijoiden tyrmäämän uudistuksen, tai uudistukset, koskien työttömien velvollisuutta etsiä itselleen sopivaa työtä.

Hallitus kepittää sekavilla sanktioilla kirjoitti asiasta Iltalehti hetki sitten (kello on nyt 8:30 kun tätä kirjoitan).

Hallituksen esitykset ovat siis saaneet kritiikkiä, mutta onko kaikki tulossa olevat ongelmat huomattu? Tosin hallitus uskottelee, että ongelmia ei ole tulossa – työttömät ehkä siis sittenkin aktivoituvat ja löytävät töitä kun riittävän kovilla sanktioilla uhataan. Uhkauksin siis toteutetaan utopia jossa töitä on jokaiselle työkykyiselle, ja myös suurelle osalle niitäkin jotka eivät pysty kuin sivusta seuraamaan ja hymyilemään.

v.2020

Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020. Muuttuvatko jotkin asiat jo ennen sitä, vaiko vasta sen jälkeen. Osaavatko työnantajat valmistautua työtaakkaan jonka hallitus on heille sysäämässä?

Jos itse olisin tuossa tilanteessa työnantaja niin tuskin ainakaan TE-keskukseen avointa paikkaa ilmoittaisin. Tänäkin päivänä jokaista avointa ilmoitettua paikkaa kohti tulee kai keskimäärin viitisenkymmentä hakemusta. On paikkoja joihin on satoja hakijoita – työnantajalla on jo nyt liian usein valinnan vaikeus.

Vuotta 2020 silmälläpitäen pitäisi varautua myös siihen, että hallituksen mukaan työnhakijat aktivoituvat etsimään myös piilotyöpaikkoja, ja niin varmasti käykin. Muistan hyvin kun eräässä firmassa oli ohjeena, että kiertäviä myyntiedustajia ei oteta vastaan vaan heidät ohjataan heti pois yrityksen tiloista ja alueelta. Sama käytäntö tullee koskemaan aktiivisimpia työnhakijoita, etkä saa edes todistusta siitä, että olet yrittänyt päästä töihin.

Miten sitten hakea töitä?

Tottakai mol.fi on yksi hyvä paikka mitä seurata, ja hakemus vaan sisään aina kun on koulutusta vastaava tai vaikka alemman tason paikka – Suomi kun on ylikoulutettu maa. Ei pidä tänäkään päivänä odottaa, että pääsisi koulutustaan vastaaviin hommiin. Toista se oli ennen kun opistotutkinnolla pääsi pankinjohtajaksi.

Työnhaussa avuksi otetaan tottakai lisääntyvässä määrin puhelin ja sähköposti, paljon suuremmassa määrin kuin tänä päivänä kun monelle riittää se, että lukee viikottain läpi avoimet paikat verkosta ja sanomalehdestä.

Netistä löytyy yrityksen puhelinnumero, ja hyvässä lykyssä jopa tieto siitä kuka henkilöstöä yritykseen rekrytoi. Ei kun siis soittamaan ja sopimaan haastatteluaikaa – no ei välttämättä onnistu, mutta fiksu työnhakija nauhoittaa puhelun jolloin on dokumentti siitä, että töitä on tullut etsittyä.

Sähköpostihakemuksesta jää aina itselle kopio, ja firmojen osoitteita löytyy netistä. Sitä kautta on helppoa yrittää hakea myös niitä piilotyöpaikkoja.

Ellei työllisyysastetta saada kahdessa vuodessa merkittävästi ylös, tuonnen 80%:n nurkille niin kyllä yritykset ovat helisemässä v.2020. Yritykset joutuvatkin joukolla poistamaan yhteystietojaan netistä, ja se hankaloittaa toimintaa. Lisäksi osoitteita ja numeroita pitää vaihtaa uusiin koska vanhat löytyvät välimuistipalvelimilta ja työttömien "vinkkisivuilta".

Veikkaan ja voitan: kohti ongelmia me olemme matkalla. Käännytään takaisin hei.

* * *

Tämä teksti on toimitettu myös Suomen hallituksen jäsenille 13.8.2017 aamuyhdeksän aikoihin (sähköpostitse).

 

* * *

Seuraavaksi 14.8.2017 kello 08:08: Olenkin yllättäen samaa mieltä kuin Antti Rautio blogissaan syrjinnästä: http://anttirautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241211-perusteltu-syrjinta-on-taysin-hyvaksyttavaa

14.8.2017 kello 18:59: Liikaa jätettä päätyy energiakäyttöön

15.8.2017 kello 13:07: Minä haluan

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu