Liikaa jätettä päätyy energiakäyttöön Suomessa!

Otan kunnian itselleni. –

Lajittelen jätteeni paremmin kuin sinä, ja olen vähintään 67%:sti oikeassa. Se tarkoittaa, että kaksi kolmesta lukijasta lajittelee huonommin kuin minä. Minulta myös syntyy 2/3 vähemmän jätettä – miksikö?

Maailma pelastuu?

Meille on kerrottu, että maailma saattaa pelastua, vaikka se joskus tuleekin kuolemaan, kunhan me vaan aktiivisesti vähennämme hiilidioksidi (CO2) päästöjä. En tuohon täysin usko, mutta kuljen mukana hujauksessa.

Tänään (13.8.) kun tätä kirjoitan, söin päivällä lohikeittoa, ystäväni kanssa, joka kahdelta kylään tuli. 300g. siinä oli lohta. Neljä perunaa, ja juureksia noin 300g. myös. Mausteena valkosipulia, Koskenlaskijaa (voimakas), ja tilliä. Suolaa en lisännyt. Syön itse sitä vielä parina päivänä, säilyy kyllä hyvin jääkaapissa viikon verran. Eikä yhtään mene biojätteeseen.

Miten lajittelen?

Kotoani on matkaa muovinkeräykseen noin 700 metriä. Kaiken kierrätyskelpoisen muovin kiikutan kävellen muovinkeräysastiaan. Entä sinä?

Metallijätteen syntymistä pyrin välttämään, en siinä täysin onnistu. Tein eilen vieraalleni kalakeiton lisäksi hedelmäsalaattia. Jouduin ostamaan pohjaksi metallitörppösalaattia kun muoviin purkitettuja ei ollut saatavilla. Toki olisin voinut käyttää pelkkiä kuivahedelmiä. Minulle siis miinuspiste!

Biojätettä minulta tulee hyvin vähän koska pyrin hankkimaan kaappeihini vain sellaista mikä tulee syötyä. Viikossa biojätettä syntynee alle puoli kiloa, pitäisikö mitata. Syön nimittäin paljon kasviksia ja hedelmiä. Omenat syön kuorineen koska omanen terveellisin osa on kuori – viis torjunta aineista, jotta maailma pelastuu siis 😉

Paperia ja pahvia tulee etenkin mainosten muodossa. Laskuina ja sen sellaisina ei niinkään koska olen kaikessa mahdollisessa siirtynyt sähköisiin palveluihin. Se on ekologista ja vähentää jätepäästöjä koska sen sijaan, että matkaisin asiaani johonkin toimipisteeseen hoitamaan saan istua rauhassa kotona konetta naputellen. CO2-, eli pisteet minulle.

Sekajäte, eli kaikki mikä ei muualle kelpaa. Sekajätteen määrä on minimaalinen jos lajittelee oikein. Sekajätteeseen ei kuulu: lasi, muovi, biojäte, metalli, puu, paperi, pahvi, nesteet, SER-jäte – muuta, mitä?

Energiajäte: valitettavasti suurin osa sekajätteestä menee polttoon – tai ei se ole valitettavaa. Valitettavaa on ihmisten laiskuus josta syystä jopa 35% energiajätteestä on biohajoavaa! Joukossa on toki myös rautaa. Itse en yleensä joudu laittamaan lainkaan jätteitä energiajakeeksi.

Lopputulos?

Jos kaikki lajittelisivat kuten minä niin Suomi pääsisi tavoitteisiinsa, mutta missä asiassa?

Kannattaako lajittelu loppujen lopuksi lainkaan kun välinpitämättömät kanssakulkijat sotkevat muuten puhtaat jakeet ja kaikki joudutaan sitten laittamaan sekajätteenä polttoon?

JA, siis ja? Onko järkeä kerätä erikseen energiajätettä ja sekajätettä kun molemmat poltetaan?

JÄLKIRUOKA

Pikemmin väliruoka – sellaisena meillä oli tänään 13.8. hedelmäsalaatti: appelsiini, omena, banaani, viinirypäleitä, ja jopa mustikoista – hyviä hedelmiä 😉 Sitä saan syödä itsekseni vielä illalla.
-appelsiinin ja banaanin kuoret biojätettä, kaikki muu syötävää – no ei omenan siemenkota sentään – heh.

Liikaa jätettä päätyy energiakäyttöön Suomessa koska joukossamme on patalaiskoja ja/tai välinpitämättömiä henkilöitä jotka eivät lajittele, koska heillä on kova EGO – ilmeisesti siis.

* * *

 

Seuraava blogi: 15.8.2017; Minä haluan!

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu