Pitkät ihmiset ovat viisaampia, paitsi jos ovat tyhmiä

YLEn teksti-tv tiesi 15.8. kertoa, että koulutettujen ja varakkaiden perheiden lapset kasvavat muita pidemmiksi. Väite perustuu laajaan tutkimukseen ja pitää varmasti paikkansa. Itse olen keskimittainen mies, ja mukava.

Hmm. Yleensä varakkuutta on viisailla ja älykkäillä. Tyhmillä sitä on vain jos on "lotonnut oikeat numerot". Huomatkaa muuten, että älykäs ja viisas eivät ole synonyymenja vaikka tyhmä onkin molempien vastakohta.

"..kasvavat muita pitemmiksi…" – itse olisin kirjoittanut: kasvavat muita pidemmiksi. [turha huomio?].

Ovatko koulutetut viisaita?

Viisaus on kirjatietoa, ja ylipäätään tietoa. Koulutetut ovat yleensä lukeneita, joten heitä voi pitää viisaina. Koulutuksesta johtuen heillä on myös yleensä enemmän rahaa kuin kouluttamattomilla. Raha mahdollistaa lapsille paremman elämän – terveellisen ruokavalion, säännölliset ruoka-ajat, jolla lienee yhteyksiä myös pituuskasvuun.

Köyhän yh-isän tyttölapsi joutuu liian usein kotiruokana tyytymään koulun jälkeen mikrossa  lämmitettyyn piirakkaan, siinä missä varakkaan perheen kotiapulainen on tehnyt syötäväksi maukasta lohikeittoa.

Itse en väitä olevani keskimääräistä viisaampi. Tutkimusten mukaan olen älykkäämpi kuin moni teistä lukijoista, ja se on varmasti huomattu, että hullukin olen – vai olenko sittenkään? Miksi olen niin älykäs, kognitiivisesti? Siihen on ainakin kolme syytä joiden on todettu tutkimuksissa korreloivan älykkyyden kanssa: 1) en ole lyhyt pätkä, 2) olen likinäköinen, ja siksi käytän silmälaseja liki jatkuvasti, 3) olen vasuri. – siis: hyvä minä, saan olla tyytyväinen, vaikka köyhä olenkin. Kaikkien kohdalla siis asiat eivät ainakaan suoraan korreloidu.

Koulutettujen lapset ovat muita pidempiä mielestäni mm. siksi, että koulutus vaatii älyä, ja tottakai myös kykyä muistaa. Muistamallakin pärjää. Tosin osasta hyvämuistisia tulee ns. päänsä puhki lukeneita.

Jos vanhemmat ovat keskimääräistä pidempiä, mikä suoraan korreloi älyllisen kyvykkyyden kanssa, niin onko ihme, että korkeasti koulutettujen keskimääräistä pidempien ihmisten lapset ovat keskimääräistä pidempiä? En hämmästele tilannetta joka vaikuttaa normaalilta.

 

 

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu