Koulu rajoittaa oppilaiden perusoikeutta; sananvapautta

Sananvapaus on yksi suomalaisten perusoikeuksista, myös kouluissa. Tuo perusoikeus on kirjoitettu mm. perustuslakiin seuraavasti: "Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia."

Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä voidaan siis antaa säätämällä asiasta laki.

Perustuslaki ei anna mahdollisuutta rajoittaa sananvapautta lakia alemmanasteisilla säädöksillä, kuten esim. koulun järjestyssäännöllä, kuten nyt on tehty ainakin Kärpäsen koulussa.

Perusopetuslain mukaan koulussa tulee olla järjestyssäännöt tai -määräykset, "joilla edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä." 

YLE: Oppilaalla on oikeus tuoda kännykkä kouluun ja käyttää sitä tuntien ulkopuolella. Totaalikieltoa koulu ei voi asettaa, silloin puututaan oppilaan perusoikeuksiin, muun muassa sananvapauteen.

On totta, että totaalikieltoa ei voida asettaa. Ylipäätään kännykän käyttäminen oppitunnilla on oppilaan sananvapauteen kuuluva perusoikeus silloin kun kuvaaminen ei häiritse. Samaan tapaan, koska opetus on Suomessa julkista, voi kuka tahansa, koska tahansa, mennä seuraamaan oppituntia ja kuvata opetusta.

Se, että oppilas voi julkisesti (tai salaa) kuvata opettajan asiatonta käytöstä on pikemmin oppilaan turvallisuutta ja viihtyisyyttä lisäävä kuin vähentävä tekijä. Se seikka, että tallennetta voidaan käyttää väärin on asia jota tulee arvioida erikseen, eikä se, että kuvattua materiaalia julkaisemalla voidaan syyllistyä rikokseen oikeuta etukäteiseen sananvapauden rajoittamiseen, eli tallentamisen kieltämiseen.

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu