Tulevaisuuden maailma? (Utopia)

Maailma on tulevaisuudessa monella tavalla erilainen kuin mitä se on tänään. Maailma muuttuu paljon jo ihan lähitulevaisuudessa, sinä aikana jona me nyt keski-ikäiset vielä elämme.

Liikenne tulee mullistumaan monella tavalla. Yksityisautoilu tulee merkittävästi vähenemään – tai ainakin autojen yksityinen omistaminen. Samalla vähenevät liikenneonnettomuudet. Putkijunat tulevat olemaan arkipäivää – ne korvaavat jopa lentokoneyhteyksiä.

Lähes jokaisella ihmisellä tulee olemaan mukanaan tunnistesiru. Sen avulla pystytään koko ajan tietämään missä hän on. Kaupan kassalla ei tarvitse ostoksia maksaa. Riittää kun poimii ostokset mukaansa ja kävelee pois kaupasta. Ostokset veloitetaan automaattisesti tililtä. Kaupasta ei kuitenkaan pääse ulos ellei tilillä ole riittävästi rahaa ostoksiin. Pidemmän ajan kuluttua liki kaikki on ilmaista.

Toki on niinkin, että tulevaisuudessa ei ole välttämätöntä käydä kaupassa lainkaan. Voit asioida hologrammikaupassa, tai ihan vaan mainitsemalla asiasta "kotirobotille" tilata päivän ateriatarpeet jotka tyhjöputkessa tai muulla tavalla toimitetaan sitten pikapikaa kotisi keittiöön, vaikka valmiina ateriana.

Hakkerointi on esiin nouseva ongelma. Tietojärjestelmät kuitenkin kehittyvä, ja hakkerointi tulee jopa mahdottomaksi. Ainakin on jälkikäteen selvitettävissä kuka on hakkeroinut ja missä hän on hakkeroidessaan ollut.

Tulevaisuudessa minkäänlaista rikosta ei ole mahdollista tehdä jäämättä kiinni -> rikokset jopa loppuvat.

Kotitöitä hoitavat erilaiset robotit sikäli kun ihmiset eivät niitä itse halua ajankuluksi tehdä. Roboteilla on tulevaisuudessa moraali ja tunteet. Robottien kanssa voi jopa käydä älykästä keskustelua, ja muutenkin kuluttaa aikaa vaikka pelejä pelaamalla. Roboteilla on tulevaisuudessa samantyyppinen päättelykyky kuin ihmisellä. Robotti pystyy siis päättelemään parhaan vaihtoehdon vajaiden lähtötietojen perusteella.

Välttämätöntä ei ole lähteä ravintolailtaa viettämään ravintolaan, tai teatteria katsomaan teatteriin. Pääset paikan päälle simulaatiossa jossa muut ihmiset ovat hologrammeina, joita voit jopa koskettaa, jotka voit tuntea. Voit siis viettää aikaa muiden kanssa olemalla turvallisesti kotonasi.

Kotiisi päästäksesi et tarvitse avainta. Voit antaa kulkuluvan kotiisi kenelle tahansa haluat, ja tuo henkilö pääsee sitten asuntosi ovesta ilman avainta, omalla tunnisteellaan. Voit myös perua kulkuluvan kun tahdot. Tottakai voit myös vanhanaikaiseen tapaan käydä avaamassa oven vieraalle joka kotiisi saakka vaivautuu kulkemaan, tai voit vieraan ovelle ilmestyessä vain todeta: auki ovi, jolloin vieras pääsee sisään.

Töitä tekevät harvat ja valitut – ne jotka haluavat. Palkkaa ei makseta, kaikki on ilmaista. Tai maksetaan sittenkin. Palkalla voi hankkia "ylellisyystuotteita", kaikki muu tarpeellinen on ilmaista. Pääosan kaikesta työstä tekevät kuitenkin robotit, jotka joskus vaativat huoltoa tai korjausta – sitä varten on omat robottinsa.

Sairaalassa ei ihmisten tarvitse käydä ainakaan sen selvittämiseksi onko sairas. Kotona tulee käymään robotti tai ihminen "robotin" kanssa. Tuo robotti sitten haistelee onko ihmisellä kaikki kunnossa. Tutkimus sujuu hetkessä. Taitaa käydä jopa niin, että kotona on "nenä" koko ajan valmiudessa ja se ilmoittaa asukkaalle jos hänellä on alkamassa jokin hoitoa vaativa sairaus.

Sellainen on ihmiskunnan utopistinen tulevaisuus joka osin on totta jo vuonna 2050. Uskotteko, ja missä määrin?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu