Oppivelvollisuuden sisältö tulevaisuudessa – kanteleminen

Aamu TV:ssä tänään puhunut turva-asiantuntija: kouluihin pakollista turvallisuuskoulutusta hätätilanteisiin. Ajatus on hyvä ja kannatettava. Näkemystä pitää laajentaa.

On hyvä jos koululaisille ja opiskelijoille opetetaan tulevaisuudessa itsepuolustusta ja ensiaputaitoja. Itsepuolustuksen yhtenä tärkeänä muotona tulee ehdottamasti opettaa karkuun juoksemista ja avun huutamista. Kaikille pitää tottakai opettaa myös se, että kun joku on avun tarpeessa niin ensimmäinen järkevä teko sivulliselle ei yleensä ole kameraan tarttuminen ja tapahtuman kuvaaminen, joka sekin voi kyllä olla hyödyllistä.

Muutakin lisäkoulutusta kuin turvallisuuskoulutusta kouluihin tarvitaan.

Ei olisi pahaksi lainkaan jos vaikkapa ylä-asteen yhdeksännellä luokalla opeteltaisiin joitain yhteiskunnassamme hyödyllisä perusasioita, kuten erilaisten sosiaalietuuksien hakemista ja muutoksenhakua niihin annettuihin päätöksiin jos ne koettaisiin vääriksi. Jonkinlaiset perusteet myös testamentin ja hoitotahdon tekemisestä olisi hyvä käydä jo koulussa läpi.

Suomessa muutoksenhaulla on ikävä nimi: valittaminen. Itselleen oikeutta hakeva, mielestään vääryyttä kokenut, siis valittaa. Toki hän voi myös kannella, jolloin on "kantelupukki". kouluihin ja muihin oppilaitoksiin tarvittaisiin myös asennekasvatusta. Jo lapsille tulisi tehdä selväksi, että kun vaikkapa näkee jotakuta kiusattavan, tai kun itseä kiusataan, niin siitä pitäisi kertoa eteenpäin. Haitaksi ei olisi jos sivullinen onnistuisi todisteeksi kiusaamistilanteen kuvaamaan kunhan kuvamateriaalia käytettäisiin oikein – tapahtuman todistamiseen, ei kiusaamiseen.

Yhteiskunnan asenteita tulisi siis muuttaa, ja tuon muutoksen pitäisi alkaa jo kouluissa. Vääryyksistä kantelemisesta pitäisi tehdä palkittava kunnia-asia.  Kanteleminen vaatii rohkeutta! Rohkea rokan syö.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu