Tervetullut romutuspalkkio auttaa pienituloisia
Hallitus on päättänyt ottaa uudelleen käyttöön taannoisen autojen romutuspalkkion. Siinä yli kymmenen vuotta vanhan auton romuttajalle maksetaan auton romuttamisesta 1500 euroa kun hän hankkii "tilalle" uuden vähäpäästöisen auton. Iltalehti kehottaa (varakkaita) etsimään autonromuja ladon takaa. (IL)
Tuo Iltalehden uutinen kuvastaa hyvin hallituksen päätöksen järjettömyyttä. Vai olisiko oikeammin sanoa, että se kuvastaa hallituksen vähäjärkisyyttä. Vaikuttaa vähän siltä, että jälleen kerran on joukossa tyhmyys tiivistynyt.
Nettiauto.com -palvelussa yksityishenkilöt kauppaavat autoja. Sieltä löytyy tällä hetkellä noin 100 autoa jotka saa omistukseensa sadalla eurolla. Jos käytettävissä on kaksisataa euroa niin autojakin löytyy parisensataa. Eivätkä autot varmasti siihen lopu. Romujen ilmoittelu varmasti lisääntyy kun romutuspalkkio astuu voimaan. Samalla se saattaa hieman nostaa autonromujen hintoja. Romun myymällä köyhä tai pienituloinen saa vähän rahaa – se on hallituksen kädenojennus heille.
Harvassa ovat ne autonomistajat joilla on mahdollisuus ostaa uusi auto ja antaa vanha autonsa romuksi.
Kun varakkaampi henkilö suunnittelee uuden auton ostoa niin vaihtoehtona on antaa autoliikkeeseen vanha vaihdossa. Kaikki tietävät, että myymällä auton suoraan toiselle yksityiselle siitä saa paremmin hinnan. Jos autokauppa lupaa vanhasta kymppitonnin niin myymällä suoraan yksityiselle autosta voi saada 12.000€.
Sitten kun tuo varakas vielä romuttaa väliinputoajalta ostamansa autonromun joka ei ole ollut tieliikenteessäkään aikoihin, eikä siten tuottanut ainakaan CO2-päästöjä niin hän saa romutuspalkkion kun "vaihtaa vanhan autonsa uuteen vähäpäätöiseen". Tai kuten MTV3:n uutiset kertoi: "Romutuspalkkio taas hyödyttää vanhan autonsa vähäpäästöiseen vaihtavaa". – siis miten asia on oikeasti, häh?
Romutuspalkkio on Sipilän hallituksen tulonsiirto varakkaille. Tosin köyhät ja pienituloisetkin saavat hivenen hyötyä kun myyvät vanhan rotiskonsa muutamalla satasella autonsa uuteen vaihtavalla hyvätuloiselle käytettäväksi romutuspalkkion hyödyntämiseen.
Jotta romutuspalkkio olisi järkevä ja vastaisi oikeasti tarkoitustaan niin sen pitäisi toimia eri tavalla. Auton joka romutetaan tulisi olla ollut auton romuksi vievän ja romustuspalkkion saavan henkilön käytössä ja tieliikenteessä ainakin puoli vuotta.
Parempaan, tai ainakin yhtä hyvään, lopputulokseen varmasti päästäisiin kun romutuspalkkio maksettaisiin rahana niille jotka toimittaisivat vanhan autonromunsa romutukseen.
* * *
Hyvin asiasta kirjoitti myös Kristian Sheikki Laakso hetki sitten.
On hienoa nähdä, että joku muukin ymmärtää asialaidan ja senkin, että jaksaa kirjoittaa syvällisemmin. Oma lukihäiriö kannustaa kirjoittamaan lyhyesti ja kärkevästi, ilman tarpeellisia analyysejä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse arvostan kykyä kirjoittaa lyhyesti ja tiiviisti.
Ilmoita asiaton viesti
Briteissä maksoivat 4.000 £ vanhojen autojen romuttamisesta jo 10 vuotta takaperin, eikä palkkion saamiseksi ollut pakko hankkia uutta vähäpäästöistä autoa lainkaan.
Tuttava muutti Lontoosta New Yorkiin ja paalasi suomalaisittain ajatellen hyväkuntoisen ja vähän ajetun Toyota Land Gruiserin palkkiota vastaan.
Ilmoita asiaton viesti