Ovatko robotit robotteja vai "robotteja"?

Robottien määrä kaikkialla yhteiskunnassa on lisääntynyt huomattavasti viimeksi kuluneen vuoden aikana. Roboteista on tullut osa jokapäiväistä elämäämme, liki huomaamattamme. Lähes jokaisesta kodista löytyy nykyisin jonkinlainen robotti.

Lounais-Suomen alueuutiset kertoi 29.8.2017, että Harjavallassa otetaan vanhustenhoidossa käyttöön lääkerobotit. Moniko vielä muistaa muutaman vuoden takaa porilaisen "keksinnön": vanhusten ruokinta-automaatin. Nimi tyrmättiin heti ja laitteesta tuli ruoka-automaatti. Itse asiassa tuo ruoka-automaattikin on robotti siinä missä lääkerobottikin. Kyseessä on siis ruokarobotti.

Mediaan ovat tunkemassa artikkelirobotit. Tosin Suomessa kieli tuottaa vielä pieniä hankaluuksia. Enlanninkielisissä maissa homma toimii jo hyvin, ja tietääkseni se toimii myös Norjassa. Artikkelirobotti kirjoittaa lähdeaineiston perusteella valmiin jutun jota on vaikea, ellei mahdoton, erottaa ihmisen kirjoittamasta.

Mikä sitten on robotti?

Ei monellekaan meistä tullut muutama vuosi sitten mieleen kutsua automaattia robotiksi. Onko robotti sana kokenut inflaation, vaiko pikemmin deflaation, kun nykypäivänä liki jokaista laitetta tai tietokoneohjelmaa joka tekee jotakin automaattisesti, ja on siis automaatti, kutsutaan robotiksi.

Koti täynnä robotteja?

Meillä jokaisella on kodissamme robotti, monella jopa useita robotteja. Nykykielessä kun robotti on laite joka tekee jotain automaattisesti. 

Erilaisia robotteja:

  • tv-ohjelmien tallennusautomaatti (video)
  • valoajastin
  • ajastettava kahvinkeitin
  • pelirobotti (esim. tietokone)
  • ajastettava auton lämmitin
  • setelirobotti (otto- tai nosto -automaatti)

Kuinka moni onkaan käyttänyt pakettirobottia joko tuotteen lähettämiseen tai vastaanottamiseen?

Robotteja siis arkipäivässämme riittää. Onko kuinka järkevää kutsua kaikkea automatiikkaa roboteiksi?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu