Ovatko robotit robotteja vai "robotteja"?
Robottien määrä kaikkialla yhteiskunnassa on lisääntynyt huomattavasti viimeksi kuluneen vuoden aikana. Roboteista on tullut osa jokapäiväistä elämäämme, liki huomaamattamme. Lähes jokaisesta kodista löytyy nykyisin jonkinlainen robotti.
Lounais-Suomen alueuutiset kertoi 29.8.2017, että Harjavallassa otetaan vanhustenhoidossa käyttöön lääkerobotit. Moniko vielä muistaa muutaman vuoden takaa porilaisen "keksinnön": vanhusten ruokinta-automaatin. Nimi tyrmättiin heti ja laitteesta tuli ruoka-automaatti. Itse asiassa tuo ruoka-automaattikin on robotti siinä missä lääkerobottikin. Kyseessä on siis ruokarobotti.
Mediaan ovat tunkemassa artikkelirobotit. Tosin Suomessa kieli tuottaa vielä pieniä hankaluuksia. Enlanninkielisissä maissa homma toimii jo hyvin, ja tietääkseni se toimii myös Norjassa. Artikkelirobotti kirjoittaa lähdeaineiston perusteella valmiin jutun jota on vaikea, ellei mahdoton, erottaa ihmisen kirjoittamasta.
Mikä sitten on robotti?
Ei monellekaan meistä tullut muutama vuosi sitten mieleen kutsua automaattia robotiksi. Onko robotti sana kokenut inflaation, vaiko pikemmin deflaation, kun nykypäivänä liki jokaista laitetta tai tietokoneohjelmaa joka tekee jotakin automaattisesti, ja on siis automaatti, kutsutaan robotiksi.
Koti täynnä robotteja?
Meillä jokaisella on kodissamme robotti, monella jopa useita robotteja. Nykykielessä kun robotti on laite joka tekee jotain automaattisesti.
Erilaisia robotteja:
- tv-ohjelmien tallennusautomaatti (video)
- valoajastin
- ajastettava kahvinkeitin
- pelirobotti (esim. tietokone)
- ajastettava auton lämmitin
- setelirobotti (otto- tai nosto -automaatti)
Kuinka moni onkaan käyttänyt pakettirobottia joko tuotteen lähettämiseen tai vastaanottamiseen?
Robotteja siis arkipäivässämme riittää. Onko kuinka järkevää kutsua kaikkea automatiikkaa roboteiksi?
Lähiaikoina tullut vastaan useampi juttu, että robotteja haluttaisiin verottaa, koska ne korvaavat ihmistyötä.
Herää kysymys, miten verottaa virtuaalista robottia (ts. ohjelmistoa), joka tekee tunnissa saman laskemistyön, joka ihmiseltä kestäisi jopa kymmeniä vuosia?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on totta jos, ja kun kerran, ohjelmistotkin määritellään nykyisin roboteiksi. Jotenkin voisin ajatella ja hyväksyä sen, että liukuhihnatöitä tekeviä robotteja jollain tavalla verotettaisiin. Siten saataisiin rahaa vaikka perustuloa varten kun ne ukkelit jotka siellä hihnan varrella ennen olivat saisivat jäädä kotiin katselemaan robottien suoritusta kuvarobotista.
Ilmoita asiaton viesti
Eli vaikkapa serveriä saisi verottaa laiterobottina, mutta ei ohjelmistorobottina?
Kerta tarkoitus olisi verottaa työtä, niin mihin vero suhteutettaisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä kysymyksiä. Minulla ei ole vastausta.
Ilmoita asiaton viesti
Robotti on mekaaninen suoritelaite ja palvelee käskystä. Botit ovat ohjelmistoissa algoritmeineen kuten peleissä tai pörsseissä. Kaikki muu on automatiikkaa ja valinnoista riippuvainen.
Ilmoita asiaton viesti
Kehitys kehittyy eikä tulevaisuus näytä valoisalta. Ihmistä ei aikanaan, ehkä 50 vuotta, tarvita kuin kuluttajaksi, jolle robotit/botit/algoritmit tuottavat palveluja. Luovan työn tekijät jäävät työttömiksi ja ties vaikka virkamiehet ja poliitikotkin korvataan tehokkaammilla roboteilla tai boteilla.
Aiheesen liittyen: http://asfalttikukka.blogspot.fi/2017/09/viimeinen…
Ilmoita asiaton viesti