Jokaisella presidenttiehdokkaalla nyt nolla ääntä. Huhtasaari vahvoilla?

Suomessa järjestetään seuraavat presidentinvaalit vuonna 2018. Vaalien ensimmäinen äänestyskerta on näillä näkymin 28. tammikuuta. Tähän mennessä julkaistujen gallupien® perusteella Niinistö on saamassa reilusti yli 50%:n äänimäärän ensimmäisellä kierroksella eikä siten toista äänestyskierrosta tulla tarvitsemaan.

Onko nykyihminen oppiva ihminen? Ihmisen pitäisi muistaa historiaa ja ottaa siitä oppia. Vuoden 2011 Jytkyllä perussuomalaiset nousivat pienpuolueesta suurten joukkoon liki 20%:n kannatuksellaan. Tulevissa vaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana on porilainen opettaja, kreationisti, Laura Huhtasaari. Perussuomalaiset eivät kuulemma enää ole sama puolue joka ylti aikoinaan Jytkyllään vaalivoittoon. 

SDP asetti ehdokkaakseen Tuula Haataisen. Vihreiden ehdokkaana on viime eduskuntavaaleista tuttu Pekka Haavisto. Keskustan ehdokkaana on Matti Vanhanen. Kokoomus ei ilmeisesti aseta presidenttiehdokasta. Mainitsemieni ehdokkaiden lisäksi on monia muitakin ehdokkaita. Tässä vaiheessa kukaan ei tiedä voittajaa vaikkakin sitä voi olla helppo veikata.

Jos media käsittelisi kaikkia ehdokkaita tasapuolisesti, mitään puoluetta, valitsijayhdistystä, tai henkilöä, syrjimättä niin media pyrkisi olemaan neutraali ja antaisi jokaiselle ehdokkaalle likimain saman verran näkyvyyttä – mutta niin ei tule käymään. Todennäköisesti media valitsee Niinistön presidentiksi jo ennen kuin Niinistö on edes kunnolla kampanjaansa aloittanut.

Pienpuolueiden ehdokkaat media sivuuttaa marginaaliryhmänä olankohautuksella – onko se tasapuolista? Onko se oikein? Miten pienpuolueet voisivat saada ehdokkaansa äänen kuuluviin kun heillä kaikilla ei ole euroakaan puoluetukea näkyvyyteen käytettävissä.

Media siis toimii "vanhaan hyvää tapaan" syrjien osaa ehdokkaista ja puolueista. Miksi kuunnella marginaaliryhmiä. Miksi antaa heille näkyvyyttä? Saisivat vielä äänensä kuuluviin ja lisää kannattajia. Jossain vaiheessa edessä voisi olla uusi ja erilainen Jytky. Kyllä marginaaliryhmien pitää asemansa ymmärtää ajattelevat toimittajat, ja se näkyy niin TV:n vaaliohjelmissa kuin lehtien palstoilla. Nettiä unohtamatta.

Media siis valitsee (on jo valinnut) Niinistön seuraavaksi presidentiksi. Perussuomalaisetkin olisivat olleet Niinistön valintaa tukemassa ellei Niinistö olisi mennyt möläyttämään harkitsematonta kommenttiaan tehokkaasta katumisesta. Tuon möläytyksen seurauksena Huhtasaari pääsi ehdolle ja hän lieneekin varsin vahva ehdokas – miten käy kuuden vuoden kuluttua?

Kakkossijasta tulee kova taistelu. Huhtasaari ja kumppanit siitä kisaavat. En olisi hämmästynyt jos kakkossija menisi Huhtasaarelle mutta varmasti pari muutakin ehdokasta tulee saamaan päälle 10%:n äänimäärän. Ainakin Haavisto, ja veikkaan, että myös Haatainen.

Arvelen, että moni lukija näkee tämän kirjoitukseni ajavan Huhtasaaren asiaa. Se ei kuitenkaan ole tarkoitukseni. Tarkoitukseni on todeta, että medianäkyvyys on vähintään yhtä epäreilua.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu