Kannattaako köyhän höntinkin valittaa verotuksesta?

Hiljattain sain postissa korjatun verotuspäätöksen. Aikoinaan keväällä, taisi olla maaliskuun loppua, posti toi tuon liki kaikille tutun veroehdotuksen. Veroehdotuksen mukaan minun tuli maksaa vuoden 2016 tuloistani lisää veroja lähes sata euroa. En ollut tyytyväinen. Päätin hakea muutosta verotuspäätökseen, eli valittaa.

Otan tässä välissä taas kantaa tuohon valittaa sanan käyttöön Suomessa. Miksi se, että kokee jonkin asian tulleen väärin ratkaistuksi ja haluaa siihen muutosta on valittamista. Miksemme puhu asiasta asian nimellä: muutoksenhausta?

Mutta päätin siis hakea muutosta, kuten edellisenäkin vuonna. Edellisenä vuonna, siis vuoden 2015 verotuksessa sain palautusta liki sata euroa, ja siihenhän moni olisi tyytyväinen. Minä en ollut ja valitin. Päätös korjattiin ja uudeksi palautuksen määräksi vuodelta 2015 tuli muutoksen jälkeen korjattuna liki 500 euroa! Muutoksenhaku siis kannatti.

Muutoksenhaku kohdallani kannatti jälleen tänä vuonna, kuten voitte kuvasta tarkkaan sitä tutkimalla havaita. Aiempi verottajan päätös noin sadan euron lisäverosta muuttui yli 150 euron palautukseksi. Voittoa siis 250 euroa! Olen ihan tyytyväinen muutoksenhaun lopputulokseen.

Sanonkin ihmisille (ja teille lukijoille), että älkää suoraan tyytykö verottajan päätöksiin niissäkään tapauksissa joissa saatte palautusta, ja vaikka saisitte suurenkin summan palautusta. Verotuspäätös kannattaa aina tutkia tarkkaan, kuten tottakai kaikki päätökset ylipäätään joilla on itselle vaikutusta. Kannattaa miettiä voisiko jollain konstilla, tai vaikka "poppakonstilla" saada päätöksen muuttumaan itselleen edullisemmaksi.

Ellen väärin muista niin verotukseen voi vaatia oikaisua vielä viisi vuotta verotuspäätöksen jälkeen. On varmasti totta, että kaikilla eivät kyvyt ja osaaminen riitä verotuksen tarkastamiseen tai sellaisten vähennysten hakemiseen joita verottaja ei automaattisesti viran puolesta ota huomioon. Tuolloin kannattaa miettiä löytyisikö vaikka joku tuttava joka voisi asiassa jelpata. Väitän, että verottaja saa vuosittain paljon ylimääräistä rahaa kaltaisiltani köyhiltä hönteiltä ihmisiltä jotka mukisematta tyytyvät verottajan päätökseen. Tai tyytyvät siihen vain siksi, että eivät halua valittaa.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu