Kannattaako köyhän höntinkin valittaa verotuksesta?

Hiljattain sain postissa korjatun verotuspäätöksen. Aikoinaan keväällä, taisi olla maaliskuun loppua, posti toi tuon liki kaikille tutun veroehdotuksen. Veroehdotuksen mukaan minun tuli maksaa vuoden 2016 tuloistani lisää veroja lähes sata euroa. En ollut tyytyväinen. Päätin hakea muutosta verotuspäätökseen, eli valittaa.
Otan tässä välissä taas kantaa tuohon valittaa sanan käyttöön Suomessa. Miksi se, että kokee jonkin asian tulleen väärin ratkaistuksi ja haluaa siihen muutosta on valittamista. Miksemme puhu asiasta asian nimellä: muutoksenhausta?
Mutta päätin siis hakea muutosta, kuten edellisenäkin vuonna. Edellisenä vuonna, siis vuoden 2015 verotuksessa sain palautusta liki sata euroa, ja siihenhän moni olisi tyytyväinen. Minä en ollut ja valitin. Päätös korjattiin ja uudeksi palautuksen määräksi vuodelta 2015 tuli muutoksen jälkeen korjattuna liki 500 euroa! Muutoksenhaku siis kannatti.
Muutoksenhaku kohdallani kannatti jälleen tänä vuonna, kuten voitte kuvasta tarkkaan sitä tutkimalla havaita. Aiempi verottajan päätös noin sadan euron lisäverosta muuttui yli 150 euron palautukseksi. Voittoa siis 250 euroa! Olen ihan tyytyväinen muutoksenhaun lopputulokseen.
Sanonkin ihmisille (ja teille lukijoille), että älkää suoraan tyytykö verottajan päätöksiin niissäkään tapauksissa joissa saatte palautusta, ja vaikka saisitte suurenkin summan palautusta. Verotuspäätös kannattaa aina tutkia tarkkaan, kuten tottakai kaikki päätökset ylipäätään joilla on itselle vaikutusta. Kannattaa miettiä voisiko jollain konstilla, tai vaikka "poppakonstilla" saada päätöksen muuttumaan itselleen edullisemmaksi.
Ellen väärin muista niin verotukseen voi vaatia oikaisua vielä viisi vuotta verotuspäätöksen jälkeen. On varmasti totta, että kaikilla eivät kyvyt ja osaaminen riitä verotuksen tarkastamiseen tai sellaisten vähennysten hakemiseen joita verottaja ei automaattisesti viran puolesta ota huomioon. Tuolloin kannattaa miettiä löytyisikö vaikka joku tuttava joka voisi asiassa jelpata. Väitän, että verottaja saa vuosittain paljon ylimääräistä rahaa kaltaisiltani köyhiltä hönteiltä ihmisiltä jotka mukisematta tyytyvät verottajan päätökseen. Tai tyytyvät siihen vain siksi, että eivät halua valittaa.
Kerrot hakeneesi muutosta verotuspäätökseen. Kuinka sinulle tuli verotuspäätös keväällä, kun se muille tulee syksyllä? Ennen termien täydellistä sekamelskaa mainitsit kuitenkin veroehdotuksen, joten lienet tehnyt veroilmoituksen?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo muutoksenhaun sotkeminen valittamiseen on myös alustajan ikioma ongelma:
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja…
Ilmoita asiaton viesti
Oikeassa olet. Jotenkin vaan täysin unohdin tuon oikaisuvaatimuksen joka on yleensä hallintopäätösten pakollinen välivaihe ennen kuin voi valittaa.
Ilmoita asiaton viesti
En ole tehnyt veroilmoitusta (en vuosiin). Keväällä (maaliskuun loppu) tuli veroehdotus joka sisältää erittelyosan ja verotuspäätöksen. Ellei tuohon hae muutosta niin sen sitten verottaja vahvistaa. Vaikka siis puhutaankin veroehdotuksesta niin ehdotuksen osana on verotuspäätös.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tullut. Kenellekään ei tule enää veroehdotusta. Olet saanut esitäytetyn veroilmoituksen.
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja…
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli hyvä oikaisu. Tuo vaan on jäänyt muistiin menneiltä ajoilta. Ja taitavat monet tiedotusvälineetkin keväisin puhua, että ”veroehdotukset tulevat”. Asian sisältöä se ei silti muuta. Kahden vuoden kuluessa 650 euroa olen plussalla kun en ole tyytynyt ”veroehdotukseen”. Ihan hyvä summa.
Ilmoita asiaton viesti