Huipputehojen laskutus on alkanut

Sähkön hinnoittelu on muutoksen kourissa. Vanhan kulutukseen perustuvan laskutuksen rinnalle on tulossa käyttöön huipputehomaksu. Tarkoituksena on, että sähkölaitokset pystyvät alentamaan verkkojen rakentamiskustannuksia.

Mitä sitten asukas voi asialle tehdä? Helpoiten asiaan voi vaikuttaa talous jonka talo rakennetaan vasta tulevaisuudessa. Rakennuksen energiankulutusta voi pienentää mm. eristysratkaisuilla ja "reletekniikalla".

Moni sähköyhtiö tarjoaa tänä päivänä omakotitalon liittymäksi minimissään 3x25A:n liittymää. Moni rakentaja ottaa 3x35A:n liittymän "varmuuden vuoksi". Sähkösuunnittelua ei aina ole lainkaan järkevää.

Siihen aikaan kun Rintamamiestaloja paljon rakennettiin niin kautta Suomen oli mahdollista saada omakotitaloonkin 1x25A:n liittymä. Omassa kerrostalokaksiossani näyttäisi olevan 1x25A:n liittymä. Tiedän, että pärjäisin 1x16A:n liittymällä.

Väitänkin, että nykytekniikalla olisi mahdollista toteuttaa sataneliöinen sähkölämmitteinen omakotitalo jopa kera sähkösaunan siten, että huipputehoksi riittäisi 5,75kW. Tuo teho riittäisi erinomaisesti jos sauna olisi puulämmitteinen.

Jotta homma toimisi sähkösaunan kera niin se pitäisi toteuttaa siten, että kiukaan käyttö kytkisi osan lämmityksestä pois päältä. Samoin lieden käytön tulisi kytkeä osa lämmityksestä pois päältä – no tottahan se lieden käyttökin lämmittää. 

Yksi helppo keino sähköyhtiöille rajoittaa huipputehoja olisikin tuoda omakotirakentajien/remontoijien saataville 1x25A:n (5,75kW), ja ehkä myös enemmän tehoa tarvitseville 3x16A:n (11kW) liittymät. Noiden lisäksi tarvittaisiin vain ammattilaisia asunnon sähköistämiseen.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu