Nettisivut itsemurhan tekijöille. (Ei kukaan itseään huvikseen tapa)

www.itsemurhantehneet.net

En tiedä mistä päähäni pälkähti jälleen kerran mielestäni hyvä idea! Pitäisi perustaa itsemurha-sivusto. Itsemurhien määrä on Suomessa vähentynyt jo pitkään. Vuonna 2015 Itsemurhiin kuoli kuitenkin lähes kolminkertainen määrä liikenneonnettomuuksiin verrattuna. 

Itsemurhaan päätyneitä on Suomessakin liikaa – tarkasteltiinpa asiaa miten vain. Toki joku saattaa haluta kommentoida kirjoitustani tyyliin: tapa ittes niin maailma on huomenna parempi.

"Toisen itsemurha ei ole kenenkään syy." kerrotaan Mielenterveyden keskusliito sivuilla. Onko meillä Suomessa asenneongelma? Kun ihminen kuolee oman käden kautta niin kyllä siihen aina joku syy löytyy. Ei kukaan itseään huvikseen tapa – vai tappaako?

Ei kukaan itseään huvikseen tapa – vai tappaako?

Tuohon kysymyksen haluaisin löytää vastauksen. Mielestäni on täysin väärin väittää, että itsemurha ei ole koskaan kenenkään syy. Tuollainen väite on täysin absurdi. Tai se on sitä ainakin yleensä. Toki saattaa olla, että joku promille itsemurhista tehdään mielenhäiriössä jolloin syynä on aivotoiminnan hetkellinen häiriö. Tuollaisille tapauksille ei kukaan voi mitään. Ne eivät ole kenenkään syy. Niitä lienee kuitenkin hyvin vähän, jopa vähemmän. Ehkä viranomaiset tietävät mutta eivät kerro?

Syyt itsemurhien takana

Väitän, että valtaosa itsemurhista tehdään pitkän harkinnan jälkeen. Osa itsemurhista tehdään pikaistuksissa, tai ainakin varsin lyhyen harkinnan jälkeen mutta sellaiset itsemurhat lienevät vähemmistö. Väitän myös, että ainakin osa itsemurhan tehneistä näkee ainakin tekohetkellä itsemurhansa takana jotain "suurempaa". Tuota suurempaa nähdään esim. siten, että kuvitellaan, että jälkeen jätetyssä itsemurhaviestissä esitetyt seikat johtavat muutoksiin. Uskotaan, että viranomaiset toimivat, eivät piilottele – toimivatko?

Salaaminen

Pidän selvänä, että jos ihminen harkitsee ja suunnittelee itsemurhaa (joku jopa joukkosurmaa) niin kyllä hän miettii minkälaisen viestin jälkeensä jättää – vai jättääkö mitään. Viranomaiset kuitenkin tehokkaasti estävät itsemurhan tehneiden henkilöiden jättämien viestien päätymisen julkisuuteen.

Tähän väliin olisi sopiva sauma iskeä www.itsemurhantehneet.net palvelulla. Palveluun henkilö joka aikoisi tehdä itsemurhan voisi toimittaa itsemurhaviestinsä, ja yhteystietonsa – juuri ennen tekohetkeä. Palvelu sitten julkistaisi henkilön kuoleman todentamisen jälkeen viestin jonka henkilö on halunnut jälkeensä jättää kaiken kansan luettavaksi. Selittääkseen syyt tekonsa takana. Itsemurha saisi ehkä oikeasti merkitystä?

Karsiminen

Osa viesteistä olisi varmasti sellaisia, että niissä syytettäisiin läheisiä tai muita yksityishenkilöitä tapahtumista. Tuon tyyppiset tiedot pitäisi kuitenkin moderoida pois julkaistuista viesteistä. Sen sijaan julki voitaisiin tuoda esim. viranomaisiin ja viranomaisissa toimineisiin henkilöihin kohdistuva arvostelu. Palvelussa tulisi tottakai antaa myös mahdollisuus siihen, että viestissä arvostellut voisivat antaa vastineensa.

Väite

Itsemurhaa suunnittelevia ihmisiä ei kyetä riittävästi tunnistamaan. Monikin varmasti koittaa hakea apua mutta ei sitä saa. Moni itsemurha olisi ehkäistävissä jos olisi riittävästi rahaa, ja tietoa, ja halua. Kun vaikkapa läheinen uhkaa tehdä itsemurhan niin ei se välttämättä riitä, että häntä lohduttaa ja hänen kanssaan keskustelee.

Aina pitäisi miettiä tarvitseeko tuo läheinen ammattiapua ja jos tarvitsee niin kykeneekö satavarmasti sitä hakemaan. Jos tulee pienikin epäilys niin pitäisi hänen kanssaan lähteä vaikka lääkärille – heti. Eikä juttu saisi lääkärissä päättyä pillerireseptiin ja/tai siihen, että varataan aika jatkohoitoon. Ei saisi, ei.

* * *

Sellainen juttu tuli tässä vielä mieleeni, että ehkä jos tuollaisen sivuston (joku) perustaa niin siellä voisi myös antaa vinkkejä siitä miten itsemurhan voi toteuttaa. Sivustolla siis voitaisiin esittää parempia vaihtoehtoja kuin ajaa autolla rekan keulaan tai kävellä junan alle. Tuollainen tapahan takaa sen, että ruumis ei "mätäne kotona". Varmasti ruumiin riittävän nopean löytymisen pystyy muullakin tapaa järjestämään – pystyy kyllä.

 

Onko maailma huomenna parempi?

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu