Sattuman sanelema juttu, vai kohtalo?

Joskus ihminen tapaa toisen ihan vaan sattumalta. Sattumalta voi tavata vaikka naapurin kauppareissulla. Joskus taas kohtalo puuttuu peliin. Voiko kohtalo puuttua peliin sattumalta? Voiko sattuma olla kohtalo?

Jos henkilö päättää tänään lähteä töiden jälkeen vaikka kauppakeskukseen jossa hän on sopinut myös tapaavansa tuttavan mutta ajaakin matkalla kolarin minkä vuoksi myöhästyy niin pahasti, että tuo tuttavakaan ei kaupassa odota, ja kännykästäkin on akku loppunut – tai puhelin unohtui kotiin. Onko kyseessä sattuma vai kohtalo?

Yhtä kaikki se, että kolari tapahtui johtuu siitä, että henkilö on tiettyyn aikaan päättänyt lähteä sinne kauppakeskukseen. Kolari olisi jäänyt tapahtumatta jos hän olisi lähtenyt viisi minuuttia myöhemmin, tai aikaisemmin. Yksin tuo ei toki vaikuta asiaan vaan asiaan vaikuttaa toinenkin päätös. Asiaan vaikuttaa se, että kolarin toinen osapuoli on niin ikään tehnyt päätöksen jonka vuoksi on ollut sopivasti paikalla jotta kolari on voinut tapahtua.

Ikävä juttu sinällään, että henkilöllä ei ollut puhelinta jolla hän olisi voinut tuttavalleen ilmoittaa tapahtuneesta. Tuttava aikansa odotti ja lähti sitten kotiin. Vaan väärään aikaan lähti. Hän oli liikkeellä polkupyörällä ja "sattumalta" jäi sitten kotimatkalla auton alle. Jos sovittu tapaaminen olisi toteutunut niin hän olisi ollut kotimatkalla eri aikaan eikä olisi jäänyt auton alle.

Yhtä kaikki. Kaikki mitä tapahtuu johtuu melko pitkälti ihmisten tekemistä päätöksistä, eikä välttämättä lainkaan juuri niiden ihmisten jotka alunperin ovat jotain päättäneet vaan joukkoon mahtuu suuri määrä sivullistenkin päätöksiä jotka vaikuttavat asioihin mikä milläkin tavalla.

Poliisin näkemys: kyllä asioita voi tapahtua ihan vaan sattumalta.

Tapahtuuko siis asioita sattumalta? Voiko kohtalo puuttua peliin? Vai onko kaiken takana aina jokin päätös tai päätöksiä? Ja jos tapahtumat perustuvat päätöksiin niin ovatko ne vain sattumia, tai kohtalo?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu