Saako ihmisiä syyllistää – pitääkö syylliset löytää?

Suomessa on vuosikausia pyritty muovaamaan kulttuuria sellaiseksi, että emme syyllistäisi ketään emmekä mistään. Toki yhä kai oikein on syyllistää rikoksen tekijää rikoksesta, vai onko sekään? Vai onko rikollinenkin vain uhri jolle pitäisi tarjota apua?

"Suomessa ei ole syyllisiä, sillä ihmisiä ei saa syyllistää." on todennut Vantaan terveyspalvelujen johtaja.

Väitän, että monta kertaa parempi olisi jos meillä yhä olisi lupa syyllistää. Voin kuvitella, että jos vaikka lapsi on tullut koulussa kiusatuksi niin osana toipumisprosessia voi toimia kiusaajan syyllistäminen. Siis se, että koko muu yhteiskunta yhdessä toteaa, että kiusaaja on syyllinen ja suhtautuu häneen myös syyllisenä. Toki jokaisella pitää antaa mahdollisuus muuttua, olla parempi ihminen. Pahimmillaan kiusaaminen johtaa jopa itsemurhaan – ja varsinkin tuollaisessa tapauksessa kiusaaja pitäisi selkeästi tuomita syylliseksi. Se ei välttämättä auta kiusaajaa mutta ehkä vähentää tulevaa kiusaamista.

Uutisissa kerrottiin kuinka yhä lisääntyvässä määrin eläkeläiset käyvät töissä. Samaan aikaan meillä on satojatuhansia työttömiä. Ainakin osin nuo työssäkäyvät eläkeläiset ovat syypäitä siihen, että nuoremmille ei ole töitä. Tottakai vanhuksilla on osaamista jota nuoremmilla ei välttämättä ole mutta mistä sitä nuoremmille tulee elleivät he pääse töihin. Vanhoina "hyvinä" aikoina eläkkeelle jäätiin kun eläkeikä koitti – toisin on nyt.

On totta, että ei jokaiselle paikalle löydy tekijää työttömien joukosta. Mutta työllisten joukosta voi hyvinkin löytyä, ja varmasti löytyy. Ei kukaan ole korvaamaton – vai oletko sinä tai mummisi? Eläkeläisen sijaan työtä tekemään voisi löytyä joku joka on nykyiseen työhönsä ylikoulutettu jolloin hänen paikkansa vapautuisi sopivan koulutuksen omaavalle työttömälle. Päätös siitä, että eläkeläinen jää eläkkeelle eikä jatka töissä voi merkitä sitä, että joku nuorempi saa työpaikan. Kyse ei silloin ole hyvästä sattumasta tai kohtalosta. Eläkkeellejääneen typaikan voi saada vaikka lapsiperheen vanhempi. Se voi merkitä, että perheen ei enää tarvitse hyödyntää leipäjonon antimia. Ehkä se tarkoittaa, että perheenisän ei tarvitse olla luuseri?

Yksinäisyys on toistuvasti esillä oleva ongelma. Yksinäisyyden väitetään olevan myös merkittävä syy vanhusten itsemurhiin. Varmasti yksinäisyyttä ja sen mukanaan tuomia ongelmia löytyy kuitenkin kaikista väestöryhmistä. Vaan mitä yhteiskunta on tehnyt asian korjaamiseksi – kai se pillereitä ainakin jakaa? Läheistemme yksinäisyys on ongelma josta meitä kaikkia pitää ja saa syyllistää. Samoin kuin työttömyydestä – no ehkä työttömyydestä ei ainakaan lähtökohtaisesti pidä syyttää syrjäytettyjä työttömiä. Tottakai osa työttömistä on myös sellaisia, että saavat työttömyydestä syyttää ihan vaan itseään, ja taitaapa työttömyys olla jollekulle ihan oma valinta kuten kuuleen usein väitettävän – heitä saa syyllistää tottakai.

Vaikka nykyään ollaankin sitä mieltä, että ei pitäisi ketään eikä mistään syyllistää niin kyllä vaan monta kertaa voisivat asiat hoitua ja olla paremmin jos syyllistäminen olisi sallittua. Loppujen lopuksi joskus voi olla niinkin, että väärä sana väärässä paikassa saa aikaan syyllisyyden, tai se, että ei sano mitään – ei puutu asiaan jossa voisi auttaa parilla sanalla. Liian usein me kuljemme ohi, jätämme puuttumatta – olemme itsekkäitä. Olemme syyllisiä.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu