Äideille enemmän perhevapaita!

Kela maksaa lapsen äidille äitiysrahaa ja isälle isyysrahaa. Äitiysrahaa maksetaan noin neljän kuukauden ajan ja äitiyslomalle voi jäädä  30-50 päivää ennen laskettua aikaa. Pisimmillään äiti voi siis olla synnytyksen jälkeen äitiyslomalla noin kaksi kuukautta. Isällä puolestaan on oikeus 54 vapaapäivään.

Äitiysloman jälkeen äiti voi halutessaan pitää vanhampainvapaata. Vanhempainvapaan voi pitää myös isä. Tai vanhemmat voivat pitää sitä vuorotellen.

Perhevapaita: äityisloma, isyysvapaa, vanhempainvapaa, ehdotetaan muutettaviksi siten, että isän tulisi jatkossa pitää enemmän vapaata.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee vauvalle täysimetystä 4-6 kuukauden ikään saakka. Rintaruokinta on vauvalle paras ja ensisijainen vaihtoehto. Tuttipullon käyttö saattaa aiheuttaa purentavirheitä. Lapsi myös kiintyy alkuvaiheessa voimakkaasti äitiinsä – miksiköhän?

Kun perhevapaita nyt ollaan rukkaamassa niin lapsen edun kannalta olisi toivottavaa, että äitiyslomaa pidennettäisiin niin, että jokaisella äidillä olisi äityisloman turvin mahdollisuus toteuttaa vähintään neljän kuukauden täysimetys. Tuo tarkoittaisi, että äitiysloman pituuden tulisi olla vähintään 150 vuorokautta.

Mikäli yhteiskunta haluaisia edistää lasten terveyttä ja rintaruokintaa kuuden kuukauden ikään saakka kaikilla lapsilla niin äitiysloman pituuden tulisi olla 230 vuorokautta.

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu