Työttömien pakkohaun ongelmat ja mahdollisuudet

Työttömiä on Suomessa liikaa, ja ilmeisesti heitä on väärillä aloilla. Itse olen tässä vähän pohtinut josko alkaisi opiskella robotiikkaa ja automatiikkaa, muuntokoulutuksena. 

Kyllä Suomessa töitä on tarjolla, mutta kenelle. Hiljattain eräs valimo haki työntekijöitä mutta hakijoita oli yllättävän vähän – siis työttömiä hakijoita.

Näyttää muuten siltä, että taannoin olin jälleen kerran väärässä?

Joskun ennen vanhaan, siis vanhaan hyvään aikaan, TE-toimisto saattoi järjestää työttömille mm. erilaisia korttikoulutuksia: tulityökorttti, trukkikortti, työturvallisuuskortti, hygieniapassi, jne., aina silloin tällöin. Koulutukseen pääsi kun oli työtön ja voitiin olettaa, että kortti saattaisi parantaa työllistymismahdollisuuksia.

Nykyisin tilanne on toinen. Korttikoulutuksia järjestetään edelleen mutta jotta työtön pääseen koulutukseen hänellä tulee olla työpaikka odottamassa – paikka johon työllistyy kun on koulutuksen suorittanut.

Monta kertaa työnantaja hakee osaajaa. Karrikoitu esimerkki: haetaan palovahtia, tulityökortti oltava. Ja niinhän se on, että ei suomalaisen työtön työtä hae jos hän ei ole pätevä. Jos siis kortti puuttuu niin hakematta jää. Onhan tilanne toisaalta niinkin, että kun työnantaja tarvitsee tekijän "heti" niin on helpompaa palkata töissä jo oleva kortin omaava kuin palkata työtön ja toivoa, että hän suorittaa kyllä sitten sen kortin.

Ehkä TE-toimiston pitäisi asettaa työnantajille uusia vaatimuksia. Sen sijaan, että työnantaja vaatii, että hakijalla pitää olla se ja se kortti niin työnantaja saisi vaatia vain, että työnhakijan pitää olla valmis suorittamaan kyseinen kortti jos hänelle työpaikka luvataan. Tarvitaanko jopa lakimuutos?

Mutta kuinka pitkällä tässä sitten pitäisi mennä. Ei suomalaisen todellakaan hae töitä joissa on korttivaatimus ellei hänellä sitä korttia taskussa ole. Pitäisikö asiaa laajentaa vielä pidemmälle? "Etsitään korkeakoulututkinnon suorittanutta…" Entä jos hakija voisi ilmoittaa: suoritan tutkinnon sen jälkeen kun olen tullut valituksi.

Kyllä vanha systeemi oli parempi. Siinä työtön saattoi hakea ja päästä korttikurssille jonka jälkeen saatoi hakea niitä hommia joissa korttia vaadittiin.

Hiljattain kysyin TE-keskuksesta neljän kurssin osallistujia. Hakijoita kursseille oli ollut viisi. Yksi oli perunut. Neljä muuta olivat työllistyneet – HYVÄ! Mutta kyllä väitän, että vanha systeemi jossa kortin saattoi TE-koulutuksessa suorittaa ilman, että oli valmiiksi tiedossa työpaikkaa jossa korttia tarvitaan oli parempi. Paljon parempi.

Nykysysteemissähän käy niin, että kun työnantaja tarvitsee kortin omaavan työntekijän "heti" niin hän palkkaa henkilön jolla kortti jo on. Siis vaikka työpaikan vaihtajan sen sijaan, että jäisi odottamaan, että työtön pääsee kurssille ja mahdollisesti saa kortin suoritettua. Äly hoi…?

 

Esim. Porissa voi työtön nyt hakea mm. seuraaviin koulutuksiin kunhan työpaikka on koulutuksen jälkeen varma:

Sähkölaitteiden asentajat ja korjaajat

Sähköturvallisuuskoulutus SFS 6002

Sähköturvallisuuskoulutus SFS 6002 (nro 673142)

WinNova Länsirannikon Koulutus Oy – Pori – Koulutus alkaa 06.10.2017

 

Elintarviketeollisuuden prosessityöntekijät

Hygieniapassikoulutus

Hygieniapassikoulutus (nro 673341)

WinNova Länsirannikon Koulutus Oy – Pori – Koulutus alkaa 24.10.2017

 

Teollisuustuotteiden kokoonpanijat

Tulityökorttikoulutus

Tulityökorttikoulutus (nro 673426)

WinNova Länsirannikon Koulutus Oy – Pori – Koulutus alkaa 19.10.2017

 

Työturvallisuuskorttikoulutus

Työturvallisuuskorttikoulutus (nro 673432)

WinNova Länsirannikon Koulutus Oy – Pori – Koulutus alkaa 11.10.2017

* * *

Ilmoitukset noista koulutuksista ovat seuraavantyyppisiä:

Koulutus on tarkoitettu Satakunnan alueen työttömille ja työttömyysuhan alaisille hakijoille, jotka tarvitsevat sähköturvallisuuskoulutus SFS 6002 tietoja työssään. Hakijalla pitää olla tiedossa TYÖPAIKKA, jossa kyseistä passia/korttia edellytetään. 

1. Ensin asiakkaan tulee varata netin kautta kouluttajalta koulutuspaikka osoitteessa, www.winnova.fi ja siellä "Lyhyt-ja korttikoulutukset". 
2. Koulutuspaikan varattuaan hakijan tulee jättää työvoimakoulutushakemus netissä hakuajan puitteissa te-palvelut-sivustolla kohdassa "Haussa oleva työvoimakoulutus". 
TYÖVOIMAKOULUTUSHAKEMUKSESSA TULEE MAINITA YRITYS, johon on työllistymässä suoritettuaan koulutuksen. Puutteelliset hakemukset hylätään.

Lähde: TE-palvelujen asiakastietojärjestelmä 29.9.2017 20:22:28

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu