Tulevaisuuden utopia – robotismi ja työttömyys

Utopia vai Dystopia?

Kaikille lienee selvää, että maailma on tulevaisuudessa hyvin toisenlainen kuin mitä se on tänään. Itsekin olen aiheesta aiemminkin kirjoittanut, kuten moni muukin. Onko maailma tulevaisuudessa sitten parempi: Utopia – vai olemmeko pikemminkin matkalla kohti Dystopiaa?

Robotti on tehokas

Selvää lienee, että tulevaisuudessa robotit tekevät yhä enemmän tämän päivän rutiinitehtäviä. Varmasti robotit tekevät paljon sellaistakin mitä emme miellä rutiinitehtäviksi – hommia joiden tekemistä pidämme ihan mielekkäänä ja mielenkiintoisena mutta robotit vaan tekevät ne tehokkaammin ja halvemmalla. Robotti voi mennä myös rikki ja sitä pitää huoltaa ja korjata. Yleensä tuon homman hoitaa huolto- ja korjausrobotti, jollainen hoitaa myös auton normihuollot ja korjaukset, sekä tottakai renkaiden vaihdon.

Robottiautot ja muut kulkuneuvot

Itseohjautuvat kulkuneuvot ovat viime aikoina olleet paljon puhuttu alue. Kiistaton tosiasia lienee, että robottiautot ovat allamme jo minun elinaikanani – jos siis vanhuuttani tulen kuolemaan n. 50 vuoden kuluttua. Robottiautoistahan keskustelimmekin ihan hiljattain. Osa on sitä mieltä, että "ei koskaan robotin kyytiin mene". Mutta moni on Tampereella jo robottiauton kyydissä (pikkubussi) ollut, ja tulee Helsingissä olemaan tulevana talvena. Robotismia "pelkäävät" kuitenkin yleensä ovat mukisematta valmiita lentokoneen kyytiin – kummallista?

Nenätutkimuksen tekee siivooja?

Kaikenlaista hoitoa ihminen tarvitsee elämänsä aikana. Siivota pitää niin asunto kuin julkisetkin laitokset. Tulevaisuudessa yhä useammin tuonkin tehtävän hoitaa robotti. Samalla kun siivousrobotti pyyhkii pölyt potilashuoneen kalusteista ja lattialta niin se ohikulkiessaan haistelee potilaita ja ilmoittaa lääkäriohjelmistolle jos jonkin potilaan tuoksussa on havaittavissa jokin sellainen sairaus jonka vuoksi potilas ei juuri nyt hoidossa ole, kuten; syöpä, diabetes, skitsofrenia, jne. Sillä nuo sairaudet ja moni muu voidaan jo tänä päivän tunnistaa potilaan ominaistuoksun perusteella – vähitellen konenenille kehitetään koiran tarkkuuteen yltävä tuoksuntunnistuskyky. Jopa jokaisen kotona on tulevaisuudessa "konenenä".

Teleport

Materian siirtäminen ns. teleporttaamalla tulee ennen pitkää mahdolliseksi. Siis mahdolliseksi mutta ei sitä välttämättä kovin pian, jos lainkaan, oteta käyttöön. Sen sijaan uusiin rakennuksiin alkaa ilmestyä putkipostijärjestelmiä. Samaan tapaanhaan toimii Tampereella jollakin alueella jo jätteenkuljetus. Jäteautoja siellä ei siis tarvita. Tulevaisuudessa ei myöskään ole pakko käydä kaupassa koska ainakin ruokatavaraa voi tilata tarpeen mukaan putkipostista. Isommat tuotteet tuo kotiovelle – mikäs muu kuin robotti, oma kotirobotti joka sen siivoamisenkin kotona hoitaa, ja tarpeen tullen vaikka juttelee.

Kai sekin on jonkinlaista teleporttausta, että tulevaisuudessa energiaa tullaan torium-voimaloiden lisäksi saamaan maan kiertoradalla olevista aurinkopaneeleista joista sähkö siirtyy langattomasti maahan. Muutenkin langaton energiansiirto ja viestintä on tulevaisuutta – aurinkomyrskyjä ehkä pelätään?

Kolmiulotteisuus

3D-toisinnus on myös tulevaisuudessa osa jokaista asuntoa. Sitä kautta asukas voi käydä vaikka naapurissa ollen silti kotonaan. Tai tehdä nopean reissun ulkomaille. Ei tarvitse enää lentää ja saastuttaa – vaikka kuka niin tekisikään kun putkijunalla pääsee nopeammin ja edullisemmin, jopa ilmaiseksi. 3D-toisinnus ei tulevaisuudessa vaadi mitään erillisiä laseja, ja ääniaaltojen avulla pystytään tuottamaan 3D-tilaan jopa ihan käsin kosketeltavissa olevia kolmiuloitteisia (3D) kohteita. Energiankulutus ja liikkumisen tarve tulevat siis vähenemään.

Lihavuus

Ei kai kukaan halua olla liian lihava. Lihavuus nimittäin on yksi suuri tulevaisuuden riski jos ei jotain tehdä sen välttämiseksi. Ihmisten liikkuminen kun vähenee. No toki varmasti moni työtön lähtee valtion tukemalle liikuntalomalla, tai liikuntahetkelle, jopa päivittäin, ja samalla näkee todellisuudessa oikeita ihmisiä. Makeanhimo on yksi syy mikä aiheuttaa liikalihavuutta. Onneksi on "keksitty" mirakuliini. Mirakuliini sitaateissa siksi koska se on luonnontuote. Tällä hetkellä kehitelläänkin mirakuliinitomaattia, ja tottakai myös perunatomaattia. Tulevaisuudessa ruokaa tehdään myös ilmasta, ja syödään sirkkoja jotka lihottavat vähemmän kuin vaikkapa nauta ja possu, sekä myös muita hyönteisiä (rasvaisen) lihan sijaan.

Maatalous

Tottakai robottiautojen ohella kehitetään robottitraktorit, puimurit, ja muut vempaimet. Torjunta-aineiden käyttö vähenee merkittävästi koska robotit täsmätuhovat mm. rikkaruohot. Tänä päivänä ainakin meillä Suomessa on jo automaattisia navetoita. Ihmisen pitää toki huolehtia, että varastossa on eläimille ruokaa, ja että maito riittävän usein tilalta pois noudetaan – vaan tulevaisuudessa kaiken tuonkin hoitavat robotit.

Vesihuolto

Vesi loppuu maapallolta – tai sitä ei siis ole tarpeeksi. Tulevaisuudessa kuitenkin ihminen muuttaa jopa aavikoita kasvialueiksi hyödyntäen ilmankosteutta jota yhä enemmän tullaankin käyttämään niin kasvien kastelemiseen kuin tyydyttämään ihmistenkin juomavedentarvetta. Samalla se merkitsee Suomessa viime aikoina lisääntyneiden sateiden vähenemistä. Taifuunit saattavat jäädä historiaan kun "robotit" tasaavat liian lämpimien valtamerialueiden pitavesien lämpotilaa alempien vesikerrosten kanssa. Vaan onko mietitty sitä mikä merkitys tuolla tulee olemaan merivirtauksiin.

Kuiville alueille saadaan toki vettä muutenkin kuin ilmankosteutta tiivistämällä. Sitä saadan kun tarpeen mukaan tutkarobotti lähettää sadelennokit pilveen ja saadaan sade. Vähän samaan tapaan saadaan tarpeen vaatiessa ilmaa viilennettyä. Ei siis kovin suurta pelkoa todellisesta kasvihuoneilmiöstä kuitenkaan. (Tulossa kylmä talvi?)

Keinoäly

Tekoäly, keinoäly, se on jotain minkä pitää toimia jotta robotit toimivat. Nykyään robottia ohjaa yleensä elektroniikkaan pohjautuva ohjelmakoodi jonka ihminen on ohjelmoinut, ja niin tulee olemaan myös jatkossa. Moni ei sitä tiedä mutta Japanissa olla jo melko pitkälle kehitetty ihmisen tapaan päättelevää keinoälyä joka toimii täysin ohjelmoitua älyä paremmin ja kykenee parempaan päättelyyn, ja jonka osat ovat osittain biologisia. Eivät kyseessä silti mitkään itsenäiset aivot ole mutta askel älykkäämpään tekoälyyn.

Ajatustutkat

Tulevaisuudessa ei juurikaan esiinny väkivaltaa. Normaali-ihmisten alueilla. Tuo johtuu siitä, että ihmisten ajatuksia luetaan koko ajan ja väkivaltaisten ajatusten ilmeneminen tuo paikalle poliisirobotit. Toki poliiseina tulee edelleen työskentelemään myös ihmisiä, kuten liki kaikissa ammeteissa jossain määrin.

Tulevaisuuden Utopia

Kyllä, se on lähempänä kuin kukaan meistä uskoo. Kaikki sitä eivät toki halua ja siksi tuleekin muodustumaan "kuppikuntia", kuin uskontoja ikään, jotka muuttavat omille alueilleen, tekniikan ulottumattomiin, ja he jatkavat elämäänsä vanhaan hyvään malliin – niin kauan kuin jatkavat.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu