Häkkänen: kuntavaaliehdokkaiden rikostiedot julki

Radion aamu-uutisissa kerrottiin, että oikeusministeri Antti Häkkänen haluaa kuntapäättäjien piiloon jääneet rikokset esiin ennen vaaleja. Häkkäsen mukaan äänestäjien pitää saada ennakkoon tieto ehdokkaiden rikostaustoista.

Ajatus on hyvä, ja mielenkiintoinen. Mutta miksi tuo koskisi vain kuntapäättäjiä. Eikö rikostaustat olisi syytä tuoda julki myös maakuntapäättäjiksi aikovilta? Ja ehkä veilä suuremmalla syyllä eduskuntaan pyrkiviltä?

Häkkäsen ajatus herättää mielessäni myös kysymyksen siitä millaiset rikokset esiin pitäisi tuoda? Nythän on niin, että rikosrekisterin henkilö saa vain jos rikoksesta on tuomittu vankeutta – vaikka vaan ehdollisena. Sakkotuomioon johtanut rikos ei siis aiheuta merkintää rikosrekisteriin. 

Onkohan ajatus, että ehdokkaiden rikosrekisteritiedot tuotaisiin julkisuuteen, vai onko tarkoitus tuoda julkisuuteen muitakin rikoksia – ehkä jopa kaikki rikokset joista ehdokas on joskus saanut jonkin tuomion?

Katsottaisiinko tuomioksi myös poliisin antama sakko – vai pitäisikö sakon olla tuomioistuimen tuomitsema? Entä pitäisikö tuomion olla lainvoimainen?

Tuotaisiinko eläkeläisehdokkaan kohdalla julki joskus nuoruudessa saatu tuomio rattijuoppoudesta tai vaikkapa varkaudesta? Mikä olisi se aika jonka takaa tiedot esiin "kaivettaisiin" ja kansan tietoon tuotaisiin ennen vaaleja?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu