Lex Kittilä vs. Lex Malmi?
Perustuslain 121§:n mukaan kunnilla on itsehallinto. Perusoikeuksista voidaan poiketa perustuslain 23§:n nojalla. Mutta onko kunnalla tai sen asukkailla perusoikeuksia?
Viime päivinä on keskusteltu niin lex Kittilästä kuin Lex Malmista. Valtio suunnittelee puuttuvansa Kittilän kunnan toimintaan koska useita Kittiläläisiä luottamushenkilöitä on syytettyinä virkarikoksista.
Hallituksen taholta on niin ikään katsottu, että se ei voi ottaa kantaa Malmin lentokentän säilyttämiseen (lex Malmi) koska se merkitsisi puuttumista kunnalliseen itsehallintoon joka on perustuslaissa turvattu.
Lex Kittiläkö ei sitten ole puuttumista kunnallisen itsehallintoon? No onhan se mutta siihen siis voidaan puuttua, paitsi Malmin lentokentän tapauksessa – itse asiassa: missä menee raja?
Eikö kuitenkin pitäisi luottaa siihen, että kunnan päättäjät itse osaavat toimia oikein, neuvottuina, rikosvastuun uhalla? Ei siihen tietenkään pidä, eikä voida luottaa, kun elämme Suomessa jossa virkarikoksen suurin sanktio on perinteisesti ollut laillisuusvalvonnan moitteet.
Muistatteko kun taannoin kirjoitin virkarikoksista? Erään kunnan potilastietoja oli jälleen päätynyt kaatopaikalle. Asia jota poliisi ei edes ymmärrä alkamaan tutkia. Ehkä vähitellen olisi aikaa säätää myös "lex poliisi"?
Kyllä Kittilässä asiat varmasti järjestyvät ilman, että valtio asiaan millään tapaa puuttuu, ja mietitään niitä rangaistuksia esteellisyyksistä sitten jälkikäteen – jos mietitään – ymmärretään – osataan. Ehkä tavoite onkin, että ei tule lisää rikoksia tutkittaviksi – luottamushenkilöille kun yleensä on tärkeintä… toimesta saadut palkkiot, eivät järki eikä laillisuus – vai?'
Kyllä ainakin jokainen Kittilän kunnan luottamushenkilä on palkkionsa ansainnut!(?).
Sellainen pieni tarkennus, että Perustuslakivaliokunta sanoi Lex Malmista liikenne- ja viestintävaliokunnalle antamassaan lausunnossa yksiselitteisesti, että Lex Malmi ei ole ristiriidassa PeL 121 pykälän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti