Lasten oikeuksien viikko alkaa nyt!
Lasten oikeuksien viikko on nyt alkanut. Mitä ovat lapsen oikeudet? Niitä lienee vaikea yksiselitteisesti määritellä. Vaikea on aikuistenkaan oikeuksia yksiselitteisesti määritellä. Ihmisoikeudet ja perusoikeudet, jotka ovat pitkälti sama asia, kuuluvat kuitenkin kaikille ikään katsomatta.
Lapsen oikeuksista on annettu julistus. Lisäksi on olemassa YK:n sopimus lasten oikeuksista, jonka sopimuksen myös Suomi on ratifioinut. Tuon sopimuksen 3 artiklan 1. kohtaa kuuluu seuraavasti:
"Kaikissa julkisen tai yksityisen sosiaalihuollon, tuomioistuinten, hallintoviranomaisten tai lainsäädäntöelimien toimissa, jotka koskevat lapsia, on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu."
Mutta mitä tuo sitten käytännössä tarkoittaa? Itse näen asian mielelläni siten, että tehtiinpä mikä päätös tahansa niin sillä on aina vähintäänkin jonkinlaista epäsuoraa välillistä vaikutusta myös lapsiin – mm. periaatteella "budjetti on kokonaisuus, lapsille ei ole erillistä budjettia vaan se mitä lapsille annetaan on osa budjettia"
Kun siis ensisijaisesti on sitouduttu ottamaan huomioon lapsen etu niin aina kun tehdään jokin hallintopäätös niin pitäisi miettiä mikä on sen vaikutus lapsiin. Niin ei kuitenkaan ole tehty, eikä tulla lähiaikoina tekemään – se olisi aivan liian hankalaa. Pitäisikö joskus tulevaisuudessa päätökseen ainakin kirjata: tällä päätöksellä ei ole (merkittävää) vaikutusta yhteenkään lapseen – jolloin lapsen etua olisi ainakin jossain määrin päättäjän pakko miettiä?
Hyvää ratkaisua ei varmasti ole. Toivottavaa kuitenkin on, että sopimusta Suomessa jatkossa noudatetaan paremmin kuin mitä sitä on tähän saakka noudatettu – tai sitten irtaannutaan sopimuksesta koska sen noudattaminen on Suomessa "mahdotonta".
«on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu»
Tähän sitten lisätään se, että vain taloudellinen etu on kvantifioitava etu eli todellinen etu. On siten lapsen kannalta paras, että vanhemmat eroavat, jonka jälkeen nk. etävanhempi joutuu maksamaan elatusapua. On tietenkin lapsen kannalta vielä parempi, jos nk. etävanhempi elatusavun maksamisen lisäksi osallistuu lapsen hoitoon ja elatukseen maksimaalisesti, tarjoaa lapselleen ja vaimolleen ruoat ja menemiset päivittäin, peräti juuri kuten normaalissa avioliitossa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin no. Ei kai se välttämättä ole lapsen edun mukaista asua riitaisessa perheessä?
Toisaalta lasten oikeuksien sopimus velvoittaa vain Suomea, ei lapsen vanhempia.
Ilmoita asiaton viesti
Yli 1000 nimen kannanotto huutaa huolta lastensuojelun surkeasta tilasta – ”Meillä on hirveä hätä”
Maanantai 20.11.2017
IL
Yli 1000 lastensuojelun asiantuntijaa ja alan opiskelijaa on allekirjoittanut adressin, jolla vaaditaan lapsille oikeutta suojeluun ja lastensuojelun resurssien laittamista kuntoon.
Tapaus Eerika 8v ei aukaissut päättäjien silmiä?
Ilmoita asiaton viesti
Lasten edusta ja sen huomioon ottamisesta oli hyvä asiantuntijapuheenvuoro tämän päivän aamuteeveessä (YLE) joka tulee iltapäivällä uusintana. Kannattaa katsoa!
Ilmoita asiaton viesti
[…] Lasten oikeuksien viikko alkaa nyt! | Uusi Suomi Puheenvuoro – Lasten oikeuksien viikko on nyt alkanut. Mitä ovat lapsen oikeudet? Niitä lienee vaikea yksiselitteisesti määritellä. Vaikea on aikuistenkaan oikeuksia yksiselitteisesti määritellä. Ihmisoikeudet ja perusoikeudet, jotka ovat pitkälti sama asia, kuuluvat kuitenkin kaikille ikään katsomatta. […]
Ilmoita asiaton viesti