Vittuiluksi meni Finlandia-palkinto

Juha Hurme sai Finlandia palkinnon ja nimitti kiitospuheessaan kielitaidottomia suomalaisia junteiksi. Pikkaisen hän myös pahastui siitä kun Sampo Terho tuohon juntti-nimitykseen otti kantaa ja vaati anteeksipyyntöä.

"Keneltä pitäisi anteeksi pyytää, pyydetään reiluna ihmisenä nyt Sampolta, anteeksi, että puheeni lempeä huumori, jota et yhtään ymmärtänyt, sai sinut tuollaiseen hätäiseen ulostuloon henkisestä kaapistasi, toivotan siunauksellista adventin aikaa ja että pukki toisi kaksi numeroa isomman pipon. Nyt on anteeksi pyydetty joten kaikki hyvin" Hurme totesi AamuTV:ssä.

Sampo Terho tuskin odotti, että häneltä pyydetään anteeksi. Ainakin itse uskon, että Sampo esitti tuon pyynnön kaikkien niiden suomalaisten puolesta joita Hurme humoristisesti nimitti junteiksi. Niinhän se on, että Suomessa on paljon ihmisiä (valtaosa) jotka eivät Hurmen puheen ruotsinkielisestä osuudesta ymmärtäneet pätkääkään. En usko, että Sampo Terholla oli minkäänlaista loukkaamisen tarkoitusta tuossa pyynnössään – oliko kuitenkin?

Hurme sitten pyysikin anteeksi humoristista heittoaan. Mutta ei suomalaisilta vaan Sampo Terholta. Hän ei siis koe loukanneensa muita suomalaisia. Enkä minä osaa ottaa kantaa siihen loukkasiko – ikävä "heitto": juntit?

Sen kuitenkin jokainen ajatteleva ihminen varmasti kykenee mieltämään, että Ruotsissa kaksi vuotta asunut ja työskennellyt kieltä hyvin osaava Hurme ei anteeksipyynnöllään tarkoittanut: anteeksi. Ei tarkoittanut ei. Sen sijaan Hurme tarkoitti: olen hyvä argumentoimaan. Pidä sinä Sampo se suusi kiinni!

Miten me itse kukin suhtautuisimme jos meihin kohdistuisi tuollainen ivaava satiiri? Tuskin siitä kovin hyvälle mielelle tulisimme – vaikkei sitä TV:ssä lausuttaisi ja uutisissa toistettaisi. Olisi tuosta muuten YLE saanut toisenlaisenkin anteeksipyynnön leikkaamalla uutisiin koostettua: "Pyydän anteeksi. Itse olen suurin juntti".
Onhan asia toki niinkin, että Sampo Terhon julkisuuden henkilönä pitää tuo kestää, ja varmasti kestääkin. Ja oppipahan jatkossa miettimään kaksi kertaa ennen kuin twiittailee (Trumppimaisesti).

Tuo AamuTV:n pätkä tuon anteeksipyynnön osalta on kokonaisuudessaan hyvää materiaalia käytettäväksi kouluissa opetukseen. Vaikka jollain yhteiskuntaopin tunnilla. Tuon pätkän näkemisen jälkeen oppilaat voisivat keskustella siitä onko tuollainen käytös sopivaa ja suositeltavaa. – voiko ja saako ministeriä kiusata?

Ollaan ystävällisiä toisillemme niin maailma on huomenna parempi!
-se on elämän tarkoitus: http://juhanivehmaskangas.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/246839-elaman-tarkoitus

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu