Seksuaalinen: häirintä, ahdistelu, hyväksikäyttö

Puolustusvoimat selittelee sitä, että miksi seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuneita on puolustusvoimissa niin paljon. Eikä puolustusvoimat tietenkään ole ainoa valtion laitos jossa seksuaalista häirintää on ilmennyt. Juuri päivä sitten kerrottiin, että seksuaalista häirintää on eduskunnassakin edelleen.

Tässä välissä nyt heti sanon mielipiteenäni, että kaikki häirintä, ahdistelu, ja hyväksikäyttö pitäisi olla kiellettyä. Väitän myös, että monen moraalinormeissa ne ovatkin kiellettyjä tekoja – siis riippumatta siitä liittyykö seksi asiaan mitenkään.

Vuonna 2014 säädettiin laki jolla seksuaalisesta ahdistelusta tuli rikos. Tuolloin jätettiin seksuaalinen häirintä pois rikoslaista koska pidettiin hankalana määritellä sitä riittävän tarkasti.

Ahdistelusta tehtiin seuraava säädös:
"Joka koskettelemalla tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta, on tuomittava, jollei teosta muualla tässä luvussa säädetä rangaistusta, seksuaalisesta ahdistelusta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi."

Oma mielipiteeni on, että ahdistelun määritteleminen siten, että pitää tapahtua koskettelua ei sovi tähän päivään. Seksuaalista ahdistelua voi tapahtua myös suusanallisesti, kirjallisesti, kuten myös kuvallisesti – eikö vain?

Hyväksikäyttö
Määrittelynä helpointa lienee seksuaalisen hyväksikäytön määritteleminen. Seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyy (oikeuskäytännön mukaan) silloin kun tarkoituksena on seksuaalinen kiihottuminen. Ei siis ole merkitystä sillä mitä tekee: katselee, kuuntelee, koskettelee, halaa, viheltää, …
-ja tuota tarkastellaan objektiivisesti.

Häirintä
Häirintä on vaikeinta määritellä, ja rikoslaissa määrittelyn pitäisi olla riittävän tarkkarajainen. 
-määritelkääpä lainsäädännössä tarkkarajainen. Vähän sama kuin "vähäistä suurempi" – eikö?. 

Olisin valmis määrittelemään (seksuaalisen)häirinnän siten, että seksuaalinen häirintä on kyseessä jos kohde kokee tulleensa seksuaalisesti häirityksi. Vaan mistäpä tekijä sen tietää mitä tuntemuksia kohteella on?
 

* * *

Ihan tarkoituksellä jätin listasta pois raiskauksen.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu