Laittomat kotietsinnät- poliisin mielivaltaa?
Helsingin sanomien eräs toimittaja on päättänyt riitauttaa poliisin tekemän kotietsinnän. Hyvä niin!(?)
Suomessa tehdään vuosittain paljon kotietsintöjä, ja varmaa on, että osa niistä tehdään ihan vaan poliisin "musta tuntuu" perusteella. Käytännössä Suomessa tehdään joka vuosi kymmenittäin laittomia kotietsintöjä – uskallan väittää.
Kotietsinnästä on poliisin aina pidettävä pöytäkirjaa. Lisäksi asunnon haltijalla on lähtökohtaisesti oikeus kuvata ja äänittää tehty kotietsintä. Itse asiassa kun joku kotietsinnän kuvaa niin siitä pitäisi poliisinkin olla tyytyväinen.
Kotietsinnän edellytykset on säädelty poliisitoimintaa koskevassa lainsäädännössä erittäin tarkasti. Yksittäiselle poliisille ei jää omaa harkintavaltaa kuin korkeintaan hengen ja terveyden suojaamiseksi tehtyjen kotietsintöjen osalta. Muun toiminnan osalta päätöksen tekee virkavastuulla päällystöön kuuluva ja pidättämiseen oikeutettu virkamies. Tämä voi olla siis muukin kuin poliisi.
Toimenpiteen laillisuuden voi sen kohteeksi joutunut henkilö tarkastuttaa käräjäoikeudessa. Kovin montaa poliisin kannalta kielteistä päätöstä eivät käräjäoikeudet ole tuominneet, joten poliisin toiminta kestää siten melko hyvin päivänvalon.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan se menee. Mutta monellako kotietsinnän kohteella on edes ymmärrystä lähteä epäilemään etsinnän laillisuutta?
Ilmoita asiaton viesti
Poliisi voi tulla asuntoosi aivan miten huvittaa, siihen riittää kenttäesimiehen eli työkaverin lupa, jonka saa vaikka jälkikäteen. Tällaisen toiminnan kohteet taas ovat yleensä sellaisessa elämäntilanteessa, ettei heillä ole rahaa tai tietotaitoa viedä asiaa käräjille, mikä selittää kommenttisi toisen osion.
Kotietsintöjen lupia pitäisi kiristää, niitä ei mielestäni saisi tehdä ilman tuomarin lupaa ellei todistettavasti ole kyse hengenvaarasta.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta yksi kotietsintä liikaa on parempi kuin yksi liian vähän!
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa – et kai silti ole sitä mieltä, että virheellisin perustein tehdyt kotietsinnät olisivat oikeusvaltion tunnusmerkki?
Ilmoita asiaton viesti
Sanoinko noin?
Pahempi kumminkin, jos rikoksia jää selvittämättä.
Varmasti monessa tapauksessa asioilla on kiire ja tekohetkellä etsinnän tekeminen näyttää hyvinkin perustellulta.
Monesti jälkikäteen asiat saattavat näyttää erilaiselta. Noin yleisesti minua on monesti ärsyttänyt esimerkiksi joidenkin poliisin toimenpiteiden käsittely.
Jälkeenpäin asioita käsitellessä tutkimiseen saatetaan käyttää viikkoja/kuukausia, mutta tapahtumahetkellä päätös on tehtävä niillä perusteilla, jotka silloin ovat tiedossa ja ilman viivyttelyä.
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti on niin, että joskus päätös kotietsinnästä pitää voida tehdä ns. tosiasiallisena toimintana.
Ilmoita asiaton viesti
Pistäppä kahvit putoamaan, lähin partio tulee katsomaan kymmenen uutiset kanssasi.
Ilmoita asiaton viesti
Kohtuullista olisi jos poliisin pitäisi ensin oikeudelta pyytää lupa kotietsintään.
Ilmoita asiaton viesti
Olen osittain eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Toimittajan asunnon ollessa kotietsinnän kohteena on kyseessä ns. erityinen kotietsintä , joka aina vaatii tuomioistuimen luvan.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti ei vaatine ko. tapauksessa. Kts. kommenttiini #8 liitettyjen linkkien lakiin liittyvät kirjoitukset.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkinnanvarainen tilanne.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessa viitataan toimittajan kotona suoritettuun kotietsintään ja josta on toimittaja valittanut. Taitaa olla valittaminen tässä tapauksessa kuin ”tuuleen huutamista”, mutta kokeiluhan ei maksane mitään.
Kuitenkin lain mukaan kotietsinnän suorittaminen on laillinen toimi; ”Ilman kotietsintälupaa on sallittu myös sellainen kotietsintä, jonka tarkoituksena on sellaisen esineen takavarikoiminen, jota on voitu seurata tai jäljittää rikoksen teosta verekseltään.”
https://www.laki24.fi/riri-kotietsintahenkilotutki…
https://www.minilex.fi/a/kotietsint%C3%A4-keinona-…
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy muistaa, että tässä tapauksessa toimittajan tietokone ja sen oleelliset varusteet otettiin talteen. Ne suljettiin sinetöityyn pussiin niitä mitenkään tutkimatta kolmannen osapuolen valvonnan alle, näin olen käsittänyt. Materiaali tutkitaan jos oikeus antaa tähän luvan. Jos ei anna, materiaali palautetaan sitä tutkimatta omistajalleen. Kaikkiaan tapahtuneen tarkoituksena oli estää todisteiden hävittäminen, mikä lehtitietojen mukaan olikin jo hyvässä vauhdissa.
Ilmoita asiaton viesti