Aktiivimalli hyödyttää – mutta keitä?

Aktiivimalli on ollut käytössä reilut kaksi viikkoa. Missä se näkyy? Onko tullut lisää työ- tai koulutuspaikkoja joihin työttömät voisivat mennä ja täyttää aktiivisuusvelvoitteensa?

Varmasti aina on ollut olemassa sellaisia muutaman päivän "pilipali" hanttihommia joita kukaan ei ole halunnut tehdä koska ne ovat olleet huonosti palkattuja ja muutenkin tekijänsä mielialaa alentavia, elleivät peräti masentavia.

Sipilä itsekin yrittäjänä on ongelman tiedostanut ja nyt muun hallituksen ja hallituspuolueiden turvin luonut hienon aktiivimallin jolla saadaan yritystenkin "paskahommat" teetettyä köyhiä kyykyttämällä. Lisäksi saadaan alennettua suuren joukon saamia työttömyyskorvauksia kun noita "hanttihommiakaan" ei jokaiselle riittävästi löydy.

Tähän saakka nuo "hanttihommat" on jouduttu joka yrityksessä teettämään yrityksen omalla väellä tai palkkaamalla sellaisiin erikoistuneen firman kautta kallispalkkaista apua. Nyt tilanne siis muuttuu. Oma väki voi keskittyä ydinosaamisalueen hommiin eikä "hanttihommia" varten tarvitse ylitöitäkään teettää. Tekijät kun saadaan "pakolla" kortistosta minimaalista "palkkaa" vastaan. Toki ihan oikeaa palkkaa, mutta pientä sellaista.

Lisää resursseja tullaan varmasti tarvitsemaan mm. toimeentulotuen myöntämiseen kun ihmisille tulee muutaman päivän pätkätöiden ja siitä seuraavan työttömyyskorvauksen uudelleenlaskennan vuoksi tarve turvautua toimeentulotukeen – onkohan Kela varautunut, vai voimmeko odottaa lainvastaisia viiveitä? Korvauksia tuskin kukaan tulee saamaan. Siis korvauksia siitä, että tuet viipyvät yli laissa säädetyn ajan.

Myös toimeentulotuen menot lisääntyvät koska kaikki eivät pysty täyttämään aktiivimallin velvoitteita ja Kela sitten toimeentulotuen kautta noita alennuksia makselee – jos makselee – voi olla, että aktiivimalli tulee ruuhkauttamaan myös oikeuslaitosta. Sipilälle kiitos?

Lisäksi on tulossa aktiivimallin kakkososa joka velvoittaa työttömät tekemään riittävästi työhakemuksia. Unhoon ovat jääneet lehtien jutut: Satoja työhakemuksia tuloksetta – pitäkää tunkkinne ja googlettamalla paljon lisää.

Aktiivimallin keskeinen sanoma siis on: työttömille mieluummin piiskaa kuin porkkanaa!

Totta on, että aktiivimallin myötä työttömyysturvan omavastuuaika lyheni seitsemästä viiteen päivään. On kuitenkin suuri joukko työttömiä joille tuon merkitys on käytännössä plus miinus nolla.

Aktiivimalli siis hyödyttää ainakin niitä työnantajia jotka tarvitsevat tekijöitä muutaman päivän "hanttihommiin" joihin on nyt ollut vaikeuksia löytää tekijöitä. Ja sehän on tottakai "työttömän etu"!

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu