Aktiivimalli johtaa oikeudenkäynteihin – toivottavasti
Meillä täällä Suomessa on valitettavasti paljon enemmän työttömiä kuin avoimia työpaikkoja. Lisäksi avoimet työpaikat ovat usein työttömän näkökulmasta katsoen joko väärässä paikassa tai väärällä alalla.
Tähän väliin sopii korttikommentti: on työpaikkoja joissa edellytetään, että sinulla on jokin kortti, kuten työturvallisuuskortti, hygieniapassi, trukkikortti, tms. Ja noihin toki TE-keskus järjestää koulutusta. Nykyisin kuitenkin koulutukseen pääsee vain jos on tiedossa työpaikka johon koulutuksen jälkeen pääsee.
Tilanne voi siis olla vaikka sellainen, että koulutus järjestetään kahden kuukauden kuluttua. Työpaikkaan pitää hakea ensi viikkoon mennessä. Monellako on kanttia tehdä hakemus todeten: jos tulen valituksi niin suoritan vaaditun kortin parin kuukauden kuluessa – ja miten työnantaja siihen suhtautuu? Valitseeko jonkun jolla jo on vaadittava kortti?
AKTIIVIMALLI
Perustuslain mukaan suomalaisella on vapaus valita asuinpaikkansa. Onko se nykyisin totta? Jos asun Nuorgamissa niin pitääkö minun hakea töitä myös Helsingistä vaikken haluaisi Helsinkiin muuttaa? Tai pitääkö lähteä jopa koulutukseen Helsinkiin, tai edes Rovaniemelle? Kuka maksaa matkat ja asumisen? Jos köyhällä ei ole autoa ja työmatkasta pitäisi siksi kulkea kävellen yli viisi kilometriä niin pitääkö paikka silti ottaa vastaan?
Emme ole kaikki samassa tilanteessa – emme, koska minä olen montaa muuta paremmassa asemassa 🙂
OLEMMEKO SAMANARVOISIA?
Tähän asiaan on kai ainakin perustuslakivaliokunta perehtynyt kun säädettiin nykyistä lakia toimeentulotuesta. Samoin silloin kun jouduttiin pohtimaan voitaisiinko maahanmuuttajat asettaa tulojen suhteen keskenään erilaiseen asemaan asuinpaikan perusteella. – ei voitu ei. Kaikkia pitää kohdella samalla tavalla asuinpaikasta riippumatta.
Aikoinaan kävin korkeinta oikeusastetta myöten oikeutta toimeentulotuen kuntaryhmäjaosta. Ja poistettiinhan se sitten kun toimeentulotukilaki uudistettiin. Tuota ennen edes KHO ei nähnyt asuinpaikkaan perustuneessa eriarvoisessa kohtelussa ongelmaa – nykyisin tuo "sama ongelma" liittyy asumistukilakiin.
KUNNAN RAJAN YLITTÄMINEN
Kunnan rajan ylittäminen saattaa muuttaa, ja joissain tapauksissa muuttaakin, KELAn hyväksymiä asumiskuluja merkittävästi. (toimeentulotuki, asumistuki). Kuntaliitos voi siis olla hyväkin toimenpide köyhän kannalta.
Mutta, niin mutta: muuttaako kuntaliitos jonkun asumismenoja oikeasti, ja jos niin kuinka paljon?
Aikoinaan esim. Noormarkku liittyi Poriin. Noormarkun kuntaryhmä muuttui, ja hyväksyttävät asumiskulut nousivat – ja niinhän sen "pitääkin olla"? Oikein tottakai?
AKTIIVIMALLI
Ongelma liittyy myös aktiivimalliin. Voimmeko me kaikki aktivoitua riittävästi asuinpaikasta ja terveydentilasta huolimatta, vai tullaanko meitä kohtelemaan eri tavalla noista seikoista riippuvista syistä?
Väitän, että aktiivimalli on perustuslain vastainen. Meillä Suomessa on tosin tässä mielessä olemassa ongelma: korkeimmat oikeudet, kuten eivät alemmatkaan oikeusasteet, yleensä suostu tutkimaan valituksenalaisten päätösten perustuslainmukaisuutta. Valitettavaa mutta totta.
Siitä olen varma, että joku pätevä vielä lähtee aktiivimallista oikeuteen valittamaan. Hyvä niin?
Tutkein vähän erästä juttua ja nyt kommentoin sitä. Ajattelin nimittäin aiemmin, että huonosti saattaa käydä henkilölle joka pyrkii aktiivimallista johtuvan alentamisen turvaamaan ryhtymällä yrittäjäksi.
Aktiivimallissa todetaan: ” Yritystoiminta osoitetaan sillä, että on ansainnut yrittäjätoiminnasta tuloa vähintään 241 euroa.” ja se riittää siihen, että työttömyyskorvausta ei alenneta – vaan vaara siinä piilee: ehkä sen jälkeen kun olet yritystoiminnalla jotain tienannut sinut katsotaankin täysipäiväiseksi yrittäjäksi etkä sen jälkeen saa lainkaa työttömyyskorvausta.
MUTTA – ONNEKSI?
”Työttömän aloittaman yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta ei tutkita ensimmäisen neljän kuukauden ajalta, minkä on tarkoitus helpottaa yritystoiminnan aloittamista.”
Joten perusta firma, kokeile neljä kuukautta?
Ilmoita asiaton viesti
Entä kun halutaan tutkia tilitietoja ja verotuksia, niin miten kauan siihen päätöksen tekemiseen kestää, että saa tuet normaalisti? Luonnollisesti jos rahaa ei ole saanutkaan sen 241 euron yli – pakolliset maksut, niin siinähän seuraa kuitenkin 4,65% alennus tukiin.
Tämä on vähän kuin sovitellun päivärahan päätöksen viivästyminen. Yritystoiminta pitää sitten lopettaa täysin ennen tuota 4 kk aikarajaa, mitään ei saa jäädä auki.
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan, se oli joskus vuosien 2013-2014 vaihteessa kun sain toimeentulotukea niin en suostunut toimittamaan tiliotteita. Ensin käsiteltiin tietysti oikaisuvaatimus ja sen jälkeen asia meni hallinto-oikeuteen joka kas kummaa päätti, että ratkaisu pitää tehdä antamieni tietojen pohjalta ilman että toimitan tiliotteita.
Reilu vuosi tuohon taisi aikaa mennä. Mutta koskaan en siis noita tiliotteita toimittanut ja loppujen lopuksi jopa sain sitä toimeentulotukea.
Ilmoita asiaton viesti