Väkivalta ja uhkailu

Väkivaltaa ja uhkailua on aina yhteiskunnassamme esiintynyt. Eikä kumpikaan taida olla vähenemässä vaikkakin poliisin tilastojen mukaan rikosten määrä viime vuonna oli hieman edellisvuoteen nähden laskenut. Eilen uutisissa kerrottiin siitä, että aktiivimallia puolustaneet kansanedustajat ovat saaneet uhkausviestejä. Vakavimmissa tapauksissa kyse on tappouhkauksista.

Tuskin nyt kukaan kuitenkaan lähtee kansanedustajaa tappamaan sen vuoksi, että tämä kannattaa aktiivimallia. Ymmärrän kyllä itsekin joskus uhkauksia saaneena, että ei tuollainen uhkailu ole millään tavalla mukavaa. Olen joskus joutunut myös pahoinpitelyn uhriksi. Se on vielä vähemmän kivaa kuin uhkailu.

Oletko sinä Fiksu ja sivistynyt?

Mielestäni minkäänlainen suusanallinen tai kirjallinen uhkailu, väkivallasta puhumattakaan, ei kuulu fiksun ja sivistyneen ihmisen toimintatapoihin. Pidän itseäni tuollaisena fiksuna ja sivistyneenä ihmisenä mutta silti muistan kerran elämässäni syyllistyneeni väkivaltaan: nippasin tuolloin lastani päähän. Lapseni oli muistaakseni kolmevuotias, ja tuo taisi olla ainoa nippaus jonka hän on koskaan saanut. Kyllä sitä sitten myös kaduin. Pidän tuollaistakin tekoa tuomittavana, ja sitä tottakai lainkin mukaan on.

Uhkailu on henkistä väkivaltaa. Itse koen syyllistyneeni kerran myös henkiseen väkivaltaan. Kyse ei ollut minkäänlaisesta uhkailusta mutta jostain syystä avioliittoni aikana eräänä päivänä kun vähän oli jostain syystä ns. hermo pinnassa niin huusin vaimolleni. Vaimo minulle jälkeenpäin kertoi, että kyllä se häntä pelotti. Ymmärrän kyllä, että pelotti. Vaimoani pelotti varmasti siksikin, että hän tunsi minut rauhallisena miehenä, jollainen kyllä olinkin, ja olen nykyisinkin, joka ei hermostu eikä huuda. Kyllä minuakin pelottaa jos joku huutaa, vaikkei suoraan minulle huutaisikaan. En tuollaista huutamistakaan kykene oikein hyväksymään, muusta henkisestä väkivallasta puhumattakaan. Toki on tilanteita joissa pitääkin huutaa: esim. APUA!

Väkivaltaa vahingossa?

Kokonaan toinen asia on se, että joskus sitä voi syyllistyä jonkinlaiseen "henkiseen väkivaltaan"(?) ymmärtämättä itsekään, että niin tekee. Noin on minullekin käynyt. Eräs henkilö jota aina kohtelin asiallisesti ja ystävällisesti ilmoitti joskus, että hän pelkää minua. En ymmärtänyt miksi, ja yritin asiaan saada selvyyttä mm. häneltä kysymällä, mikä tietysti oli virhe. Joskus ihmiset pelkäävät mitä kummallisempia asioita mutta sekin meidän pitää ymmärtää, että pelko sinällään on aina subjektiivinen kokemus. (Vaikka pipossani lukee: ymmärrä varoa, niin ei minua silti pelätä tarvitse).

Väkivalta, uhkailu, henkinen ja fyysinen – niiden ei pitäisi olla minkäänlainen osa yhdenkään ihmisen elämää. Ei sen paremmin lapsen kuin aikuisenkaan. Meidän kaikkien pitäisi pyrkiä toimimaan niin, että tuo toteutuisi. Asiat pitäisi aina, siis aina, pystyä ratkaisemaan puhumalla. Jotta asiat, erimielisyydet ym., voitaisiin ratkaista puhumalla niin jokaisella pitäisi olla valmiuksia puhua. Jokaisella pitäisi olla valmiuksia myös ymmärtää, että hän ei välttämättä ole oikeassa – eikä yhtä ja ainoaa oikeaa ratkaisua välttämättä edes ole. "Riitapukarit" voivat siis molemmat olla oikeassa. Sekin kannattaa ottaa huomioon, että hyvän (lue: paremman) sanallisen ilmaisutaidon omaavan kannattaa joskus antaa vaan asian olla.

Yksi henkisen väkivallan muoto, tapa, on myös toisen henkilön tarkoituksellinen nolaaminen, joka on yksi kiusaamisen muoto. Somessa tuollainen onnistuu helposti – vinks vinksi 🙁

Aktiivimalli toimii?

Aktiivimallin suhteen emme voi vielä varmuudella sanoa juuta emmekä jaata sen toimivuudesta. Itse pidän jotakuinkin varmana, että se tulee vähentämään joidenkin talouksien käytettävissä olevia tuloja, ja varmasti tuo kohdistuu osin myös lapsiperheisiin. Ovatko sitten mallin hyödyt haittoja suuremmat, jää nähtäväksi. Itse en juurikaan kykene uskomaan mallin hyötyihin. 

En lähde kiistämään sitä, etteikö aktiivimallista olisi hyötyä. Oletan, että mallista on hyötyä ainakin työnantajille. Työttömille hyödyt saattavat olla lähinnä näennäisiä. Siitä huolimatta en kykene ymmärtämään mitä jotkut "hörhöt" kuvittelevat saavuttavansa sillä, että uhkailevat aktiivimallin puolustajia.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu