Tuleeko yleinen auttamisvelvollisuus lakiin?

Ohjelmassa Perjantai käsiteltiin 16.3.2018 yleistä auttamisvelvollisuutta. Tämän viikon perjantaina  (23.3) ohjelmassa on tarkoitus käsitellä anteeksiantoa. Pitäisikö yleisestä auttamisvelvollisuudesta säätää lailla? Osittain yleinen auttamisvelvollisuus on jo lailla säädetty jokaisen velvollisuudeksi. Asiasta on säädetty ainakin pelastuslaissa ja tieliikennelaissa.

Pitäisikö yleisen auttamisvelvollisuuden alaa kuitenkin laajentaa nykyisestä? Millaista apua lähimmäinen voitaisiin velvoittaa toiselle antamaan, ja ennenkaikkea: parantaisiko se maailmaa?

Auttamisvelvollisuutta on viimeksi laajennettu koskemaan kuolleita. Kuolleen katsotaan nykyisin lähtökohtaisesti hyväksyvän sen, että hänen elimiään käytetään kuoleman jälkeen. Elinten käytön kuoleman jälkeen voi toki elinaikanaan kieltää. Helpoiten se useimmilta onnistunee kanta.fi -palvelun kautta. En suosittele – hmm…

Pitäisikö ihmiset lailla velvoittaa auttamaan naapureitaan. Antamaan vaikkapa kantasoluja? En ainakaan itse kykene näkemään sellaista tulevaisuudenkuvaa, että ihmisen olisi pakko luovuttaa kantasoluja edes omalle lapselleen. Enkä sitäkään, että joutuisi auttamaan ikävää naapuriaan – mutta milloin naapuri sitten on "ikävä"?

Yksi keino auttaa lähimmäistä on kai lähinnä teoreettinen, ja olen siitä ennenkin kirjoittanut. Jos meitä kaikkia uhkaisi vakava sairaus johon olisi olemassa rokete ja rokotteita olisi vain kolmasosalle kansalaisista niin pitäisikö vanhukset velvoittaa auttamaan lapsia luopumalla oikeudestaan saada rokote – vaiko toisinpäin?

Entä jos naapurissani asuu heikkokuntoinen vanhus ja minä olen työkykyinen työtön. Voitaisiinko minut velvoittaa auttamaan naapuriani esim. hoitamalla hänen kauppa-asiansa? Entä jos olisin samaan tapaan työtön ja naapurissani asuisi keskusteluseuraa kaipaava yksinäinen ihminen – pitäisikö minulla olla velvollisuus "käydä höpisemässä"? 

Jos mietitään tuota auttamista noin yleensä niin voidaan todeta yksi asia mikä ei yleensä nykyään pidä paikkaansa: ennen oli kaikki paremmin. Ennen meillä oli yhteiskunnassamme enemmän yhteisöllisyyttä. Mihin se on kadonnut. Mihin on kadonnut kykymme välittää lähimmäisistämme?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu