Päätoimittaja Markku Huuskon rooli blogistina?

Olen viime aikoina arvostellut jonkin verran US:n käytäntöjä blogeihin liittyen. Viimeksi vapaavuoron kirjoituksessani: Turpiin vaan ja onnee! Kuten tuoltakin voimme havaita niin ainakin minun käsitykseni on, että toimitus pidättäytyy kaikista kannanotoista blogikirjoituksiin liittyen, mitä nyt joskus kirjoituksia poistaa, ja joskus jopa joltakulta kirjoittamisen kokonaan estää.

Markku Huusko on Uuden Suomen päätoimittaja, ja sen vuoksi hänellä lienee suuret mahdollisuudet vaikuttaa siihen miten blogien ja blogistien suhteen toimitaan. Uskon (lue:oletan), että hän on osallistunut keskustelu- ja käyttöohjeiden laatimiseen, ja osaltaan, varmasti yksinkin, voi päättää esim. kirjoituskiellon asettamisesta vaikkapa minulle, esim. jos "pärstä ei miellytä".

Keskusteluohjeiden yksi kohta on:
Blogipalvelu-keskustelua ylläpitävä ja hallinnoiva Asiakas sitoutuu antamaan oikean nimensä ja tarpeelliset yhteystietonsa henkilöautentikointia varten. Lisäksi Asiakas sitoutuu siihen, että hänen oikea nimensä ja asuinkuntansa voidaan julkaista blogin tai muun kirjoituksen yhteydessä. Uusi Suomi edellyttää Blogipalvelun kirjoittajilta tunnistettavan profiilikuvan käyttöä tekstien yhteydessä.

Itselläni ei tällä hetkellä lue profiilissani asuinkuntaa. Olen kyllä sen valmis sinne laittamaan jos se asetetaan ehdottomaksi ehdoksi sille, että saan blogissa kirjoittamista jatkaa. Katson kuitenkin, että ehto on lainvastainen ja syrjivä. Itselläni on voimassa laaja turvakielto minkä vuoksi minkäänlainen osoitetietoni ei ole edes viranomaisten saatavilla (pl. poliisi). 

Käyttöehdoista:
"Palveluntarjoaja valvoo kirjoittelua sekä Uutis- että erikseen merkityssä Blogikeskustelussa. Uusi Suomi päättää yksin valvonnan tarkemmasta tavasta."
-Selvää siis on, että kirjoittelua valvotaan. Ja kyllähän asian on moni merkille laittanut, siis sen, että valvontaa todellakin on: Puheenvuoron sananvapauskäsitys hämmentää ja tuohan nyt on vain yksi esimerkki. [US ei kommentoi, yllätys, yllätys!]

"…Harkintavalta kirjoituskiellon asettamisesta tai sen pituudesta on yksin Uudella Suomella."
Harkintavalta sanan tilalla voisi aivan yhtä hyvin lukea: Mielivalta.

Markku Huuskon rooli?

Mikä on Markku Huuskon rooli blogistina? Itse näen asian siten, että Huusko kirjoittaa yksityishenkilönä, ollen kuitenkin US:n päätoimittaja, ja minun onnekseni siten myös julkisuuden henkilö jonka pitää sietää voimakastakin arvostelua asemansa vuoksi. Nytkin yksi syy tähän "arvosteluun" on se, että hän on US:n päätoimittaja. Se on keskeinen syy etenkin tämän kirjoituksen otsikkoon.

Onko kuitenkin niin, että olen väärässä? Ehkä Markku Huusko edustaakin kirjoituksillaan US:n virallista linjaa. Kumpi on totuus. Huuskon "tunnuslause" tämäntyyppisiin keskustelunavauksiin liittyen lienee: "vaikeneminen on kultaa" – enkä sitä ihmettele. Onpa totuus kumpi vaan niin se saattaa aiheuttaa ongelmia. Ongelmat vain ovat erilaisia riippuen siitä edustavatko Huuskon kirjoitukset (ja kommentit) lehden virallista linjaa vaiko häntä yksityishenkilönä.

Toimituksen poiminnat

Joskus aikoinaan esitin, että tuonne nostoihin, eli toimituksen poimintoihin, valittaisiin osa jutuista äänestämällä. Tuota ei olisi kovinkaan vaikea toteuttaa jos tahtoa olisi. Kuten olen todennut, ja mitä kukaan ei ainakaan vielä ole kiistänyt, niin Markku Huuskolla on jostain syystä itseoikeutettu asema aina saada oma kirjoituksensa toimituksen poimintoihin, mikä takaa erinomaisen näkyvyyden.

Minä puolestani, koska ajattelen asioista merkillisesti, tavallista syvällisemmin lienee oikeampi tulkinta, olen sitä mieltä, että Huuskon kirjoitukset ovat poiminnoissa aina ja aiheesta riippumatta (parempiakin voisi olla usein tarjolla) johtuu juurikin siitä, että Huusko on US:n päätoimittaja. Hän pääsee siis poimintoihin automaattisesti asemansa perusteella. Lainsäädännöstä löytyy pykäliä joissa tuota kutsutaan syrjinnäksi. Kyse on syrjinnästä koska Huuskoa asemansa vuoksi suositaan.

* * *

Tällainen "purkaus" tällä kertaa, ja aivan tietystä syystä kello 13.07.

Ai niin, laitan tämän kirjoituksen myös syyttäjänvirastoon tiedoksi. Auttaa heitä pohdinnoissaan, niin uskon.
 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu