Kela pahoittelee!

Kelan tietojärjestelmässä on jälleen ollut virhe. Virheen seurauksena Kela on kadottanut noin kolmentuhannen toimeentulotukiasiakkaan sähköiset hakemukset. 

"…kaikki 3 000 asiakasta on kontaktoitu ja hakemukset on pyritty tekemään puhelimitse.

Kela pahoittelee asiakkaille aiheutunutta haittaa."

Hyvä, että Kela ainakin pahoittelee. Ehkä Kela vielä jossain vaiheessa pyytää jopa anteeksi. Sitäkin voisi toivoa, että Kela anteeksipyynnön yhteydessä, tai muuten, ilmoittaisi, että Kela korvaa asiakkaalle mahdollisesti aiheutuneen vahingon.

Hyvää tuuria mukana!

Asiassa on kiistämättä ollut mukana hyvää tuuria. Kela on nimittäin onnistunut lehtiuutisen mukaan tavoittamaan kaikki ne henkilöt joiden hakemus on kadonnut, ja asiat on saatu selvitettyä puhelimitse.

Tilanne olisi voinut olla pahempikin. Joukossa olisi saattanut olla joku sellainen asiakas joka ei syystä tai toisesta olisi ollut puhelimitse tavoitettavissa.

Olen ollut Kelan ajoittaisista tietojärjestelmäongelmista yhteydessä eri viranomaisiin. En tästä tapauksesta. Siinä, että Kelan järjestelmä välillä pahasti tökkii ei ole nähty suurta ongelmaa.

Ongelmaksi ei mielletä esim. sitä, että jos loppukuusta yrittää tehdä hakemuksen ja sitten lähtee vaikka matkalle jonka aikana ei pääse nettiin niin saattaa käydä siten, että hakemus myöhästyy. Tuolloin jää viime kädessä hallinto-oikeuteen tehtävän valituksen ja siihen annettavan ratkaisun varaan se onko Kelan järjestelmän virheen takia myöhässä tehty hakemus tehty ajoissa.

Asiaan olisi pari helppoa ratkaisua, jotka ainakin saattaisivat toimia. Toinen olisi, että Kela ilmoittaisi julkisesti sähköpostin johon hakemuksen voisi lähettää jos Kelan järjestelmä ei syystä tai toisesta toimi. Aiemmin Kelalla tuollainen sähköpostiosoite olikin mutta kun kerran lähetin Kelalla postia tuohon osoitteeseen niin sen jälkeen Kela ilmoitti, että ko. sähköpostiosoite poistetaan käytöstä. Tuosta muistaakseni tuolloin täälläkin kerroin.

Sähköpostin lisäksi Kela voisi häiriötilanteiden varalle ilmoittaa puhelinnumeron johon voisi lähettää tekstiviestin ja sillä laittaa toimeentulotukiasian vireille. 

 

* * *

Tässä samassa yhteydessä en malta olla mainitsematta taannoista apulaisoikeuskanslerin päätöstä joka koski sitä, että Kela oli kirjannut todistettavasti sille 22.1 saapuneen hakemuksen saapuneeksi 30.1. Laillisuusvalvontaviranomainen asiaa selvitti ja totesi: "Asiassa ei ole aihetta epäillä sellaista viranomaisen menettelyä, että asiaa olisi syytä ryhtyä tarkemmin tutkimaan."

Päätelmä: ei se ole niin nokon nuukaa miten Kela kirjaa esim. toimeentulotukihakemukset saapuneiksi.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu