Lastentarhanopettajat palkkakuopassa

Yksi viime päivien puheenaiheista on ollut lastentarhanopettajien palkkaus. Lastentarhanopettajat ovat muutenkin olleet uutisissa. Lastentarhanopettajia on koulutettu liian vähän. Nyt koulutusta ollaan lisäämässä.

Muistelen joissakin uutisissa kerrotun, että jonkinlaisena tavoitteena olisi, että lastentarhoissa kahdella kolmasosalla hoitohenkilökunnasta olisi lastentarhanopettajan koulutus. Merkillinen tavoite tässä vaiheessa kun lastentarhanopettajia muutenkin on liian vähän. Mikäli nuo vaatimukset toteutetaan niin monella nykyisin alalla toimivalla on edessään kolme vaihtoehtoa: työttömyys, alan vaihto, tai lisäkoulutus.

Kuinka houkutteleva ylipäätään on tuo lastenhoitoala. Löytyykö koulutukseen riittävästi hakijoita kun palkkakaan ei koulutukseen nähden ole kovin mairitteleva. Lastentarhanopettajat ovatkin vaatineet palkkansa korottamista.

Tulevaisuuden Suomessa tuskin enää on perhepäivähoitoa? Miksi ei olisi? No siksi, että jos päiväkodissakin tarvitsee olla 2/3:lla hoitohenkilöistä korkeakoulututkinto niin miten kasvatustavoitteet voisivat perhepäivähoidossa toteutua kun kasvattajana on vuoden mittaisen perhepäivähoitajan kurssin käynyt kotiäiti?

Palkkauksen suhteen näkisin, että tutkinnon tulisi aina vaikuttaa palkkaukseen. Ehkä Suomeen tosiaan tulisi säätää laki minimipalkasta, ja palkan määrän tulisi olla jossain suhteessa tehtävässä vaaditun koulutuksen pituuteen. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneen minimipalkka voisi olla about 3500e/kk brutto, paikkakunnasta riippumatta.

On totta, että ei pelkkä koulutus tee päteväksi. Pitää olla myös kykyä soveltaa oppimaansa käytäntöön, ja kykyä toimia sellaisissakin tilanteissa joita ei ole opetettu, joita elämässä itse kullekin silloin tällöin eteen tulee. Sen paremmin palkkaus kuin valinta johonkin tehtävään ei saisikaan koskaan perustua siihen, että joku on "päänsä puhki lukenut". Rohkenen väittää, että ihan tavallinen duunari, kotiäiti tai isä, voi joissain tilanteissa pärjätä lapsen tai lasten kanssa paremmin kuin korkeakoulututkinnon suorittanut opettaja. Kaikkea vaan ei voi opettaa.

Itse olen omien lasteni suhteen toiminut usein ehkä vähän epätyypilliseen tapaan. Olenpa yhdestä "saavutuksestani" lasten kasvatuksessa eräässä vapaavuoron kommentissakin kertonut 🙂

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu