Lastentarhanopettajat palkkakuopassa
Yksi viime päivien puheenaiheista on ollut lastentarhanopettajien palkkaus. Lastentarhanopettajat ovat muutenkin olleet uutisissa. Lastentarhanopettajia on koulutettu liian vähän. Nyt koulutusta ollaan lisäämässä.
Muistelen joissakin uutisissa kerrotun, että jonkinlaisena tavoitteena olisi, että lastentarhoissa kahdella kolmasosalla hoitohenkilökunnasta olisi lastentarhanopettajan koulutus. Merkillinen tavoite tässä vaiheessa kun lastentarhanopettajia muutenkin on liian vähän. Mikäli nuo vaatimukset toteutetaan niin monella nykyisin alalla toimivalla on edessään kolme vaihtoehtoa: työttömyys, alan vaihto, tai lisäkoulutus.
Kuinka houkutteleva ylipäätään on tuo lastenhoitoala. Löytyykö koulutukseen riittävästi hakijoita kun palkkakaan ei koulutukseen nähden ole kovin mairitteleva. Lastentarhanopettajat ovatkin vaatineet palkkansa korottamista.
Tulevaisuuden Suomessa tuskin enää on perhepäivähoitoa? Miksi ei olisi? No siksi, että jos päiväkodissakin tarvitsee olla 2/3:lla hoitohenkilöistä korkeakoulututkinto niin miten kasvatustavoitteet voisivat perhepäivähoidossa toteutua kun kasvattajana on vuoden mittaisen perhepäivähoitajan kurssin käynyt kotiäiti?
Palkkauksen suhteen näkisin, että tutkinnon tulisi aina vaikuttaa palkkaukseen. Ehkä Suomeen tosiaan tulisi säätää laki minimipalkasta, ja palkan määrän tulisi olla jossain suhteessa tehtävässä vaaditun koulutuksen pituuteen. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneen minimipalkka voisi olla about 3500e/kk brutto, paikkakunnasta riippumatta.
On totta, että ei pelkkä koulutus tee päteväksi. Pitää olla myös kykyä soveltaa oppimaansa käytäntöön, ja kykyä toimia sellaisissakin tilanteissa joita ei ole opetettu, joita elämässä itse kullekin silloin tällöin eteen tulee. Sen paremmin palkkaus kuin valinta johonkin tehtävään ei saisikaan koskaan perustua siihen, että joku on "päänsä puhki lukenut". Rohkenen väittää, että ihan tavallinen duunari, kotiäiti tai isä, voi joissain tilanteissa pärjätä lapsen tai lasten kanssa paremmin kuin korkeakoulututkinnon suorittanut opettaja. Kaikkea vaan ei voi opettaa.
Itse olen omien lasteni suhteen toiminut usein ehkä vähän epätyypilliseen tapaan. Olenpa yhdestä "saavutuksestani" lasten kasvatuksessa eräässä vapaavuoron kommentissakin kertonut 🙂
Ensinnäkään 1-6 vuotiaat ei nyt korkeakoulussa käynyttä lastentarhan opettajaa tarvitse. 1 lastentarhanopettaja ja 2 lastenhoitajaa riittää ihan hyvin.
Tärkeintä on turvallinen aikuinen ryhmässä vähä empatiaa ja pelisilmää. Kuten muissakin töissä niin, jotkut on luotuja toimimaan lasten parissa ja jotkut sitten tekevät leipätyönä ja menevät sieltä missä aita matalin.
Jokainen vanhempi, jolla lapsia on tarhassa, on varmaan nähnyt kuka on se taitava hoitaja, joka osaa ottaa lapset ja tukea niitä.
On paljon puhuttu varhaiskasvatuksesta. Nykyäänhän sitä on 6 vuotiaille varhaiskasvatusta, sitä on 2 tuntia päivässä. Loput ajan päivästä täyttää ruokailut, päiväunet, leikit ja ulkoilut. Tietenkin kasvatusta voi olla pukemaan oppiminenkin , mutta en nyt sitä laske laadukkaaseen varhaiskasvatukseen vaan jokapäiväisten asioiden opetteluksi.
Lapset ei saa laadukasta varhaiskasvatusta jos muuttaa nimen. Kyse on resursseista.
Hoitajamitoitus
Päivähoitoasetuksen mukaan päiväkodissa pitää neljää alle 3-vuotiasta kohti olla yksi hoitaja.Yli 3-vuotiaiden kohdalla yhden hoitajan vastuulla saa olla enintään seitsemän lasta.
Tämä toimii paperilla, mutta todellisessa tilanteessa, niin lapsia voi olla liikaa , on yli buukausta kuten lentokoneissa. ( ainahan joku sairaana, mutta jos ei olekaan )
Lapsia sairastuu ja hoitajia sairastuu ja siinä palapelissä sitten ei aina pystytäkään järjestään laadukasta hoitoa vaan lähinnä säilytyspaikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Ylipäätään mielestäni pitäisi pyrkiä toimimaan siten, että lastentarhanopettajan koulutuksen saaneet, kuten yleensäkin ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet, tekisivät pääosin niitä töitä joissa heidän osaamistaan oikeasti tarvitaan. Vähemmän koulutetut sitten voivat tehdä (hänen ohjauksessaan) niitä vähemmän vaativia töitä ja tehtäviä.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran korjaan että lastentarhanopettajan tutkinto on alempi korkeakoulututkinto ei ylempi. ilmeisesti opettaja sana hämää luulemaan että tutkinto olisi ylempi korkeakoulututkinto.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt harmittaa kun tuollaisen virheen tein, mutta noinhan se on:
”Kasvatustieteiden kandiohjelma sisältää useita opintosuuntia, joista lastentarhan opettajan opintosuunta on yksi.
Lastentarhanopettajan opintosuunnassa suoritetaan alempi korkeakoulututkinto, jonka tieteenala on kasvatustiede, erityisesti varhaiskasvatus.”
Ilmoita asiaton viesti
Vai teinkö virheen? En kirjoittanut, että lastentarhanopettajan pitäisi saada alkupalkkana 3500e/kk. – enhän.
Mutta onko asia uutisoitu virheellisesti: https://www.verkkouutiset.fi/luokanopettajalle-pal…
Lastentarhanopettajaa on verrattu luokanopettajaan. Luokanopettajan tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto: http://www.utu.fi/fi/yksikot/edu/opiskelu/koulutuk…
Ehkä realistinnen tarkastelu voisi osoittaa, että lastentarhanopettajan palkka on nykytasollaan kutakuinkin oikea.
Ilmoita asiaton viesti