Rikosrekisteri (ja Pekka Perä)

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi Talvivaara-johtaja Pekka Perän vuonna 2016 ja kaksi muuta pomoa sakkorangaistukseen ympäristön turmelemisesta. Tuomitut ja syyttäjä valittivat tuomiosta hovioikeuteen.

Hovioikeus korotti Pekka Perän tuomiota vankeusrangaistukseksi joka tuomittiin ehdollisena (kuusi kuukautta). Oikeaksi rikosnimekkeeksi hovioikeus katsoi törkeän ympäristön turmelemisen.

Pekka Perä on ilmoittanut hakevansa jutussa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Mitä ihmettä?

Muistan pitkän ajan takaa jutun jossa asianomistaja esitti oikeuden tuomarille: josko mahdollisimman suuri osa tuomiosta voitaisiin antaa vankeutena. Hän tiesi, että vankeusrangaistus annettaisiin ehdollisena. Vaan niinhän siinä kävi, että sakot tuo henkilö sai. Tuomari totesi, että kyseisenlainen menettely ei ole mahdollinen.

Moni "tavallinen tallaaja" olisi Pekka Perän asemassa ollut tyytyväinen kun sakkorangaistuksen sijaan olisikin tullut ehdollinen vankeusrangaistus ilman oheissakkoa. Raha se on mikä ratkaisee. Miksi Perä on tyytymätön? Melko lyhytkin tuo ehdollinen tuomio on, rikoksen laatu huomioon ottaen – mielestäni.

Rikosrekisteri

Moni vielä nykyäänkin olettaa, että kun oikeudessa tuomitaan rangaistus niin siitä tulee merkintä rikosrekisteriin. Asia ei suinkaan ole niin, kuten varmasti Pekka Peräkin tietää. Hänen kannaltaan sakkorangaistus olisi ollut parempi. Toki hän pyrkinee siihen, että ei saisi rikoksestaan mitään rangaistusta – itse asiassa toistaiseksi häntä onkin pidettävä syyttömänä. Lainvoimaista tuomiota kun ei vielä ole.

Mikäli tuomiona pysyy vankeusrangaistus niin Pekka Perä saa merkinnän rikosrekisteriin. Jos rangaistuksena on vain sakko niin rikosrekisteriin ei merkintää tule. Se on jokaisen hyvä tietää. Rikosrekisterimerkintä säilyy vuosia, ja saattaa hankaloittaa mm. työpaikan saantia. Minimissään rikosrekisterimerkintä säilyy viisi vuotta.

Rikosrekisterimerkintä ei kuitenkaan määräajan kuluttua poistu jos henkilö on ennen merkinnän poistumista tuomittu uudesta rikoksesta sellaiseen rangaistukseen josta tulee rikosrekisterimerkintä.

 

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu