Venäläisen diplomaatin karkotus pitäisi perua

Suomi on päättänyt olla mukana EU:n linjassa Iso-Britannian tukena, tukemassa näkemystä jonka mukaan Venäjä on syyllinen Iso-Britanniasta tehtyyn venäläisen kaksoisagentin myrkytykseen.
Ehkä Suomi vielä voisi, ja ainakin Suomen pitäisi, peruuttaa tuo päätöksensa diplomaatin karkotuksesta.
Karkotuspäätöksen peruuttamista voitaisiin perustella ainakin kansalaisten yleisellä mielipiteellä. Voitaisiin todeta, että suomalaiset laajasssa rintamassa ovat sitä mieltä, että kiistassa pitää noudattaa oikeusvaltioperiaatteita eikä siksi ketään pidä lähteä tuomitsemaan pelkän epäilyn perusteella. Ei vaikka epäilys olisi kuinka vahva.
Tässä olisi Suomella nyt tilaisuus nostaa maailmanlaajuisesti esiin ongelma joka koskee kaikkia. Ongelma ei siis koske yksin valtioiden valtapolitiikkaa ja niiden välisiä suhteita vaan yleisesti myös toimintatapoja sen suhteen miten eri maat ylipäätään kohtelevat kansalaisia, ja miten kansalaiset tuon kohtelun hyväksyvät. Myös meillä Suomessa.
Suomen pitäisi olla esimerkki ja vaatia, että oikeusvaltioperiaatteita tulee aina noudattaa. Ketään ei pidä lähteä tuomitsemaan "mutu"-perusteilla, kuten nyt on tehty – ei vaikka mutu olisi kuinka vahva.
Et taida sinäkään ymmärtää valtioiden välistä toimintaa? Missä vaiheessa valtiot ovat alkaneet haastaa toisiaan oikeuteen ja vaatineet todisteita ja tuomioistuinta ratkaisemaan kaikenmaailman juttunsa?
Valtiotasolla suurin osa jutuista ratkotaan normijärkeä käyttäen ja riittävään näyttöön perustuen. Ja ettei ihan tule yllärinä, myös valtiot lähtevät ainakin kehittyneissä länsimaissa syyttelemään muita vasta siinä vaiheessa kun asiasta on saatu riittävää näyttöä.
Huomasitko muuten että Neuvostoliitto ei 1939 hyökännyt Suomeen, ei Puolaan eikä muutenkaan syyllistynyt Katynin joukkomurhaan? Asioista ei joko ole esitetty todisteita, ne on kiistetty taikka niitä ei ole käsitelty tuomioistuimessa.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan se on. Mutta tässä tapauksessa niinkin, että ei ole sanottu, että Venäjä on myrkytyksen takana. On sanottu, että todennäköisesti myrkytyksen takana on Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Länsimaisessa oikeuskäytännössä kun todennäköisyys alkaa olla tarpeeksi suurta, puhutaan riittävästä näytöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Ja silloin kun on riittävä näyttö niin voidaan varmasti joku viedä oikeuteenkin teosta vastaamaan. Ei sinne oikeuteen valtiota tarvitse haastaa vaan se joka on teon tehnyt, ja siten myös syyllinen.
Ilmoita asiaton viesti
Nii todennäköisyys ei siis ole varma asia, se on paremminkin uskomus tai luulo tai arvelu ilman varmaa tietoa
Ilmoita asiaton viesti
”Valtiotasolla suurin osa jutuista ratkotaan normijärkeä käyttäen ja riittävään näyttöön perustuen.” Koska mitään näyttöä ei ole, niin pelkällä mutulla on aika rajua lähteä rankaisemaan. Aihetodisteena Venäjään viittaava Novichok on aika kehno, koska kaava ollut julkisesti tiedossa jo 90-luvulta. Valmistusta varten tarvitaan laboratorio, jossa voidaan taata valmistettavan aineen ja henkilöstön pysyvän erillään, etteivät itse kuole siihen. Näennäinen motiivi toki on, toisaalta Skripal oli jäänyt kiinni Venäjällä jo 2006, ehti istumaan siellä 4 vuotta maanpetoksesta ja 2010 lähtien asunut Englannissa, agenttien vaihdon jälkeen. Eli odotetaan ensin 12 vuotta ihan kaikessa rauhassa ja sitten kostetaan? Lännen ja Venäjän välit ovat muutenkin melko tulehtuneet, joten tuskin huonompaa ajankohtaa voisi keksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi oli jostain syystä mennyt erikseen hyväksyttävien listalle.
* * *
Kuuden uutisten mukaan yksi merkittävä seikka karkotusten taustalle on se, että USA on painostanut EU:n jäsenmaita karkotuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Minustakin diplomaatin karkottaminen ja muutkin pakotteet tulee perua. Heti kun Venäjä vetäytyy Ukrainasta ja Georgiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Lausahduksesi sisältö muistuttaa seuraavaa: emme syytä (lue:tuomitse) sinua tekemästäsi pahoinpitelystä jos palautat kahdelta henkilöltä aiemmin viemäsi omaisuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä juuri muistuta. Venäjä ei vienyt naapureiltaan ainoastaan maata vaan myös ihmishenkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko kyseessä jonkinlainen sotatoimi, vai ihan vaan murhat ja tapot? Miksi monen henkilön kuoleman vuoksi ei ketään tuolloin karkoitettu – ai niin, miksi kukaan olisi sillä tavalla solidaarinen tuossa tapauksessa ollut.
Ja totta. Karkoitukset ovat kevyt ja tyypillinen toimenpide. Myös Suomelle(?).
Ilmoita asiaton viesti
Juhani, talvisodan alussa karkoitettiin NL:n lähetystö kokonaisuudessaan. Mutta mitäpä se auttoi, neuvostoarmeija oli jo tullut Suomen puolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Selvä se sitten. Itse en ole koskaan ollut kovin hyvä historiassa.
Blogikirjoituksessani totesin:
”Karkotuspäätöksen peruuttamista voitaisiin perustella ainakin kansalaisten yleisellä mielipiteellä. Voitaisiin todeta…”
-hämmästelen, että kukaan ei ole tuohon millään tavalla tarttunut. Tai ehkä se johtuu siitä, että noin asia todellakin on 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaisten yleistä mielipidettä asiasta ei kukaan tiedä. Venäjällä ehkä, koska siellä se yleinen mielipide on ylhäältä annettu ja saneltu.
Ilmoita asiaton viesti
Turkija Pesun mukaan Suomi on karkotuspäätöksissä mukana, koska maa tukeutuu turvallisuuspolitiikassaan paljon Euroopan Unioniin turvallisuusyhteisönä.
– Suomi haluaa korostaa Euroopan valtioiden osoittamaa solidaarisuutta tilanteessa, jossa maa kohtaa väkivaltaa ja sen alueellista koskemattomuutta loukataan, Pesu sanoi MTV:n haastattelussa.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta myös Suomen pitää perua diplomaatin karkotus
Ilmoita asiaton viesti
No nyt alat Juhani päästä kärryille! Minustakin karkoitus pitää perua heti kun Venäjä palauttaa ryöstämänsä Karjalan. Emmehän me ampuneet Mainilan laukauksia.
Ilmoita asiaton viesti
En näe yhtymäkohtaa. Karjala pitäisi palauttaa karkoituksesta riippumatta.
Ilmoita asiaton viesti
Talvisodan syyksi Stalin sanoi että Suomi oli ampunut ensin Mainilan kylään. Suomella ei ollut mahdollisuutta todistaa syyttömyyttään van Stalin aloitti Talvisodan.
Eikö tämä ole sinun mielestäsi epäoikeudenmukaista? Eikö ryöstösaalis pitäisi vihdoin palauttaa?
Ilmoita asiaton viesti
Mainilan laukaukset ovat varmasti kaikkien suomalaisten tiedossa, tai ainakin ne on heille koulussa kerrottu, kuka sitten muistaa. Minä kyllä tuon seikan muistan.
Väärinhän tuo on, että tuolla tavalla Venäjä Suomelta Karjalan vei.
En kuitenkaan kykyne näkemään, että sen pitäisi vaikuttaa jotenkin Suomen nyt päättämään karkotukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen pitää toimia niin että Venäjä ei uskalla hyökätä uudelleen. Jäihän Stalinilta homma kesken. Venäjälle pitää näyttää kaikin tavoin että emme ole unohtaneet sen rikoksia.
Jos Venäjä haluaa olla sovussa naapureiden kanssa, sen pitää lopettaa uhoaminen sodalla. Putinistit koko ajan ovat atomipommeja räjäyttelemässä Helsingissä jos emme ole kunnolla.
Ilmoita asiaton viesti
Otetaan rauhallisesti, aivan varmasti tästä karkoituksesta ollaan neuvoteltu Venäjän lähetystön kanssa ja on selvää, että Venäjän ja myös Suomen etu on, että sen länsiraja pysyy rauhallisena.
Ilmoita asiaton viesti
Onko niin, että Suomen valtio vaatii jotain tiettyä henkilöityä diplomaattia poistumaan Suomesta. Vai onko niin, että esim. lomavuorossa oleva kokki poistuu paikalta ja joku toinen diplomaatisen suojan omaava kokki saapuu edelllisen paikalle. Nämäkin asiat olisi ihan hyvä tietää, että mitä tuo diplomaattien karkoitus käytännössä tarkoittaa. Siis ovatko karkoitetut diplomaatit koko elämänsä ajan ei-toivottuja, että he eivät voi palata karkoitusmaahan takaisin koskaan. Ja voidaanko karkoituksen jälkeen suurlähetystön pääluku palauttaa entiselleen mutta uusilla henkilöillä
Ilmoita asiaton viesti
Suomi vaatii silloin tällöin paljastuneet vakoilijan poistumista, siis määrätyn henkilön. Venäjä myös määrittelee kuka on ei toivottu. Kun Suomella ei ole vakoilijoita Venäjällä, he tavallisesti käskevät virkaiältään nuorimman eli viimeeksi tulleen poistumista.
Ei kai tavallisesti päälukua ole rajoitettu.
Sitä en tiedä onko karkotus elinikäinen
Ilmoita asiaton viesti
”Ei kai tavallisesti päälukua ole rajoitettu.”
Uutisissa puhutaan erittäin usein karkoitettujen diplomaattien lukumääristä – ei henkilöydestä.
Esim:
”
EU-maista diplomaatteja karkottavat ainakin Saksa (4), Tšekki (3), Liettua (3), Latvia (1), Ranska (4), Puola (4), Hollanti (2), Tanska (2), Ruotsi (1), Romania (1) ja Viro (1).
”
https://yle.fi/uutiset/3-10134110
Ilmoita asiaton viesti
Karkotettavat usein nimetään. Lähetystöjen päälukua ei yleensä ole rajoitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan.
Yleensä käytäntö lienee ainakin Suomen osalta se, että karkotettavien nimiä ei kerrota julkisuuteen: https://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkoministerio-ka…
Ilmoita asiaton viesti