Oikeus koulunkäyntiavustajaan – opettajan työuupumus

Kaakkois-Suomen uutisissa 27.3.2018 kerrottiin opettajasta joka oli laitettu kolmen viikon sairaslomalle työuupumuksen johdosta. Opettaja itse kertoo uupumuksen syistä: "Uuvuttavinta on kun ei pyynnöistä huolimatta saa apua erityistä tukea tarvitsevalle oppilaalle."

Miksi sitten opettajan pyynnöistä huolimatta erityistä tukea tarvitseva oppilas ei saa apua; henkilökohtaista avustajaa, koulunkäyntiavustajaa?

Keskeisenä syynä lienee lainsäädäntö. Jos jollekulle oppilaalle halutaan henkilökohtainen koulunkäyntiavustaja niin sitä ei voi hakea sen paremmin opettaja kuin sinä- tai minäkään, paitsi tietysti jos meidät hommaan valtuutettaisiin.

Henkilökohtaista avustajaa koululaiselle voivat hakea vain hänen huoltajansa, tai heidän valtuuttamansa henkilö. 

Yksi ongelma onkin nimenomaan se, että koska muut eivät voi(?) asiaan puuttua niin avustajan hakemisen harkinta jää ongelmista kärsivän lapsen huoltajien vastuulle. Tiedän, että osa huoltajista (lue:vanhemmista) on sitä mieltä, että jos heidän lapsensa apuna koululuokassa olisi avustaja niin se leimaisi lasta. Siksi aivan liian usein jätetään lapselle koulunkäyntiavustaja hakematta vaikka avustajaan olisi oikeus.

Tilanne voi joskus olla myös sellainen, että vaikka huoltajat olisivat lapselle avustajaa hakeneet niin sitä ei myönnetä. Valitettavasti vain harvalla huoltajalla on realistiset mahdollisuudet lähteä kunnan tekemästä päätöksestä valittamaan.

Ikävintä tapauksissa lienee se, että kun lapselle jolla olisi oikeus avustajaan ei sitä myönnetä niin paitsi että siitä aiheutuu ongelmia kyseiselle oppilaalle niin välilliset vaikutukset hankaloittavat luokan kaikkien oppilaiden opiskelua.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu