Oikeus koulunkäyntiavustajaan – opettajan työuupumus

Kaakkois-Suomen uutisissa 27.3.2018 kerrottiin opettajasta joka oli laitettu kolmen viikon sairaslomalle työuupumuksen johdosta. Opettaja itse kertoo uupumuksen syistä: "Uuvuttavinta on kun ei pyynnöistä huolimatta saa apua erityistä tukea tarvitsevalle oppilaalle."
Miksi sitten opettajan pyynnöistä huolimatta erityistä tukea tarvitseva oppilas ei saa apua; henkilökohtaista avustajaa, koulunkäyntiavustajaa?
Keskeisenä syynä lienee lainsäädäntö. Jos jollekulle oppilaalle halutaan henkilökohtainen koulunkäyntiavustaja niin sitä ei voi hakea sen paremmin opettaja kuin sinä- tai minäkään, paitsi tietysti jos meidät hommaan valtuutettaisiin.
Henkilökohtaista avustajaa koululaiselle voivat hakea vain hänen huoltajansa, tai heidän valtuuttamansa henkilö.
Yksi ongelma onkin nimenomaan se, että koska muut eivät voi(?) asiaan puuttua niin avustajan hakemisen harkinta jää ongelmista kärsivän lapsen huoltajien vastuulle. Tiedän, että osa huoltajista (lue:vanhemmista) on sitä mieltä, että jos heidän lapsensa apuna koululuokassa olisi avustaja niin se leimaisi lasta. Siksi aivan liian usein jätetään lapselle koulunkäyntiavustaja hakematta vaikka avustajaan olisi oikeus.
Tilanne voi joskus olla myös sellainen, että vaikka huoltajat olisivat lapselle avustajaa hakeneet niin sitä ei myönnetä. Valitettavasti vain harvalla huoltajalla on realistiset mahdollisuudet lähteä kunnan tekemästä päätöksestä valittamaan.
Ikävintä tapauksissa lienee se, että kun lapselle jolla olisi oikeus avustajaan ei sitä myönnetä niin paitsi että siitä aiheutuu ongelmia kyseiselle oppilaalle niin välilliset vaikutukset hankaloittavat luokan kaikkien oppilaiden opiskelua.
Kommentit (0)