Koulutuksen mukaista työtä?

Peruskoulun päättäneen "on pakko" hakea riittävän montaa jatko-opiskelupaikkaa. Ellei hae niin oikeutta sosiaalietuuksiin kavennetaan merkittävästi. Tottakai sitten pitää myös ottaa opiskelupaikka vastaan jos sellaisen saa. Eräs ravintola-alan opiskelija totesi: "ei tää sovi mul ollenkaa." On kuitenkin päättänyt käydä koulutuksen loppuun ja saada todistuksen. Sen jälkeen pyrkii ehkä matkailualalle.

En itse ole täysin tyytyväinen siihen, en ole oikeastaan koskaan koulutuksen jälkeen ollut (olin muuten luokan 3. paras ja sain stipendin) että ensimmäisenä tutkintonani opiskelin mm. miten pontikkaa valmistetaan. Atomiabsorptiospektrofotometri oli monimutkaisin laite jota jouduin käyttämään. Olin valmistumiseni jälkeen alalla hetken töissäkin, onneksi en ole enää – ei ole minun alani, ei ole ei.

Miksi sitten menin töihin tuolle alalle? Siksi, että olin työvoimatoimistossa työttömänä työnhakijana ja sieltä minulle paikka osoitettiin, ja työnantaja suostui minut palkkaamaan. Ellen olisi paikkaa ottanut vastaan niin karenssia olisi pukannut. Taisin liki kaksi vuotta tuossa hommassa aikoinaan olla, nuorena miehenä, välillä pöhnässäkin 🙁 (asiaa koskeva kommenttini [humalajuominen töissä] saattaa tulla tänne).

Uutistiedon mukaan noin 10% ammattitutkintoa suorittavista (ymmärtää) keskeyttää opintonsa ennen kuin valmistuu. Mielestäni keskeyttäminen on todella fiksu teko silloin jos oikeasti huomaa, että ala ei ole lainkaan sitä mitä haluaa tehdä. Huomaa, että ei todellakaan viihdy alalla – hakiessa alalle kuvitelmat alasta olivat toisenlaiset. Tuolloin on ehdottomasti viisasta keskeyttää opiskelut ja vaihtaa alaa!
-noin kun toimii (keskeyttää) niin ei sitten voi TE-toimiston "kääkkäkään" vaatia hakeutumaan alalle töihin, vapaana olevaan paikkaan jonne ei hakijoita ole, sillä perusteella, että; sinulla on koulutus!

* * *

Eivät nykylapsistakaan kaikki ole valmiita kuusitoistavuotiaina päättämään mitä tahtovat työkseen tehdä. Ei siihen ole valmiuksia kaikilla lukion käyneillä kahdeksantoistavuotiaillakaan. Silti sitä vaaditaan. Nykyisin yhteiskunta vaatii jopa sitä, että 16-vuotiaan on muutettava yksin asumaan jollei kotinurkilta sopivaa koulutusta löydy.

Tiedän muuten vuosien takaa erään tapauksen jossa suht hiljainen tyttönen tuollaisen opiskelupaikan perässä muutti about sadan kilometrin päähän kotoaan. Kohtuukänniin hänet siellä muut onnistuivat juottamaan, ja mitä muuta tekivätkään. Tyttö palasi "maitojunalla kotiin" – kenen on vastuu, tai siis oli?

* * *

Mielestäni yksi pohtimisen arvoinen malli voisi olla, nyt kun oppivelvollisuuden pidentämistäkin on väläytelty, että peruskoulun jälkeen voisi mennä, jos lukio ei kiinnosta, monialaopintoihin. Tuo olisi kokonaan uudenlainen koulutuspolku.

Monialaopinnoissa tutustuttaisiin monen eri alan töihin. Osin koulussa teoriatunneilla ja osin käytännössä yrityksissä harjoittelemalla. Voisi olla järkevää, että aloja ei saisi itse valita vaan alat olisivat kaikille samat. Koulutus voisi kestää 2-3 vuotta ja yhden opintovuoden aikana voisi tutusta kolmeen alaan.

* * *

Sallin hallituksen kopioida tämän ideani suoraan käytännössä toteutettavaksi.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu