Sote on hyvä! Tarvitaanko parempi?

Sote uudistus on monen vastarannankiiskin kauhu. Sote uudistus on tulossa, mutta toteutuuko se todella? Moni toivoo, että jäisi toteutumatta. Miksi? Yhtenä syynä lienee ihmisille niin tyypillinen muutosvastarinta. Miksi muuttaa hyvää ja toimivaksi todettu järjestelmää. Mikä idea on pyrkiä saamaan aikaiseksi uusi parempi tapa toimia?

Ihmisissä on paljon sellaisia joille päivittäiset rutiinit tuovat turvaa. Heille kaikki uusi on ainakin jossain määrin pelottavaa. Uutta, uudistamista, uudistumista, on siksi tapreen vastustaa. Nyt menee hyvin. Miksi pitäisi mennä paremmin. Entä jos uudistus onkin "susi jo syntyessää"? Lähtökohtana on ilman muuta, että kun jokin uudistus tehdään, kuten nyt suunnilmissa oleva Sote uudistus niin jos se ei toimikaan niin vanhaan ei ainakaan ole paluuta.

Sote uudistukseen liittyviä kokeiluja on ollut käynnissä eri puolilla Suomea. Eiliset alueuutiset kertoivat joitakin faktoja Jyväskylän seudun kokeilusta. Valinnanvapauttaan on käyttänyt vain noin kolme prosenttia siihen oikeutetuista.

Ainakaan minun tietooni ei ole kantautunut noiden kolmen prosentin taholta mitään kovin kielteisiä kannanottoja. Harvemmin kyllä kehujaan on julkisuudessa esitetty.  Ehkä tuo johtuu yleisestä mielipiteestä jota kuvastaa sekin, että niistä joilla olisi oikeus valinnanvapauteen tuon kokeilun osana peräti 97% jättää mahdollisuuden hyödyntämättä: vanhassa vara parempi – tuttu ja turvallinen.

Käytännössähän tuollainen tapa toimia on ihan normaalia. Kyllä, sitä se on. Senhän kiistatta osoittaa tuo 97%.n väestömäärä joka jatkaa mieluummin vanhaan malliin. Mediakin näyttää mieluummin uutisoivan Sote uudistuksen vastaisia näkemyksiä kuin Sotea puolustavia kantoja. Se on toki ymmärrettää sillä onhan 97% ihmisistä tuota mieltä.

* * *

Muistatteko vielä ajan jolloin verotusta muutettiin. Käyttöön otettiin aiemmin luokittelun (omani oli 19.75A) tilalle perus- ja lisäprosentti. Tuota uudistusta suureen ääneen vastustettiin. Minultakin asiaa lehteen kysyttiin ja tuolloin nuorena parikymppisenä miehenä sanoin kannakseni massan kannan: huono idea tuo uudistus. Tosiasiassa olin eri mieltä mutta joukkopaine vaikutti siihen mitä lehteen painettavaksi kerroin.

Tänä päivänä moni lienee sitä mieltä, että tuo muutos joka tuolloin tehtiin oli hyvä. Verotus muuttui selkeämmäksi ja helpommin ymmärrettäväksi. Voisiko sama päteä Sote uudistukseen?

* * *

Hyvä, parempi, paras

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu