Vainoaminen todennäköisesti "lisääntyy"

Vainoaminen on lisääntynyt.

Vainoamista esiintyy monenlaisin eri tavoin. Voisiko jopa sanoa: vain taivas on rajana?

Selvää lienee, että vainoamisjuttuja tulee oikeuteen koko ajan kiihtyvään tahtiin. Syynä siihen on osaksi ainakin se, että oikeuskäytäntö asiassa vasta hakee linjaansa. Selvänä täytynee pitää, että vainoajat eivät aina tiedä, että toimivat tavalla joka on lain mukaan rikos. Totta on myös, että aina uhrikaan ei sitä tiedä. 

Kun yleinen tietämys siitä mikä kaikki on kiellettyä vainoamista lisääntyy niin voitaneen olettaa, että "vahinkovainoaminen" vähenee. Juttujen määrä tuskin silti laskee koska vainoamisen ilmoituskynnys laskee. Vainoamistapauksia tulee julki enemmän. Vähän samaan tapaan kuin #metoo. (or #mantoo)

Tyypillisesti vainoamisjutuissa on yhteneväisyyksiä lähestymiskieltoasioihin. Niihin saattaa liittyä esim. väkivaltaa. Toisaalta lähestymiskielto voidaan antaa ja vainoamisesta tuomita lähes pelkän sähköpostinkin perusteella. Ymmärrettävänä pidän, että vainoamista on ja siitä pitää tuomita, ja lähestymiskiellon tarve on ilmeinen, jos sähköisiä viestejä satelee uhrille kymmeniä, jopa satoja päivässä – missä menee raja?

Joissakin tapauksissa voisi olla järkevää pyrkiä saamaan vainoamisjutun osapuolet keskustelemaan turvallisessa ympäristössä, asiantuntijoiden mukana ollessa. Olen varma, että kun uhri voisi kertoa miltä vainoajan toiminta hänestä tuntuu, miten hän sen kokee, mikä siinä on ikävää, niin vainoaja saattaisi asian ymmärtää, ja jopa parantaa tapansa. Toki ennen sovittelua pitäisi tarkkaan harkita voitaisiinko sillä saavuttaa positiivinen lopputulos. Selvää on, että jos asiaan liittyisi muitakin rikoksia, kuten pahoinpitelyä, sovittelu ei olisi oikea keino.

Sovittelulla voitaisiin puuttua lähinnä lievimpiin vainoamistapauksiin kuten sellaisiin joissa vainoaminen tapahtuisi lähettämällä postia, tai puhelimen avulla. Sovittelulla saatettaisiin päätyä lievissä tapauksissa sopuratkaisuun joka olisi kummallekin osapuolelle, sekä yhteiskunnalle, kevyempi ja edullisempi tapa ratkaista asia.

Uhrin Kannalta lienee tilanne liian usein sellainen, että aiheellinen ilmoitus jätetään tekemättä. Harvemmin varmasti tehdään aiheettomia ilmoituksia. Olen kuullut, että jos poliisi toteaa ilmoituksen aihettomaksi niin sen seuraukset voivat olla vakavat – vainoaja saa ikäänkuin lisää vettä myllyyn.

 

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu